”Türkiye'nin kapısı hiç kimseye kapalı değildir”
Türkiye'nin aktif dış politika takip ettiğini işaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu diyalog kapılarının her zaman açık bulunduğunu belirtti
GAZİANTEP - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin kapısı hiç kimseye kapalı değildir, kapımız, gönlümüz bütün komşularımıza sonuna kadar açıktır" dedi.
Türkiye Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'na katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşma sonrasında bir gazetecinin, Türkiye Suriye ilişkilerine atıfta bulunarak "Bu gelişme Ermenistan ile de yaşanacak mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Ülkelerin, kendi meselelerini çözebilecek bir altyapı kazanmasına büyük önem veriyoruz. Sloganlarla ve iddialı sözlerle değil, ülkeler arasındaki ikili ilişkiler geliştirile geliştirile, altyapı güçlendirile güçlendirile, bölgesel birlik projelerinin altyapısının sağlam oturması lazım. Eğer biz, Suriye ile vizeleri kaldırmak yerine, çok daha geniş kapsamlı toplantılar yapmaya kalksaydık, bir sonuç elde etmiş olmazdık. Gerçek adım, reel alanda, somut olarak bir zeminin oluşturulmasıdır. Türkiye Suriye ilişkileri bunun en güzel örneğidir. Güven ilişkisi sözde kalmadı, çok pratik adımlarla hayata geçirilen bir işbirliği mekanizmasına dönüştü.
Benzer bir ilişki mekanizması Irak'la da sağlanabilir. Mısır'la da sağlanabilir. Lübnan ile çok yakın ilişkilerimiz var. İran'la komşuluk ilişkilerimiz son derece sağlam. Arabistan'la da iyi ilişkilerimiz var. Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle işbirliği aslında çok iyi. Bazen ikili ilişkileri üçlü mekanizmalara dönüştürmek gerekir. Eğer, bu sağlam bir zemine oturursa, geleceğe ortak potansiyel olarak bakarsak, önümüzdeki dönemde her meseleyi çözmek için iç bölgesel dinamiğin kendi doğası içinde çıktığını, çıkacağını söyleyebiliriz. Türkiye'nin kapısı hiç kimseye kapalı değildir, kapımız gönlümüz bütün komşularımıza sonuna kadar açıktır. Bölgemizde, nerede bir problem çıkarsa devreye girmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de bizimle gerçek anlamda, sadece bizimle değil, bölgesinde de gerçek anlamda, ilişki kurmak isteyen her ülkeyle bu ilişkileri kuracağız. Buna Ermenistan da dahil."
"Türkiye aktif dış politika izliyor"
Türkiye'nin aktif dış politika takip ettiğini işaret eden Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye, sadece ikili ilişkiler anlamında değil, bölgesel bir barış vizyonu bağlamında, sonuç getirecek çabalar içinde. Türkiye'nin ilkesi 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh'tur. Bölgede kalıcı barışı tesis etmek için, ekonomik alanda güçlü adımlar atılabilmesi için, bölge ülkeleri ile işbirliği her zaman devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin çekindiği hiç bir konu yoktur. Köklü bir devletiz. Dış politikamızı öz güven içinde yürütüyoruz."
Davutoğlu, sözlerini herkesle her türlü diyaloğa açık olduklarını söyledi. Hiç kimseden çekinmelerinin söz konusu olmadığını belirten Davutoğlu, diyalog kapılarının her zaman açık bulunduğunu ifade ederek tamamladı.
Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Vekili Hasan Türkmeni
Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Vekili Hasan Türkmeni de açıklamasında tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyerek, işbirliği konseyinin kurulmasına karar verilmesinden hemen sonra yürürlüğe girmesinden son derece mutlu olduğunu kaydetti.
Türkmeni, bugünkü görüşmelerin her iki ülkenin halkına hayırlı olmasını dileyerek, görüşmelerin ekonomi, güvenlik, savunma, sağlık ve çevre gibi alanlarda işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu olayın temellerini attıkları ve karşılıklı güven sağladıkları için teşekkür eden Türkmeni, Suriye'nin de kendi eylem planını hazırlayarak, sunacağını bildirdi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
Daha sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terör örgütüne karşı işbirliği ile ilgili bir soru üzerine, 1998 yılında Suriye ile Adana mutabakatı, 2001 yılında da bir anlaşma imzalandığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki bu sürecin yürümekte olduğunu kaydetti.
Atalay, Suriye tarafının bu konuda çok hassas davrandığını, hem bilgi alış verişi hem de terör unsurlarına dönük işbirliğinde Türkiye'ye yardımcı olduğunu belirterek, Suriye'nin 2003 yılından bu yana Türkiye'ye iade ettiği terör örgütü mensubu sayısının 122 olduğunu, bunların 77'sinin PKK terör örgütü mensubu bulunduğunu bildirdi.
Bakan Atalay'ın Suriyeli mevkidaşı da terörle mücadelede Türkiye ile sürekli işbirliği kanalları bulunduğunu, düzenli şekilde bilgi alış verişinde bulunduklarını kaydetti.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de askeri alandaki işbirliğine ilişkin soru üzerine, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların her türlü temas ve çalışma için hukuki zemin sağladığını kaydetti. Gönül, ekim ayı sonuna doğru temas gruplarının devreye gireceğini ve üç ayrı çalışma yapılacağını belirterek, bu grupların kendi alanlarında çalışma yapacaklarını bildirdi. Gönül, savunma sanayi alanında bugüne kadar gelinen noktanın daha ilerisine gidilmesini umduklarını da belirtti.