Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi denize indirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin bir çok konuda fayda sağlayacağını belirterek, "Denizlerimizde artan deniz trafiği ve bunun ekosisteme etkisinden hassas alanların korunmasına, ekolojik çeşitliliğin devamından uluslararası anlaşmalara uyumun sağlanmasına, fay hatlarının incelenmesinden boru hatlarının gözlenmesine kadar birçok önemli konuda araştırma, izleme ve yönlendirme imkanı sağlanacaktır" dedi.
Bakan Ergün, arama kurtarma ve petrol arama gibi faaliyetlerde de böyle bir gemiden yararlanılabileceğini vurguladı.
Tuzla'da R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirilmesi için düzenlenen törende konuşan Ergün, Türkiye'nin önemli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bunun iyi değerlendirildiğinin söylenemeyeceğini kaydetti.

Bir şeyin potansiyel olarak büyük şeyler vaat etmesinin ayrı, o potansiyelin açığa çıkmasının ise çok daha ayrı olduğunu aktaran Ergün, "Biz ne yazık ki yıllarca denizcilik konusunda sahip olduğumuz potansiyeli iyi değerlendiremedik. Bunu kabul etmemiz lazım, biz ülkemizin fırsatlarını iyi kullanamadık" diye konuştu.
Oysa Türkiye'ye göre daha az oranda denize sahip olan birçok ülkenin ekonomisinde denizin rolünün tartışılmayacak ölçüde önemli olduğunu vurgulayan Ergün, Türkiye'nin en basitinden balık tüketiminde ve üretiminde çok geride olduğunu dile getirdi.
Türkiye'deki ortalama balık tüketiminin, denize kıyısı olmayan bazı Avrupa ülkelerinin bile gerisinde olduğuna dikkati çeken Ergün, ancak Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, gücünü, potansiyelini yeniden keşfetmiş bir ülke olduğunu ifade etti.

      tubitak_marmara1.jpg

Yılmaz: Daha fazla bilgi üreteceğiz

Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirme töreninde konuşan Yılmaz, "Bu tarz gemilerle daha fazla bilgi üreteceğiz. Bugün buradaki durum araştırma ve gemi sektörü açısından iftihar ettiğimiz bir hadise. Türkiye önemli deniz potansiyeli olan bir ülke. Üç tarafımız denizlerle çevrili. Gelişmemizde bu bir değer. Gerek su gerek maden, çok çeşitli açılardan değerlendirmemiz ve katma değer üretmemiz gerekiyor. Denizcilik alanındaki potansiyelimizin harekete geçmesi de daha fazla bilgi üretmemize bağlı" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi projesinin son derece anlamlı bir proje olduğunu ve buna benzer daha fazla gemilerle bilgi üretileceğini, bunun da ülkenin kalkınması ve refahı için kullanılacağını belirtti.