Türkiye'nin ilk 'Varlık Teminatlı Menkul Kıymet' ihracı

Şekerbank, KOBİ alacaklarının teminat gösterildiği Türkiye'nin ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet(VTMK) ihracını gerçekleştirdi. 1 ile 5 yıl vadeli toplam 800 milyon TL tutarındaki VTMK ihracının, 250 milyon TL'lik ilk diliminde, IFC, FMO ve UniCredit Ban

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şekerbank, KOBİ alacaklarının teminat gösterildiği Türkiye'nin ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihracını gerçekleştirdi.

1 ile 5 yıl vadeli toplam 800 milyon TL tutarındaki VTMK ihracının, 250 milyon TL'lik ilk diliminde, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Hollanda Yatırım Bankası (FMO) ve UniCredit Bank AG nitelikli yatırımcılar oldu. Bu ihraç, KOBİ teminatlı olması dolayısıyla dünyada da ilk ihraç olma özelliği taşıyor.

Tahvil ihracından elde edilecek kaynak, KOBİ'lerin finansmanında kullanılacak. Bu kaynak ile önümüzdeki 2 yıl içerisinde 15 bin yeni esnaf ve küçük işletmeye destek sağlanması hedefleniyor.

Şekerbank'ın ilk VTMK ihracı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan, bankanın, Türkiye'nin ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihracını gerçekleştirdiğini söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu öncülüğünde gerçekleştirilen VTMK ihracının, UniCredit Bank AG Londra düzenleyici ve UniCredit Menkul Değerler aracı kurum olarak yer aldığını belirten Göktan, 1 ila 5 yıl vadeli, toplam 800 milyon TL tutarındaki VTMK ihracının ilk diliminde, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Hollanda Yatırım Bankası (FMO) ve UniCredit Bank AG'nin nitelikli yatırımcılar olduğunu bildirdi. Göktan, maliyetin Euro libor 2 + 2.5 olduğunu söyledi.

"Bu kaynak ile 3 yılda 15 bin yeni KOBİ'ye kredi vermeyi düşünüyoruz"

Şekerbank KOBİ VTMK Programı' kapsamında gerçekleştirilen bu işlemin, birçok açıdan 'ilk' olma özelliği taşıdığını dile getiren Göktan, "Bugün ilk kez, Türkiye'de bir bankanın bilançosunda yer alan TL cinsinden aktifler teminat olarak kullanılarak bir borçlanma aracı çıkarılmıştır. 'Şekerbank KOBİ VTMK Programı' olarak adlandırdığımız bu modelde, söz konusu ihraç, aktiflerimiz içerisinde yer alan KOBİ kredilerinin teminatı ile gerçekleşiyor. Sağlanan bu kaynak, uzun vadeli ve sürdürülebilir finansman desteği olarak yine esnaf, KOBİ ve küçük işletmelerimize yönlendiriliyor.

Şekerbank olarak, 'Anadolu Bankacılığı'ndaki 58 yıllık gücü sahibiz. Bu program sayesinde bir tarafta Anadolu'nun küçük esnafını, uluslararası yatırımcılarla ve finansörlerle buluşturan bir köprü kurduk. Bu köprü sayesinde, önümüzdeki 3 yılda 15 bin yeni KOBİ'ye daha kredi vermeyi düşünüyoruz" dedi.

"Uluslararası piyasada ilk lira ile borçlanma işlemi"

Bu işlemin aynı zamanda dünyada da, KOBİ kredileri teminatlı gerçekleştirilen ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet ihracı olduğunu bildiren Göktan, "Bu işlem ile Bankamız, uluslararası piyasalardan ilk Türk Lirası borçlanma işlemini yapılandırmış bulunuyor. Uluslararası yatırım devleri, bu işlem ile Türkiye'nin ekonomik istikrarına, potansiyeline ve Türk Lirası'na yatırım yapmışlardır. Ülkemizin göstermekte olduğu güçlü mali performans, barındırdığı yüksek potansiyel ve sektörümüzün sağlam mali yapısı, uzun vadeli yatırımlar açısından olumlu bir iklim oluşturmaktadır" dedi.

