Türkiye'nin en yüksek barajında su tutulması şubatta

Deriner Barajı'ndan elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Tamamlandığında Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak olan Deriner Barajı'nda şubat sonunda su tutulacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı olacak Deriner Barajı'nda geri sayımın başladığı belirtildi.
"TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka barajlarından sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı'nda 2012 yılı içinde enerji üretimine başlanmasının hedeflendiği" ifade edilen açıklamada, maliyeti yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar olan projenin inşaatına 1998'de başlandığı, 2003 yılından itibaren her yıl ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlandığı dev barajın hızla tamamlandığı hatırlatıldı.
Barajın HES ünitesinin kurulu gücünün 670 megavat olduğu ve yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat enerji üretilmesinin planlandığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizde 2010 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 2 bin 870 kilovat olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES'ten elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir. Bu da demektir ki Deriner Barajı ve HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir.
Diğer bir deyişle Artvin, Rize, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin toplam nüfusundan daha fazla kişinin elektrik ihtiyacı bu barajla karşılanabilecektir."
Açıklamada, "Çoruh nehri üzerindeki kilit baraj olan Deriner Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" denildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir