Türkiye'nin imajı sarsılıyor

Yapılan araştırmalara göre, bir zamanlar vizyoner olarak görülen Türk dış politikası, iki anketin ortaya koyduğu olumsuz tabloya göre giderek evde ve bölgede taraftarlarını yitiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İstanbul Kadir Has Üniversitesi'nin bu hafta yayınladığı araştırması, Ankara'nın dış politikasına verilen destek geçen yıla göre 10 puan azalarak yüzde 25'e gerilediğini ve AKP yönetimi süresince en düşük seviyesine indiğini belirtiliyor.

 Ankete katılanların yüzde 39'u Türkiye'nin dış politikasına dünyadan hiç destek gelmediği görüşünde ve Türklerin yarısı da Suriye politikalarını onaylamadığını ve  neredeyse aynı oranda katılımcı da Türkiye'nin Mısır konusundaki tutumunu beğenmediğini açıklıyor.
 
Araştırma, Türkiye dış politikasına olan güvenin çökmesi, Şubat ayında belediyelerle başlayacak seçim maratonunun ana sorun olabileceği ve  halktan destek görmemesi, uzmanlara göre bölge, İran'la ABD'nin yakınlaşma ihtimaline göre yeniden kalibre olurken, Ankara'nın Suriye'de rejimin değişmesi yönündeki başarısız çabalarından uzaklaşma isteğini boşa çıkarabileceğini vurguluyor.

Orta Doğu'da da Türk politikalarına olan algı bozulmaya başladı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Türkiye hakkında olumlu düşünen Orta Doğulu sayısının Ankara'nın komşularıyla "Sıfır sorun" politikasının, 2011'e göre sert düşerek yüzde 78'den, yüzde 59'a gerilediğini gösterdi. Anketi, Ağustos ortası ve Eylül ortasından 16 ülkedeki 2800 katılımcıyla yapan araştırmacılar, Türkiye'nin bölgedeki en popüler ülke olma konumunu da Birleşik Arap Emirliklerine kaptırdığını doğruladı.
 
"Türkiye duyulan güvenin erozyona uğramasının etkileri görülmeye başladı. Mısır, İran nükleer anlaşması ve Filistin-İsrail barış anlaşmalarında gördüğümüz gibi Türkiye'nin bölgedeki etkisi azaldı. Orta Doğu'da Türkiye artık bir taraf olarak görülüyor" diyen Brüksel'deki Carnegie Endowment'tan eski Türk diplomat Sinan Ülgen, şunu da ekliyor:
 
"Türk hükümeti bunun farkında ve bunun da kanıtını Iran ve Irak ile tekrar yakınlaşma çabasında görüyoruz"
 
Anketin detayları Türk politikalarına olan destekte geniş tabanlı düşüşü ortaya koyuyor
 
Türkiye'ye verilen destek Mısır'da sert bir şekilde azaldı. Geçen yıl Türkiye hakkında olumlu düşünen Mısırlıların oranı yüzde 84 iken, bu yıl sadece yüzde 38. Mısır'da Türkiye açık bir şekilde Müslüman Kardeşleri ve devrilen Muhammed Mursi'yi destekliyordu.
 
Savaşın mahvettiği Suriye'de de Türkiye'nin imajı dip yaptı. Suriyelilerin sadece yüzde 21'i Türkiye'nin bölgede model bir ülke olabileceğini düşünürken, yüzde 22'si ise Türkiye hakkında olumlu düşündüğünü söyledi. Türkiye hakkında olumlu düşünenlerin oranı 2 yıl önce yüzde 44 idi. Türkiye Beşar El-Esad'ı devirmek için savaşan muhalifleri 2011'den beri destekliyor. Suriye iç savaşı kanlı bir çıkmazda tıkanırken, başta yerel bir muhalif hareket olarak başlayan ayaklanmayı yabancı cihatçılar aldı. Türkiye hükümeti için muhtemelen daha kötüsü ise katılımcıların yüzde 39'u Türkiye'nin dış politikasının bölücü olduğunu düşünüyor. Ancak bu oran İran, Irak, Suriye ve Mısır'ınkinden daha az. Bulgular, katılımcıların bölgedeki başlıca hükümetlerin bölücü politikalarında artış olduğunu düşündüklerini ortaya koyuyor. Ayrıca, Mısırlı, Suriyeli ve Iraklı katılımcılar Türk hükümetinin kendi ülkelerine "dost olmayan" yaklaşımda bulunduklarını düşünüyor.
 
Türkiye'nin bölgede hiç dostu yok denemez. Suriye ve Mısır, Türkiye'nin imajının ciddi derecede sarsıntıya uğradığı ve oranın yüzde 50'nin altında düştüğü iki ülke. Türkiye bu iki ülkede de aktif, kimilerine göre ise saldırgan politikalar yürüttü.
 
Mısır'da azalan popülaritesine ek olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Time dergisinin yılın kişisi ödülünü de Mısır cuntasının başı General Sisi'ye kaptırdı. Sisi oyların yüzde 26,2'sini alırken, Erdoğan yüzde 20,8'de kaldı.