”Türkiye'ye iki haftada 550 milyon $'lık ihracat kazandırdık”
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır ve İran'a yaptığı temaslar hakkında bilgi verdi
MEŞHED/ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Son iki haftada Mısır ve İran'da yaptığımız temaslarla Türkiye'ye toplam 550 milyon dolarlık ihracat kazandırdık" dedi.
Tüzmen, İran'ın Horasan Eyaletindeki Meşhed kentinde, İran'da 3 gün süren temaslarını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İran seyahatini Tahran ve Meşhed olmak üzere iki ayaklı gerçekleştirdiklerini söyleyen Tüzmen, Tahran'da 2 günlük çalışmalarda gerek Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Pervez Davudi, gerekse Ticaret, Sanayi, Ulaştırma ve Petrol bakanlarıyla yaptığı görüşmelerin ve iki ülke iş adamlarının karşılıklı çalışmaları sonucu yaklaşık 250-300 milyona yakın bir ihracat sağladıklarını bildirdi.
Tahran'dan sonra Meşhed'e geçtiklerini belirten Tüzmen, Meşhed'in ileride Afganistan, Türkmenistan, Kazakistan, Türkistan, Hindistan ve Çin bağlantılarının sağlandığı çok önemli bir merkez olacağına dikkat çekti. Meşhed'in senede 20 milyon iç turist alan, kutsal bir şehir olduğunu hatırlatan Tüzmen, şunları söyledi:
"Tabii bu yerde altyapı, üstyapı yatırımlarının yapılması gerekiyor. Horasan eyaleti biliyorsunuz İran'ın Tahran'dan sonra en önemli nüfusu olan eyaleti. Doğal gaz kaynakları, maden kaynakları, sanayisi ve tarım zenginlikleriyle Türk iş adamları için ideal bir yer.
Burada yaklaşık 70-80 milyon dolarlık bir bağlantıyla, yani 250 milyon dolarla Mısır'ı da eklersek, Türkiye'ye toplam 550 milyon dolarlık şu son iki haftada ihracat kazandırmış olduk. Bu kriz ortamında olduğu için daha da anlamlıydı. Komşu ve çevre ülkeleri krizin en az etkilediği ülkeler olarak nitelendiriyorum. İran zaten bir kapalı ekonomi örneği veriyor. Dolayısıyla krizden çok fazla etkilenmediğini, hatta hiç etkilenmediğini görüyoruz. Burada pazarımız var. Yapılacak çok iş var ve Türk iş adamları da gerçekten bu seyahatten çok memnun kaldılar.
"Kriz geçsin de ondan sonra dışarı çıkalım"
Sonuç olarak 'evde kapılarımızı kapatıp kriz geçsin de ondan sonra dışarı çıkalım' diyemeyiz. Bu coğrafyada ortak dili, dini, tarihi, kültürü paylaştığımız bu alanlar bizim için son derece rahat. Başka ülkelerin buralarda çok rahat çalışamadığı ama Türkler'in çok rahat çalışabildikleri bir alan. Biz de bu özelliklerden yararlanarak gerçekten istikrarlı bir şekilde Türkiye'nin bölgedeki pazar payının artırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."
Geçen hafta yaptığı Mısır ziyaretine de değinirken, daha önce temelini attıkları 6 fabrikanın açılışını yapma imkanı bulduklarını anlatan Tüzmen, çeşitli tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Diyorlar ki (Mısır'a neden iş adamlarını götürüyorsunuz. Niye oralarda yatırım yaptırıyorsunuz). İran'da da aynı şekilde eleştiriler var. Eğer Türkiye'de daha ekonomik ömrünü tamamlamamış, ancak yeni teknolojilerin uzağında kalmış bir takım yatırımlar varsa ve onlar şu anda çalışmıyorsa bunları alıp makine ekipmanı olarak Mısır'da ucuz iş gücüyle birleştirdiğiniz zaman rekabet edebilecek şekilde mal satabiliyorsunuz. Dolayısıyla biz daha yatırım aşamasındaki son dönemde orada yaptığımız yatırımlara baktığınızda 1,5 milyar doları geçmiştir. Bunun yüzde 80'i zaten Türkiye'nin buraya ihracatı, yani neresinden bakarsanız bu yatırımların 1,2 milyar dolar kadarını Türkiye'nin ihracat hanesine yazmış oluyorsunuz."
Tüzmen, bu çalışmalarla Anadolu sermayesinin, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) de önünü açmış olduklarını ve ihracatı herkesin öğrenmiş olduğunu kaydetti.