Türkiye'nin notu yükseldi; İMKB coştu

Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti; yurtiçi piyasa alıma geçti. Bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9’a ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu yükseltti.

S&P, Türkiye'nin yerel para notunu BB+ seviyesinden BBB- seviyesine yükseltti. Görünümünü pozitif olarak belirledi.

S&P'den yapılan açıklamada, not artırımının Türkiye'nin finans sektöründeki gelişmelerin ve yerel piyasalardaki derinleşmenin pozitif etkilerini yansıttığı bildirildi. Tahvil valörlerinin 15 yıla uzadığı, devlet borçlarında ortalama vadenin ise 2008'deki 24 aydan bugün 34 aya çıktığı hatırlatılan açıklamada bankacılık sisteminin güçlendiğine de değinildi.

Devletin elindeki kamu bankalarını özelleştirmesini beklediğini belirten S&P, pozitif görünümün yeni not artışları getirebileceğine dikkat çekti.

Yeni not artışı gelebilir

Hükümetin borç/GSYİH oranını 2014'te yüzde 35'e düşürme hedefine sadık kalmasını bekleyen S&P, bu yıl için yüzde 6 olarak tahmin edilen GSYİH büyüme oranının ise 2012-2014 döneminde yüzde 3'ün üzerine ineceğini öngörüyor.

Faiz dışı fazlanın 2011 sonu itibariyle GSYİH'nin yüzde 1'ini hafifçe geçmesini bekleyen kuruluş, takip eden dönemde beklenen ekonomik yavaşlama nedeniyle gerileyeceğini tahmin ediyor.

'Zayıf halka' dış pozisyon

Türkiye'nin kredi profilinde en zayıf halka olarak zayıf dış pozisyonunun görüldüğüne dikkat çeken S&P, cari açığın bu yıl sonunda GSYİH'nin yüzde 10'unu geçmesini beklediğini duyurdu. Özel sektörün dış borcunun da yükselişte olduğunu belirten kuruluş, dış borca bağımlılığın Türkiye'yi iç ve dış şoklara karşı savunmasız kıldığının altını çizdi.

S&P, ekonominin tahmin ettikleri gibi 'soğuması', cari açığın azaltılması ve mali dengelerle finans sektörünü vurmadan içerideki kredi büyümesini yavaşlatması durumunda kredi notunun yeniden yükseltilebileceğini ifade etti.

Kuruluş, sosyal güvenlik konusunda yapılacak yasal düzenlemelerin güçlü mali performans sergileyerek, hükümetin borcunu azaltması durumunda da not artışının gelebileceğinin sinyalini verdi.

Buna karşılık S&P, ekonomide meydana gelecek sert bir 'inişin' dış kaynaklara erişimi azaltması veya devletin mali durumunu beklentilerin ötesinde zayıflatması durumunda notların durgunlaşabileceğine işaret etti.

İMKB coştu

Söz konusu kararın piyasaya yansımasıyla İMKB'de değer artışı yüzde 5'i aştı. Bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9'a ulaştı.

Faiz kararı sonrası gevşeyen gösterge faiz S&P'nin kararıyla aşağı yönlü hareketini hızlandırdı. Gösterge faiz yüzde 7.86'ya geldi.

S&P kararı sonrası dolar ise 1.7750 lira seviyesine indi. Euro, 2.43 liradan alıcı buluyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir