Türkiye'ye yaptıkları teklifi iyileştiriyorlar
Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde ABD'li silah üreticileri şirketlerinin, Patriot savunma sistemi tekliflerini nasıl daha cazip hale getirebileceklerini değerlendirdiler.
WASHINGTON - Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasının ardından ABD'li silah üreticileri Raytheon ve Lockheed Martin şirketlerinin, Patriot savunma sistemi tekliflerini nasıl daha cazip hale getirebileceklerini değerlendirdikleri bildirildi.
Konu hakkında bilgi sahibi fakat açıklama yapma hakkına sahip olmayan bir kaynak, "Patriot teklifinin iyileştirilmesi
için iç görüşmeler sürüyor" dedi.
İkinci bir kaynak ise Patriot teklifinin Çin ve Fransız-İtalyan konsorsiyumdan yapılan tekliflerle rekabetçi olması için neler yapılabileceği konusunda Amerikan savunma sektörü ve yönetim içinde ön görüşmelerin gerçekleştiğini teyit etti.
İki kaynak da henüz bir karar alınmadığını ve NATO müttefiki Türkiye'ye karar vermesi için zaman verilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye, kurmayı planladığı uzun menzilli hava savunma sistemi için sözleşme görüşmelerine Çin ile devam etme kararı almıştı.
Ancak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin kurmayı planladığı uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini alamayan şirketlerden, tekliflerinin geçerlilik süresini uzatmasını talep ettiklerini ve yeni tekliflerin de alınabileceğini söylemişti.
FD-2000 hava savunma ve füze sisteminin kurulması için yaklaşık 3.4 milyar dolarlık teklif getiren ve sistemin Türkiye'de ortak üretimine sıcak bakan Çin, Fransız-İtalyan konsorsiyumunun Eurosam SAMP/T ve Raytheon'un Patriot füze sistemini geride bırakmıştı.
Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı, Çin'in giderek artan nüfuzundan endişelenen ABD gibi diğer NATO ülkelerinde de kaygı yarattı.
ABD Savunma Bakanı John Kerry ve hükümet yetkilileri, Ankara'nın hava savunma sistemini kurmak için ABD'nin yaptırım uyguladığı Çin şirketi CPMIEC ile görüşmelere başlaması hakkında endişelerini dile getirmişlerdi.
ABD, İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah satışını engelleyen ambargoyu ihlal ettiği gerekçesiyle Çinli şirketi yaptırım kapsamına almıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Füze savunma sisteminin NATO'nun toplu savunma sistemleri ve kolektif savunma yetenekleri ile uyumlu çalışamayacak olması ve ABD yaptırımlarına tabi bir Çin şirketiyle sözleşme görüşmelerine başlanması konusundaki ciddi endişelerimizi Türk hükümetine iletmeye devam ediyoruz" dedi.