”Tuzla tamamen kapatılmalı”

Bakan Çelik, Gisan'da incelemerde bulunurken, Tuzla'nın tahliye olması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla'da Gisan Tersanesi'nde 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın yerinde incelemelerde bulundu.

Çelik, Bakanlık olarak üzerlerine düşen görevi yapmalarına rağmen bunun Tuzla'daki acıları durdurmaya yetmediğini belirterek Tuzla'nın mutlaka tahliye olması gerektiği, belli sayıda tersanenin kapatılması veya Tuzla'nın kapatılması gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, Bakanlık olarak burada eskiden beri teftişlerinin devam ettiğini, kapatmalar dahil her türlü cezai müeyyide uygulamalarına ve işçilere yönelik "iş güvenliği" konulu eğitim faaliyetlerini sürdürmelerine rağmen, maalesef bu ve benzeri elim hadiselerin son bulmadığını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Tuzla'daki sorunun temelinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin çok ötesinde, alan darlığı gibi yapısal sorunlar, insan odaklı çalışma kültürünün yerleşmemiş olması yatmaktadır. Bu son olay ise olup bitenlerden ders almayan, aymazlığın, ihmalkarlığın bir neticesidir. Bu olayı sıradan iş kazası diye geçiştirmek, ölen işçilerimize ve ailelerine yapılacak olan en büyük haksızlıktır diye düşünüyorum. Böyle bir iş kazası olamaz. Ve bu kabul edilemez bir durumdur."

Olaya Cumhuriyet Savcılığı tarafından el konulduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirten Çelik, oluşturulacak teknik rapora göre sorumluların tespit edileceğini ve gerekli müeyyidelerin uygulanacağını kaydetti. Bakan Çelik, "Tuzla konusunda Çalışma Bakanlığıyla ilgili eksikler bulanlar varsa, 'şunu da yapmanız gerekirdi Bakanlık olarak' deyip de bizim yapmadığımız bir durum tespiti söz konusu olursa, (istifa) bu ve benzeri konuları düşünebilirim" dedi.