Türkiye'ye karapara sınavında 'ek süre'

Son 2 yıldaki iyi performansı nedeniyle Türkiye'ye eksikliklerini tamamlaması için 1 yıl daha süre verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye, OECD'nin karaparanın aklanması ve terörün finansmanıyla mücadele birimi olan FATF'nin (Mali Eylem Görev Gücü) bu yılki karapara sınavından "geçer" not aldı. Genel Kurulda yapılan değerlendirmelerin ardından, son 2 yıldaki iyi performansı nedeniyle Türkiye'ye yönelik normal prosedür uygulanması kararlaştırılarak, Türkiye'ye eksikliklerini tamamlaması için 1 yıl daha süre verildi.

Edinilen bilgiye göre, FATF'ın geçen hafta Paris'te gerçekleştirilen Genel Kurulu'nda Türkiye'nin durumu da görüşüldü.

2007 yılı Şubat ayında ülke değerlendirmesi kapsamında hazırlanan Türkiye Raporunda, 49 kriterden 33'ünde zayıf not alan ve bunları düzeltmesi için 2 yıl süre verilen Türkiye, bu sürenin dolmasının ardından son genel kurulda yeniden masaya yatırıldı.

Türkiye, Genel Kurul öncesi FATF'a, son 2 yılda kara parayla mücadele amacıyla çıkarılan mevzuat ve yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bir ön rapor gönderdi. 130 sayfayı bulan raporda, bu dönemde Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanunun uygulamaya konulduğu, bu düzenlemeye ilişkin ikincil mevzuatın çıkarıldığı, şüpheli işlem sayısının artırıldığı, finans kurumları ve diğer yükümlülere uyum görevlisi atama zorunluluğu getirildiği vurgulandı.        

Adalet Bakanlığının suç gelirlerini düzenleyen hükümleri de içeren kanun tasarısının da TBMM gündeminde bulunduğuna işaret edilen raporda, söz konusu tasarıda FATF'ın kriterleri doğrultusunda yapılan düzenlemeler anlatıldı.

Genel Kurulda bunlara ilişkin sunumlar da yapıldı. Bu çerçevede Türkiye'nin 2 yıllık süreçte geçersiz not aldığı 33 kriterden en az 20 tanesinde durumunu düzelttiği, diğer kriterler için de çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

1 yıl ek süre

Genel Kurulda yapılan değerlendirmelerin ardından, son 2 yıldaki iyi performansı nedeniyle Türkiye'ye yönelik normal prosedür uygulanması kararlaştırılarak, Türkiye'ye eksikliklerini tamamlaması için 1 yıl daha süre verildi.

Toplantılara katılan bir üst düzey bürokrat Türkiye'nin bu kararla "durumu olağan şekilde takip edilen ülke" şeklinde değerlendirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"2007 Şubatında zayıf not aldığı kriterler için 2 yıl süre verilen Türkiye, bu süreçte yaptığı çalışmalarla oldukça iyi bir performans gösterdi. FATF Genel Kurulunda performansımız yetersiz bulunsaydı Türkiye yakın takibe alınabilirdi. (4 ay sonra gel, durumuna tekrar bakacağız) denilebilirdi. Ancak ülkemiz, olağan izleme sürecinde kaldı ve eksikliklerini giderip, gidermediğine 1 yıl sonra bakılması kararı alındı."