”Türkiye'nin girişimleri bölgede barışı sağlayacak”

Aliyev, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bölge güvenliğinin hassas olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin girişimleri neticesinde ve ülkelerin iyi niyeti sayesinde bölgede barış tesis edilecektir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap eden Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını bildirerek, bu durumun gayet doğal olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar yüksek seviyede bulunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin dünyada başka bir örneği olmadığını vurgulayan Aliyev, ilişkilerin tarihi bağı bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin ve siyasi görüşmelerin yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Aliyev, ticari ilişkilerin her geçen gün arttığını, Azerbaycan'ın ekonomik büyüme sağlaması nedeniyle bazı işadamlarının Türkiye'ye de yatırım yapmaya başladığını kaydetti.

Enerji alanında da çok büyük ilerlemeler olduğunu belirten Aliyev, "Girişimlerimiz neticesinde bölgede önemli enerji faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Yatırımlarda, bir efsaneyi gerçekleştirdik. Şahdeniz Projesinin birlikte yaptık. Azerbaycan, Türkiye pazarına dahil oldu. Azerbaycan, doğalgazın ithalatıyla meşguldü, şimdi ihraç ediyoruz. Eminim ki Azerbaycan gazının işlenmesiyle, öz kaynaklarımızla pazarımız daha da genişleyecek, tesir imkanımız büyüyecektir" diye konuştu.

Kars-Tiflis Demiryolu Projesinin; tarihi, iktisadi ve siyasi öneminin bulunduğunu anlatan Aliyev, 2004 yılında TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bu konulara değindiğini, o gün gündeme getirdiği bir çok konunun kısa sürede gerçekleştiğini söyledi.

"Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktör"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, mevcut sorunların bölgedeki ülkelerin iyi niyetiyle çözülebileceğini ifade etti. "Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür" diyen Aliyev, şöyle devam etti:

"Kafkasya'da yaşanan olaylar, hadiseler hepimizi yakından ilgilendiriyor. Türkiye, bu sorunlarla ilgili çok faal siyaset yapmaktadır. Gelecekte, bölgedeki sorunlara daha ciddi şekilde müdahale edecektir. Bu müdahalelerin olumlu sonuçları olacaktır. Bu girişimleri alkışlıyoruz.

Türkiye'nin girişimleri neticesinde ve ülkelerin iyi niyeti sayesinde bölgede barış tesis edilecektir. Çok hassas bölgede yaşıyoruz. Bizim siyasetimizden bölgenin geleceği tesis edilecektir. Son gergin hadiseler, bölgede barışın hassas mesele olduğunu gösteriyor. Ateşkes rejimi mevcuttur. Ancak, bu durum bölgede huzurun ve güvenin sağlandığı anlamına gelmiyor."

"En büyük sorun, Dağlık Karabağ'ın işgali"

Bölgenin huzuru ve güvenliği konusunda en büyük sorunu, "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi" olarak tanımlayan Aliyev, 20 yıla yakın süredir Azerbaycan topraklarının işgal altında bulunduğunu söyledi. Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ermenistan'ın, Azerbaycan'a karşı yürüttüğü işgalci siyaset, etnik temizleme siyaseti, Azerbaycan topraklarının işgal altına düşmesiyle sonuçlandı. 1 milyon Azerbaycan vatandaşı, kendi topraklarında kaçak ve göçebe durumdadır. Arazi bütünlüğümüz bozuktur. Ermenistan, BM teşkilatının güvenlik şurasının gereklerini yerine getirmiyor. Şura kararlarına göre, Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerekmektedir.

BM Meclisinde, Türkiye'nin desteğiyle kabul edilen karar, Ermeni silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılmasını talep ediyor. Yine de bu yerine getirilmiyor. Ümit ediyoruz ki Azerbaycan bütünlüğü sağlanacaktır, işgal ve etnik siyasetten kurtulacaktır. Bunun için Ermenistan'ın siyasi gayret göstermesi, kararlara uyması gerekmektedir."