Türkiye'nin yeni cazibe merkezleri belirlenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Türkiye'nin makro ölçekli imar planı yeniden yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Türkiye'nin makro ölçekli imar planı yeniden yapılacak. Makro ölçekte yapılacak planlamayla yeni şehirler, limanlar ve cazibe merkezleri kurulacak. Türkiye'nin coğrafi bilgileri, kıyı yapıları, nüfus dağılımı, sanayi ve ticari yatırımları, tarım arazileri başta olmak üzere tüm yer üstü zenginlikleri bir sistem üzerinde toplanacak.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, yeni planın, nüfusun doğru dağılımından yeni yolların nereye yapılmasına kadar çok geniş yelpazede devlet için stratejik bir temel kaynak olacağını ifade etti.
 
Stratejik mekansal planlamayla alternatif şehirler kurulacağını belirten Kahraman, "Ayrıca Türkiye'nin gelişimine paralel olarak ortaya çıkacak kara ve tren yollarının hangi güzergahlardan geçmesi gerektiği belirlenecek. Planlamanın bir önemli özelliği de Türkiye'nin yeniden ele alınacak kıyı imarı ile bazı sahil şehirlerine yeni ve efektif limanlar kurulacak olması. Böylece deniz taşımacılığında yeni bir dönem başlayacak" ifadesini kullandı.
 
Şehirler arasındaki sanayi akımları iş gücü ve mal akımlarını inceleyerek bir takım bölgesel çekim merkezleri odak noktaları oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Kahraman, şunları kaydetti:
"Doğu'da bir takım cazibe merkezleri oluşacak. Mesela Erzurum, Diyarbakır, Van cazibe merkezleri. Buralara biraz daha ilave fonksiyonlar getirilecek. Bu çok ciddi ve derin analizlerle ortaya çıkacak. Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezleri projesiyle bütünleşecek. İkisinin de başında Başbakan olacak ve pek çok bakanın olacağı kurul oluşturulacak. Mesela çok önemli kamu yatırımları var. Hızlı trenler, yollar, otoyollar, limanlar var, bunlarla eşgüdüm içinde yerlerinin tespitinde, sanayi alanlarının, yeni yatırım alanlarının tespitinde kolaylık ve yön gösterecek bir strateji planı hazırlanacak. Adı Stratejik Mekansal Planlama olacak."