TÜSİAD heyeti Hollanda'da

Boyner, "Türkiye'yi içine almayan, dışarıda bırakan bir Avrupa'nın yeni dünya düzeninde rekabetçi olmasının oldukça zor olduğunu" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin dinamizmine ihtiyacı olduğunu belirten Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Türkiye'yi içine almayan, dışarıda bırakan bir Avrupa'nın yeni dünya düzeninde rekabetçi olmasının oldukça zor olduğunu" söyledi.

Bir dizi temasta bulunmak üzere Hollanda'ya gelen Boyner ve beraberindeki TÜSİAD heyeti, Hollanda Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Tarım ve İnovasyon Bakanı Maxime Verhagen, Hollanda Senato Başkanı Rene van der Linden, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Meclis Grup Başkanı Sybrand van Haersma Buma ile Hollanda Sanayi ve İşverenler Konfederasyonu (VNO-NCW) Başkanı Bernard Wientjes ile ayrı ayrı görüştü. 

Temaslarının ardından gazetecilere açıklamada bulunan TÜSİAD Başkanı Boyner, görüşmelerde daha çok, iki ülke arasındaki politik, ekonomik ve sosyal ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Hollandalı yetkililere, Türkiye'nin AB sürecine daha çok destek vermeleri yönünde çağrıda bulunduğunu aktaran Boyner, bu konuda iş dünyasının desteğini aldıklarını ifade ederek, "Avrupa'da bunu bilenler var en çok da iş dünyası farkında, ciddi bir demografik değişimle karşı karşıya. Yaşlanıyor nüfusları. Türkiye'deki dinamizm ve iş gücüne ihtiyaçları olacak. Bütün bunların altını çizmeye ve Türkiye'nin AB sürecinin tekrar bir enerjiye kavuşması için de Hollanda'nın da desteğini rica ettik. İş dünyasından o desteği alıyoruz"  dedi.

Ortadoğu'da meydana gelen gelişmelerden sonra Türkiye'nin AB üyeliğinin daha da önem kazandığına işaret eden Boyner, şöyle konuştu:

"Çünkü bizim çevremizde olanlarla birlikte Avrupa da aslında bir değişim yaşıyor. Göç önemli bir konu haline gelecek burada. Bu dönemin aslında Avrupa ile hem ticari ilişkilerimizi hem de siyasi ilişkilerimizi geliştirmek için de önemli olduğunu düşünüyoruz."

Resmi ilişkilerin 400. Yılı

Önümüzdeki yıl Hollanda ile Türkiye arasındaki resmi ilişkilerin 400. yıldönümünün kutlanacağını da hatırlatan Boyner, bu açıdan bakıldığında Hollanda ziyaretine büyük bir önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'de yatırım ortamıyla ilgili güzel gelişmeler olduğunu, temasları kapsamında bu konuları da gündeme getirdiklerine değinen Ümit Boyner, "Avrupa'daki hem orta ve küçük ölçekli hem de büyük firmalar farklı pazarlar arayışı içinde. Hem Türkiye önemli bir pazar hem de Türk şirketleriyle birlikte üçüncü pazarlara girmek için imkan arıyorlar. Bütün bunları değerlendirme imkanımız oldu" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Boyner, ayrıca ING Bank tarafından Rotterdam'da düzenlenen "Hollanda ve Türkiye: Sürdürülebilir Ortaklık" başlıklı seminere de katılarak bir konuşma yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir