Türkiye'yi daha ileriye taşımak zorundayız
Cevdet Yılmaz, Dedeman Otel'de gerçekleştirilen "Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'nda, Türkiye'nin ihracatının 36 milyar dolardan, geçen yıl itibariyle 152,5 milyar dolara ulaştığını belirtti
KONYA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 36 milyar dolardan, geçen yıl itibariyle 152,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Tüm bunlar çok önemli başarıdır, ancak Türkiye'nin bu başarılarla yetinmesi mümkün değil. Bunları daha ileriye taşımak durumundayız" dedi.
KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Dedeman Otel'de gerçekleştirilen "Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu"na katılan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda son derece önemli mesafeler katettiğini belirtti.
2018 hedefleri
Yılmaz, hedefler koyulduğunda bu hedeflerin iyi analiz edilmesi ve "nasıl" sorusunun sorulması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Nasıl sorusu son derece önemli. Bu çerçevede son dönemlerde içinde bulunduğumuz yıl içinde 10'uncu 5 yıllık kalkınma planımızı hazırladık. 2014-2018 dönemini kapsayan bu plan, 2023 vizyonumuzun da ilk 5 yıllık dilimini oluşturuyor ve bunu detaylı hale getiriyor. İşte bu 'nasıl' sorusuna cevap oluşturmaya çalışıyoruz. 2023'ü hedefine giderken, 2018 itibariyle 1,3 trilyon dolarlık bir ekonomiyi, 16 bin dolarlık kişi başı geliri, 277 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Birçok alt hedefimizle birlikte makro hedefleri gerçekleştirmek istiyoruz. Planımız 4 ana eksene oturuyor. İlk defa bir kalkınma planı sosyal konularla başlıyor. Beşeri sermaye, sosyal sermayeyle başlıyor."
Planın 4 ana ekseninden ilkinin "nitelikli insan, güçlü toplum" olduğunu bildiren Yılmaz, "Türkiye doğal kaynakları çok zengin bir ülke değil. İnsanımızla, insanımızın bilgisiyle, donanımıyla, coğrafya ve tarihimizle, bunların sağladığı imkanlarla gelişebilecek bir ülke durumundayız. Dolayısıyla planımızın ilk bölümü; nitelikli insan, güçlü toplum" ifadelerini kullandı.
"Şehirler kalkınma yarışında çok önemli unsurlar haline geldi"
Yılmaz, kalkınma planındaki üçüncü eksenin ise "yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilri çevre" olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Dünyada şehirleşme çok farklı bir yere gelmiş durumda. Küresel olarak bakarsanız, dünya nüfusunun yüzde 50'si artık şehirlerde yaşıyor. Önümüzdeki 20-30 yılda bu, yüzde 70'lere çıkacak. Tahminler bunu gösteriyor. Dolayısıyla şehirler kalkınma yarışında çok önemli unsurlar haline geldi. Bugün yeni büyükşehir kanunumuzla birlikte bir taraftan çevresel konularda şehirlerimizin üstleneceği rol, diğer taraftan sosyal, kültürel alanlarda üstleneceği rol, yaşanabilir ortamlar oluşturulması, nitelikle insanı ve nitelikli sermayeyi cezbedecek yaşam ortamlarının oluşturulması, kalkınma süreci açısından da hayati konumda. Dördüncü eksenimiz ise 'uluslararası işbirliği'. Biz izole bir dünyada yaşamıyoruz. Kalkınma, işbirliği, ekonomik işbirliği yapmadan daha ilerilere gidemeyiz." dedi.
"Dar bir zemin üzerinden kalkınmayı sağlayamayız"
2023 vizyonunu ortaya koyarken kapsayıcı bir anlayışla hareket ettiklerine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece birkaç şehirle kalkınmayı gerçekleştiremeyiz, topyekun gerçekleştirmek zorundayız. Dar bir zemin üzerinden kalkınmayı sağlayamayız. Ne kadar çok insanı, yöremizi, sektörümüzü bu sürece katarsak; kalkınmayı o derece kapsayıcı hale getirmiş oluruz. Bu anlayışımız, bölgesel kalkınma politikalarını da önemli hale getiriyor."