Türkmenistan ve Azerbaycan'la işbirliği artacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan ziyaretini tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TÜRKMENBAŞI/ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarıyla görüşmelerinin, 3 ülke arasındaki ilişkileri, işbirliğini ve yakınlaşmayı çok daha ileri düzeylere götürmeyi amaçladığını belirterek, "Bu, aynı zamanda diğer Türk dünyasına da örnek olmaktadır. Burada sadece spesifik bir mesele değil, çok geniş meseleler de konuşuldu" dedi.

Abdullah Gül, Türkmenistan'dan ayrılmadan önce, Türkmenbaşı Havaalanı'nda basın mensuplarına Türkmenistan ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk cumhuriyetlerine verdiği önemi dile getiren Gül, Türk dünyasıyla ilişkilerin güçlenmesi için gereken herşeyi yaptıklarını söyledi. Türkmenbaşı'nda, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile biraraya gelmelerinin, simgesel olmanın ötesinde bir anlam taşıdığına işaret eden Gül, Berdimuhammedov ve Aliyev'e daha önceki görüşmelerinde "Üçümüz rahat bir ortamda, hatta kravatsız bir şekilde biraraya gelelim, meselelerimizi konuşalım, sohbet edelim" önerisini götürdüğünü, bunun da kabul gördüğünü söyledi.

Enerjiyle ilgili konular

Gül, bir soru üzerine, enerjiyle ilgili konuları "çok büyük ve önemli meseleler" olarak niteleyerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, Türkmenistan, İran ve Kazakistan'a yaptığı ziyaretlerin, Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkilerin ne denli sıkı olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Görüşmelerinin içeriğine dönük daha fazla açıklama yapmanın niyetin ötesine geçebileceğini belirten Gül, "Buradaki buluşmanın esas amacı, üç ülke arasındaki ilişkileri, işbirliğini, her konudaki yakınlaşmayı çok daha ileri düzeylere götürmektir. Bu, aynı zamanda diğer Türk dünyasına da örnek olmaktadır. Burada sadece spesifik bir mesele değil, çok geniş meseleler de konuşuldu. Bunun en önemli boyutlarından birisi de gördüğünüz gibi kültürel boyuttu" dedi.

Bu tür buluşmaların bölgesel ve uluslararası projelerin konuşulmasına fırsat verdiğini de belirten Gül, görüşmelerin enerji gibi dar bir alana indirgenmemesini ve geniş biçimde değerlendirilmesini istedi.

Avaza Serbest Turizm ve Ticaret Bölgesi'ndeki birçok inşaatın üzerinde Türk bayrağı dalgalandığını da vurgulayan Gül, bunun Türk işadamlarına duyulan güven ve verilen desteğin göstergesi olduğunu anlattı.