"Moody's'ten en yüksek A3 notu aldı"

Göktan, Şekerbank'ın VTMK ihracını, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in de değerlendirdiğini ve Türkiye'de bugüne kadar sermaye piyasalarında gerçekleşen bir işleme verilen en yüksek not olan A3 ile derecelendirdiğini söyledi. Vadesi 1 ila 5 yıl arasında olan Varlık Teminatlı Tahvil ihracının, bankacılık sektöründe yurtdışı fonlama enstrümanı olarak bir ilk olduğuna işaret eden Göktan, işlemin bilançoların derinlik kazanması açısından işlemin, sektörde örnek bir model olacağını savundu. Göktan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Banka olarak temin ettiğimiz bu kaynakların uzun vadeli olması, özellikle hitap ettiğimiz üreten kesimin daha uygun finansman imkanlarına ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle büyük resme bakıldığında, nitelikli yabancı kaynağın Türkiye'ye gelmesi, üretimin artması yoluyla büyümenin desteklenmesi ve işsizliğin azalması gibi birçok katkıyı beraberinde getirecektir.

SPK'nın ilgili yasal düzenlemeyi gerçekleştirmesi ve uygulama sürecinde aktif rol almasıyla mümkün hale gelen VTMK ihracı, finansal istikrarın derinleşmesi sürecinde, ülkemizin üretim gücünün uzun vadeli ve sürdürülebilir finansmanı açısından atılan güven veren adımlardan biridir."

"VTMK ihracı, Türk bankalarına da örnek olacak"

UniCredit Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Kaan Başaran, Varlık Teminatlı Menkul Kıymetlerin tüm dünyada bankalar için çok önemli bir finansman sağlama aracı olduğunu ve Şekerbank VTMK ihracının, diğer Türk bankalarına da örnek olacağını belirtti. Başaran, "Avrupa'da da VTMK ihraçları yıllar geçtikçe artış göstermektedir ve 2009 yılında 530 milyar Euro civarında seyreden VTMK ihraçları, geçtiğimiz yıl 600 milyar Euro'yu geçmiştir. Türkiye gibi genç bir nüfusa, hızla büyüyen bir ekonomiye ve dayanıklı bankacılık sektörüne sahip bir ülkede, Şekerbank gibi yenilikçi bankaların inovasyon arzusu ile sektörde hızlı büyümeye zemin hazırlanmaktadır" dedi.

Bir KOBİ tahvil çıkarsaydı, kimseden 'randevu' bile alamazdı

Vedat Akgiray, KOBİ'lerin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu, yüzde 90'dan fazla şirketin KOBİ statüsünde yer aldığını söyledi. Burada düzenleyici otorite olarak SPK'ya düşen görevin, piyasalardaki çeşitliliğe yol açarken, yatırımcının hakkını da sonuna kadar korumak olduğunu vurgulayan Akgiray, VTMK ihracının arkasının geleceğini düşündüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Şöyle düşünün, Şekerbank'ın müşterisi olan bir KOBİ, küçük bir şirket tahvil çıkartsaydı, libor + 2 ya da 2.5 ile Avrupa piyasalarına çıksaydı, kimseden randevu bile alamazdı. IFC'de para vermezdi ona herhalde bir KOBİ'ye. O yüzden finansal piyasalar var, o yüzden finans kurumları var Şekerbank gibi bu iş yapılabilsin diye" dedi.

VTMK ihracı ile esasen birçok KOBİ'ye kaynak temin edilmiş olduğunun altını çizen Akgiray, "Dolayısı ile bu iş iyi duyulursa, iyi analiz edilirse, piyasalar akıllıca değerlendirebilirse, arkasının çok iyi gelebileceğini tahmin ediyorum. Bizim açımızdan öyle görünüyor" dedi. Soruları da yanıtlayan Göktan, kredi maliyetinin yüksek olmadığını belirterek, "Euro libor 2 + 2.5, bugünkü konjonktürde iyi bir fiyat" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir