Türkiye'yi 'cip hayali' birleştiriyor

Lider araştırma kuruluşlarından Ipsos KMG'nin hazırladığı "Türkiye'yi Anlama Kılavuzu" 2010 yılı başında toplumdaki yaşam tarzı ve eğilimlere ilişkin çok öenmli ipuçlarını ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - "Türkiye'yi Anlama Kılavuzu - 2010" araştırmasını gerçekleştiren Ipsos KGM'nin CEO'su Vural Çakır, "Türkiye'nin gündemini oluşturduğu düşünülen din ve diğer alanlardaki çatışmalar belli yerlerde stabilize oldu. Dipten gelen dalga, siyasetten çok ekonomiye ve tüketime dayanıyor. Önde çatışma, dipte uzlaşma var. Daha iyi cep telefonu satın almak ve bir jipe binmek hayali Türkiye'yi birleştiriyor" diye konuştu.

Aileye değer her şeyin üstünde

Araştırmayı yöneten, Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu da, "Toplumda ana eğilim, kendisinin ve ailesinin geleceğine odaklanma yönünde. Topluma yön veren temel dinamiklerde ekonomik kaygı ön planda" dedi. Araştırmaya göre Türk insanı için yalnızca aileye atfedilen değer, dinin önüne geçiyor. "Aileye çok önem veririm" diyenlerin oranı yüzde 90'ı buluyor. "Dini inanç hayatıma yön veriyor" diyenlerin oranı yüzde 66. Bu oranda 6 puanlık düşüş var.

Türkiye'de beş temel küme var

Araştırmaya göre Türkiye'yi beş temel küme oluşturuyor: 'Kentli modernler' ekonomik ve siyasal olarak kötüye gidildiğine inanıyor. 'Tutunamayan yurttaşlar' devlete, siyasilere güveniyor. 'Kırsal kayıtsızlar' geleneksel ve dinî değerelere, açılıma destek verir görünmüyorlar. 'Kentli gelenekçiler' orduya güven duyuyor. 'Kırsal statükocular' dinî ve geleneksel değerlere çok bağlı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde