”Türkiye'yi unuttular”

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, "Son 1-2 gündür bazı memleketlerin geç kalınmış reyting düşmelerini görüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Son 1-2 gündür bazı memleketlerin geç kalınmış reyting düşmelerini görüyoruz. Galiba Türkiye'yi unuttular, Türkiye'nin de yatırım yapılabilir bir ülke reytingine kavuşması gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Şahenk, CNBC-e'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Geleceği Görmek: Ekonomide 1000 günde neler olacak?" konulu konferansta yaptığı konuşmada, sermaye piyasalarının gelişmesi için bilgilerin piyasa ile anında paylaşılması ve profesyoneller kadar mudilerin ve fon sağlayıcıların da eğitimli olması gerektiğini belirterek, "Sermaye piyasaları sermayenin demokratikleşmesinde nasıl önemli rol oynuyorsa, bilginin de demokratikleşmesi gerekiyordu. CNBC-e'nin yola çıkış maksadı aynı anda bilgi paylaşımı ve finansal ve ekonomik eğitimdir" diye konuştu.

Avrupa'nın yaşadığı ekonomik krizin, siyasal birlik olmaksızın parasal, ekonomik birliğin olmayacağını gösterdiğini ifade eden Şahenk, sürekli gelişmekte olan ülkelere reçete yazan ülkelerin de Türkiye gibi yükselen, gelişen ülkelerden bazı dersler alabileceğinin görüldüğünü dile getirdi.

Dünyada dengelerin değiştiğini, tarihin adeta yeniden yazıldığını belirten Şahenk, Avrupa bankacılığının ve Avrupa'nın nereye gideceğine dikkat edilmesi, küreselleşmenin dinamiklerinin yükselen piyasalar üzerinden iyi okunması gerektiğini kaydetti.

Şahenk, memleketlerle ilgili yazılan çizilenleri harekete geçirmenin, sonuçlandırmanın, memleketteki bütün oyuncuları bir araya getirmenin zorluğuna işaret ederek, Türkiye'nin son on yılda bunu başarmaya, potansiyel olarak görülen şeylerin realize olmaya başladığını söyledi.

Ferit Şahenk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye artık jeopolitik önemiyle, ekonomik potansiyelini büyüterek gerçekleştirmesiyle ve bölgesinde, siyasi, ekonomik bir ağabeyliğe soyunmasıyla çok muazzam yerlere gidiyor. Türkiye makro ekonomik göstergeleriyle inşallah seçimden sonra da artık yatırım yapılabilir bir reytinge ulaşacaktır diye ümit ediyorum. Son 1-2 gündür bazı memleketlerin geç kalınmış reyting düşmelerini görüyoruz. Galiba Türkiye'yi unuttular, Türkiye'nin de yatırım yapılabilir bir ülke reytingine kavuşması gerekir diye düşünüyorum. 2015 Türkiye'sinde insanlarımızın daha demokrat, daha eşit ve refah düzeyi yükselmiş bir ortamda yaşayacağını düşünüyorum."

Yurt içinde riskleri görmek gerektiğini, yurt dışına çıkıldığında ise Türkiye'ye müthiş bir inanç olduğunu, yaptıklarına büyük hayranlık duyulduğunu söyleyen Şahenk, "Türkiye artık izlenen bir ülke. İzlendiğiniz zaman daha dikkatli olmanız, doğru yaptıklarınızı yapmaya devam etmeniz lazım. Türkiye'ye bakan yatırımcılar için de şunu demek istiyorum; Türkiye gibi dinamik, yeniliğe son derece açık ve hızlı değişen ülkelerde biraz öngörülü davranırsanız, eski düşüncelerle değil bugünkü gerçeğiyle değerlendirirseniz fırsatları kaçırmazsınız" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir