Türkiye'de Nevruz coşkusu

Türkiye'nin dört bir noktasında bugün Nevruz coşkusu yaşanırken, en büyük kalabalık Diyarbakır'da toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün Edirne'den Iğdır'a birçok kentte Nevruz kutlamaları yapıldı. İstanbul Bakırköy'de düzenlenen etkinlikte 22 kişi gözaltına alınırken, Diyarbakır'daki kutlamalara binlerce kişi katıldı.

Diyarbakır'da, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Nevruz etkinlikleri sabah saatlerinde başladı. 

Diyarbakırda nevruz kutlamaları...

Binlerce kişi Merkez Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda yapılan etkinliğe biri protokol olmak üzere 5 ayrı noktadan sıkı güvenlik önlemleri altında giriş yaptı. Nevruz Parkı'ndaki kutlamalara gelen on binlerce kişi, sıkı aramalardan geçirildikten sonra kutlama alanına alındı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, yerli ve yabancı davetlilerin de protokolde yerini aldığı Nevruz kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekip, Nevruzu kutladı.

Diyarbakırda nevruz kutlamaları...

Terör örgütü elebaşısı lehine slogan atıldı

Havadan polis helikopterlerinin de güvenlik uçuşları yaptığı Nevruz alanını dolduranlar arasındaki bir grup, zaman zaman PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Bu sırada terpit komitesinin uyarılması ile platformdan müzik sesi verilerek, slogan sesleri bastırıldı.

Nevruz etkinliğine Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılımların olduğu görüldü.

Bakırköy'deki kutlamalarda 22 gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Bakırköy'deki Nevruz kutlamaları esnasında PKK / PYD terör örgütü propagandası yaptığı iddia edilen 22 şüpheli gözaltına alındığı belirtildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan şüphelilerin adli işlemleri devam ediliyor. 


İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı öğrencilerle kutladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Topkapı Kültür Park'ta düzenlenen resmi Nevruz Bayramı kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene Vali Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın konuşmasının ardından kutlamalar çeşitli folklor, dans gösterileri ile devam etti. Törenin sonunda Vasip Şahin ile Mevlüt Uysal yumurta tokuşturup, demir dövdü. Protokol üyeleri daha sonra yakılan Nevruz ateşinin bulunduğu yere gelerek, burada bir müddet ateş üzerinden atlayanları izledi.

İstanbul Valisi Şahin, kutlamaların ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada herkesin Nevruz bayramını kutlayarak şunları söyledi:

"Milletimize, ülkemize, gönül coğrafyamıza tüm kardeşlerimize başarılara, mutlulukla ve barışa vesile olur. Bugün hepimizin bir arada olduğu, birlikte sevindiğimiz milli birlik ve beraberliğimizin tekrar perçinlendiği bir gün. Bugünlerin kıymetini bilerek geleceği bugünlerden aldığımız ortay duyguyla gelecek hedeflerimizi gerçekleştirmiş oluruz."

İBB Başkanı Mevlüt Uysal ise, "Milletimizin ve Türk dünyasının bayramı Nevruz, kardeşlik, birlik ve beraberlik demektir. İnşallah baharın gelişiyle de Türk coğrafyasına kardeşlik, sevgi, birlik ve beraberliğin gelmesine vesile olur" ifadelerini kullandı.

Zonguldak'ta etkinlik üniversitede yapıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğrenciler, yakılan ateşin üzerinden atlayarak Nevruzu kutladı.

Üniversitenin Farabi Kampüsü'nde düzenlenen Nevruz programına, Zonguldak Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Halk oyunları gösterilerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı konser verdi.

Yüzbaşı Kafalı ve öğretim üyeleri Nevruz ateşini yaktı. Öğretim üyeleri ve öğrenciler ateşin üzerinden atlayıp etrafında halaylar çekerek Nevruzu kutladı. Daha sonra öğrencilere etli pilav ve ayran ikram edildi.

Van'da Nevruz coşkusu

Van Valiliği'nden alınan izinle HDP ve DBP'nin düzenlediği Nevruz kutlaması, Van Kalesi'nin güneyinde bulunan Atatürk Kültür Parkı'nda yapıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alan, 'drone' ile havadan denetlendi. Kutlamaya gelenler, alanda kurulan 4 ayrı güvenlik barikatından geçirilirken, üst aramaları da yapıldı.

Nevruz kutlamamasına HDP Grup Başkanvekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP'li ve DBP'li yöneticiler ile binlerce kişi katıldı. Nevruz ateşi ise Beştaş ile HDP'li ve DBP'li yöneticiler tarafından yakıldı. HDP'li Beştaş, yakılan Nevruz ateşinin etrafında Vanlılarla kol kola girerek, söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Coşkulu geçen Nevruz kutlaması, saat 15.00'te sona erdi.

Siirt'te polis, kutlamalara katılanların kimliklerini çekti

Siirt'te, HDP İl Başkanlığı'nın Eruh yolu üzerindeki Nevruz alanında yaptığı kutlamaya katılmak isteyenler, polis tarafından kimliklerinin fotoğrafı çekildikten sonra alana alındı.

HDP'nin Siirt'in Eruh yolu üzerindeki Nevruz alanında yaptığı kutlamaya, HDP Siirt eski Milletvekili Besime Gonca, HDP'li ve DBP'li yöneticiler ile vatandaşlar katıldı. Eruh karayolu üzerinde yapılan Nevruz kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, alan içerisine girenlerin kimliklerinin tek tek fotoğrafını çekmesi dikkat çekti. Alan içerisine girmek isteyen basın mensuplarının yaka kartının yanı sıra kimliklerinin fotoğraflarını da çeken emniyet güçleri, alana girmek isteyen ancak yanında kimlikleri olmayanları almadı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan Nevruz kutlamalarında, alanda bulunan bir kadın, kadın polisler tarafından sorgulanmak üzere alandan çıkarıldı. Kadın üzerindeki sarı-kırmızı-yeşil renkli fulara polis el koydu. Kutlama, Kürtçe şarkı ve türkülerin seslendirilip, halay çekilmesinin ardından sona erdi.

Sivas'ta Nevruz ateşi yükseldi

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Sivas Belediyesi Mehteran Takımı kısa bir konser verdi. Sivas Demirciler Esnaf Odası tarafından temsili demir dövme etkinliği gerçekleştirildi. Programa katılan Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın ile birlikte temsili olarak demir dövdü. Daha sonra Vali Davut Gül tarafından yakılan Nevruz ateşinin üzerinden protokol üyeleri ve vatandaşlar atladı.

Bazı katılımcılar, ateş yükselince, atlamaya cesaret edemedi. Protokol üyeleri ve katılımcılar, alanda izci öğrencilerin dağıttığı renkli yumurtaları tokuşturdu. Program, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından katılımcılara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edilmesiyle son buldu. Pilav ve ayran ikramına vatandaşlar yoğun ilgi gördü. Kutlama alanının dışında da Vali Gül, Orman Haftası nedeni ile Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından temin edilen fidanları dağıttı.

Tokat'ta yumurta tokuşturuldu

Tokat'ta, protokol ve öğrencilerin katıldığı resmi programla Nevruz kutlandı. Kutlamalar, renkli görüntülere sahne oldu.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kampusu'ndaki programa, Tokat Valisi Ömer Toraman, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile birlikte kent protokolü katıldı. Program, Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Vali Toraman, protokol üyeleri, basın mensupları ve öğrenciler, Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Ardından programa katılanlar yumurta tokuşturdu. Katılımcılara yemek ikram edildi.

Nevruzun yeni bir gün ve yeni bir başlangıç olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, 'Hepsinden önemlisi yeni müjdeler anlamına geliyor. İnşallah bu 21 Mart Nevruz Bayramı ülkemize ve milletimize dirlik getirir' dedi.

Program, öğrencilerin çektiği halay ile son buldu.

Edirne'de öğrenciler rengarenk

Edirne'de Nevruz kutlamaları, Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Yüksel Yeşil İlkokulu'ndaki etkinliklerle kutlandı. İlkokul öğrencileri, başlarına baharın müjdesi kartondan yapılmış rengarenk çiçekler takıp, temsili ateşin üzerinden atladı.

Trakya Üniversitesi'ndeki Nevruz kutlamaları Bolca Ana Yemekhanesi önünde yakılan ateş ve beraberinde demir dövme, yumurta tokuşturma ve halk oyunları gibi etkinliklerle kutlandı. Etkinliklere TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamalarda konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Nevruzun yeniden doğuşu simgelediğini dile getirerek, "Türk Milleti çok büyük bir milletir ve çok büyük uygarlıklar kurmuştur. Dünya hakimiyetine defalarca soyunmuş ve bunu defalarca göstermiştir. En son ve zor günlerde, 'bitti' denildiği anda bile küllerinden doğmayı bilmiş bir millettir. Ergenekon'dan çıkmıştır, pek çok uygarlığa imza atmıştır. Bitti denilen o kötü kış günlerinin ardından nasıl dallara su yürür, çiçek açar, sürgün verir, Türk milleti de böyle sürgünler vermiş, çiçekler açmıştır, baharlar oluşturmuştur. Bizim de bu büyük uygarlığımızın bu döngüsünde yaklaşık 200 yıldır belki biraz hüzünlü, belki zor günler geçirdik. Cumhuriyet ile beraber bu geri gidişe son verdik. Artık şimdi ayağa kalkmış, tekrar kendini bulmuş Türk Milleti olarak tarih sahnesinde yeniden yerimizi alıyoruz. Baharın tekrar gelmesini kutladığımız bugünde büyük milletimizin büyük zaferlerini tekrar kutlayacağımız günler diliyorum. Hepinizin Nevruzunu kutluyorum" dedi.

Edirne Yüksel Yeşil İlkokulu'ndaki Nevruz kutlamalarında öğrenciler, gönüllerince eğlendi. Minik övğrenciler başlarına baharın gelişini simgeleyen kartondan yapılmış rengarenk çiçekler taktı, şiirler okundu. Öğrenciler yumurta taşıma, iki öğrenci arasında elma taşıma yarışmaları yaparken, kartondan yapılan ve kırmızıya boyanan temsili ateşin üzerinden atladı.

Iğdır'da vali demir ve örs dövdü

Iğdır'da Valilik tarafından düzenlenen nevruz etkinliklerine katılan Vali Enver Ünlü, yakılan ateşin üzerinden atladı. Vali Ünlü, "Nevruzun, tüm dünya ile birlikte bölgemiz için, huzura ve esenliğe vesile olmasını diliyorum" dedi.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce organize edilen nevruz kutlaması, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda gerçekleşti. Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliklere binlerce kişi katıldı. Nevruz ateşinden atlayanlara eşlik eden Vali Enver Ünlü, nevruzun kardeşlik olduğunu vurgulayarak Iğdırlıların bayramını kutladı. Düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Ünlü şunları söyledi:

"İnsani duyguların yürekleri ısıttığı yeni bir ışık, yepyeni bir gün olan bolluğun, bereketin ve bahar mevsiminin gelişinin müjdecisi nevruza ulaşmanın sevincini milletçe yaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde olduğu gibi Iğdırımızda da, hiçbir ayrım gözetmeksizin ortak bir paydada buluştuğumuz nevruzu heyecanla karşılıyoruz. Bu kutlu bayramda bereket ve sevgi kenetlenmekte, dayanışma ve yardımlaşma bütünleşmekte, saygı ve nezaket iç içe geçmektedir. Nevruz, birlik ve beraberliğin gür ateşini körüklemekte, fitne ve nifaka geçit vermemektedir. Umudum odur ki; bölgemizin bu ortak kültür unsurunun temelinde olduğu gibi yakın coğrafyamıza bahar gelsin, insanlığın karanlık yönleri, birlik ve beraberlik ruhuyla yakılan nevruz ateşine bırakılsın. Nevruzun, tüm dünyayla birlikte bölgemiz için, huzura ve esenliğe vesile olmasını diliyorum."

Vali ve beraberindekiler daha sonra yumurta tokuşturup, demirde örs dövdü. Oyunların oynandığı duaların edildiği nevruz, çoşku ile kutlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir