Türkiye'ye dönmüyor

Fethullah Gülen, Financial Times gazetesinde dün yer alan bir makalesinde, Türkiye'ye dönmeyeceğini, siyasette taraf olmadığını belirtirken, hükümetin içinde küçük bir grubun tüm ülkeyi rehin aldığını önceden askerin elindeki gücün bu gruba geçtiğini yazd

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Erdoğan'nın Türkiye'ye dön çağrılarına Hizmet Hareketi olarak bilinen Gülen Cemaati'nin lideri Fethullah Gülen, Financial Times'da çıkan makalesinde cevap verdi. Gülen, son 15 yılını ABD'de manevi inzivada geçirdiğini ve buna devam edeceğini belirtirken, hükümetin içinde küçük bir grubun tüm ülkenin ilerlemesini rehin aldığını önceden askerin elinde olan gücün artık hükümetin içindeki küçük grubun elinde olduğunu yazdı.

Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Bu kapsamda oluşturulan "paralel yapının" özellikle polis ve yargı başta olmak üzere devletin önemli kurumlarında cemaatin çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülüyor. Gülen ise bu iddiaları reddediyor.

Askerin elinde olan güç yürütmeye geçti

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşamakta olan Gülen makalesinde, "Hükümetin icracı kesiminde küçük bir grup tüm ülkenin ilerlemesini rehin almış bulunuyor" dedi.

"Bir zamanlar askerlerin elinde olan siyaset üzerindeki üstünlüğün şimdi icranın hegemonyasına geçtiği görülüyor."

Gülen, Hizmet Hareketi üyelerinin "iktidarın getirdiği ayrıcalıkların peşinde olmadıklarını" belirtti ve din adına iktidar peşinde koşmanın İslamiyet'in ruhu ile çeliştiğini söyledi.

Gülen şunları belirtti:

"Türk devleti uzun zamandır görüşleri nedeniyle vatandaşları ve kamu görevlileri arasında ayırımcılık yapmıştır."

"Son 10 yılın başarıları üzerine karanlık bir gölge düşmüştür. Bu, Türk vatandaşlarından bazılarının görüşleri  nedeniyle sinsi bir şekilde fişlenmesi, devlet memurlarının  siyasi çıkarlar için sürekli yerlerinin değiştirilmesi ve medya, yargı ve sivil topluma eşi görülmemiş biçimde boyun eğdirilmesinin sonucudur."

Yeni anayasa şart

Gülen hükümetin kendisine karşı güveni ancak "evrensel insan  hakları, hukukun üstünlüğü ve hesap verebilen bir yönetişim taahhüdünü tazeleyerek" yeniden tesis edebileceğini belirtti.

Gülen'e göre böyle bu çabanın merkezinde siviller eliyle yapılacak yeni bir anayasa yer
almalı.

Türkiye'ye dönmeyecek

Gülen, yaklaşan yerel seçimlerde AK Parti'ye ve eğer aday olursa, ağustosta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Tayyip Erdoğan'a oy vermemeleri yolunda taraftarlarına
telkinde bulunduğu yolundaki görüşleri ve yakın zamanda Türkiye'ye dönmesi ihtimalini reddetti.

Gülen, "Hiçbir siyasi partiyi ya da adayı ne destekledim ne de karşı çıktım; bundan sonrada böyle davranışlardan kaçınacağım... Son 15 yılımı manevi inzivada geçirdim ve Türkiye'de ne
olursa olsun buna devam edeceğim" dedi.