Türkiye'nin büyümesi tesadüf değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl yüzde 9 büyümenin tesadüf olmadığını, ilk çeyrekte de büyümenin bu oranda olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Geçen sene Türkiye yüzde 9 oranında büyüdü. Bu başarının tesadüf olmadığının güçlü bir göstergesi olarak, bu senenin ilk yarısında da büyüme güçlü olmaya devam etti. Muhtemelen bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9 oranında Türkiye büyüdü'' dedi.

Şimşek, Malatya Aktif İşadamları Derneğinin (MAKİAD) ev sahipliğinde Anemon Otel'de düzenlenen ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 16 ilden bine yakın iş adamının katıldığı Bölgesel İş Geliştirme Platformu 2011 toplantısında yaptığı konuşmada, küresel kriz sonrasındaki süreçte Türkiye'nin çok güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini söyledi.

Özellikle kamu finansman dengelerindeki iyileştirmeler ile bütçe dengelerindeki iyileştirmeler sonucu kamu borç stokunun bir endişe kaynağı olmaktan çıkarıldığını belirten Şimşek, son 60 yılın en büyük küresel krizini Türkiye'nin kalıcı bir tahribat yaşamadan atlattığını anlattı.

Kriz sonrası dönemde Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için çok güçlü bir büyüme patikasına oturduğunu ifade eden Şimşek, ''Geçen sene Türkiye yüzde 9 oranında büyüdü. Bu başarının tesadüf olmadığının güçlü bir göstergesi olarak, bu senenin ilk yarısında da büyüme güçlü olmaya devam etti. Muhtemelen bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9 oranında Türkiye büyüdü'' dedi.

Geçen sene euro bölgesinin 4-5 katı büyüyen Türkiye'nin, istihdam yaratmada da önemli bir pozitif ayrışma içinde olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, ''Son bir yılda 1 milyon 330 bin vatandaşımıza iş bulduk. Bu ortalama 5 milyondan fazla kardeşimizin evine iş aş gitmesi demek. Bundan daha büyük bir başarı ölçütü bilmiyorum'' diye konuştu.

Bütün olumlu gelişmelere rağmen bazı sorunlar da bulunduğunu anlatan Mehmet Şimşek, son bir yıldaki 60 milyar dolarlık cari açığın ''bayağı ciddi bir rakam'' olduğunu dile getirdi. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Tabi ki bir cari açık var. Bu açığın en önemli sebeplerinden birisi enerjide dışa bağımlılığımızdır. Çözüm basit. Biz aslında herşeyi yapıyoruz. Ama zamana ihtiyacımız var. Bizim mutlaka yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmemiz lazım. Cumhuriyet tarihinde 79 yılda 57 hükümet tarafından 12 bin 600 megawatlık hidroelektrik santral yapılmış. Şu anda inşa halinde olan projelendirilmiş tam 23 bin megawatın üzerinde hidroelektrik santralimiz var. 3 bin megawatı da tamamlanmış.''

Bol keseden dağıtıp cari açığı artırmamak mümkün değil

Siyasi popülizmin ülkeleri hep uçuruma götürdüğünü belirten Şimşek, şunları kaydetti:

''Biz popülizm tuzağına düşmüyoruz. Bakıyoruz CHP'ye. Vergileri her kesim için indiriyorlar. Her kesime de bol keseden dağıtıyorlar. Bu arada da, bütçe dengelerini bozmuyorlar. Nasıl bir şey? Ben anlamakta zorluk çekiyorum. Bunca yıl ekonomi çalıştık, okuduk. Gittik uluslararası finans merkezlerinde 40-50 ülkeyi kapsayan bölgeleri inceledik. İnceleme birimlerinin başında görev yaptık. Ben böyle bir formül bilmiyorum. Her gittiğiniz kesime vergi indireceksiniz, maaş dağıtacaksınız herkese. Böyle bir şey yok. Yoktan var etmek sadece Allahüteala'ya mahsus.''

Ülkenin siyasi istikrar bakımından geldiği noktaya işaret eden Şimşek, ''Cari açık bırakın bu düzeylerde, milli gelirin yüzde 3,5'inde iken duvara toslamış bu ülke. Çünkü iyi yönetememişler. Bugün petrol fiyatları 120 dolarda. En ufak bir sıkıntı var mı ülkede. Bunlar gelse taahhütlerinin tamamını değil, üçte birini dahi yerine getirseler bütçe açığını 2'ye 3'e katlayacaklardır'' dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir