Twitter'da bugün

Mikro blog sitesi Twitter'ın TİB tarafından kapatılması, dünyada ve Türkiye'de gündeme oturdu. Karara, dünya basını ve uluslararası kuruluşların yanı sıra, Türkiye'den de tepkiler geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde söylediği "Twitter, mvitter bunların kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından, dün gece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca Twitter erişime kapatıldı. Ancak kapatma kararına rağmen birçok kullanıcı DNS ayarlarını değiştirerek Twitter'e erişim sağlamayı başardı. Resmi olarak kapatıldığı duyurulmasına rağmen Twitter'a aktif olarak erişmek mümkün. Hatta birçok açıklama yine Twitter üzerinden yapılıyor. Twiitter'da çok aktif olduğu bilinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yasağın ardından Twitter'ı aktif olarak ilk kullanmaya başlayanlardan. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın Twitter hesabı da aktif. Daha önce Twitter'ın kapatılmasının mümkün olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Twitter'ın tamamının değil, sadece özel hayatın gizlliliğini ihlal eden adreslerin kapatılmasının mümkün olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Twitter'a erişimin engellenmesi ile ilgili açıklama yaptı. Arınç, "Bu bir yasak değildir, yasaklama değildir sadece kişilerin müracaatı üzerine yargının aldığı kararların uygulanmasından ibarettir" dedi. 

İşte Gül'ün Twitter'dan yaptığı Twitter açıklaması 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter adresinden "Twitter yasağına inat, özgürlüğe tweet at" mesajını yayınladı...

İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması

Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitinginde, "Dış dünya şöyle der böyle der beni bağlamaz" derken başta dış basın olmak üzere, uluslararası kuruluşlardan tepki geldi.

Türkiye'deki Twitter yasağı dünya basınında

Türkiye'de Twitter'a koruma tedbiri koyulmasının ardından Twitter'dan bir açıklama geldi. Merkezi San Fransisco'da bulunan şirket, "Türkiye'deki servislerimize erişimin engellendiğine ilişkin haberleri araştırıyoruz" dedi.

San Fransisco inceliyor

ABD ve AB'den Twitter'ın yasaklanmasına ilişkin ilk tepkisi ise hayli sert. AB karar için "Korkakça bir adım" derken ABD "Kaygı duyduğunu" açıkladı.

ABD ve AB'den tepki

Twitter'ın yasak olmasına rağmen sadece devletin üst kademesi değil, herkes Twitter'a girmeyi başardı. Üç GSM operatörü de SMS yoluyla tweet atılabileceğini duyurdu.

Üç tweet bir lira 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Twitter'a erişim yasağının "geçici" olduğunu düşündüğünü söyledi

Babacan: Yasak geçici

Bozdağ, twitter'a erişim engeline ilişkin, "Karar twitter'ın kapatılmasını değil içeriklerin çıkartılmasını öngörüyor. Ancak firmalar çıkarmayınca mahkeme kararlarını uygulamak için başka bir yolun kalmadığı anlaşılıyor" dedi

Fimaların karara uyması başka yol bırakmadı

Bülent Arınç, Twitter'ın kapanmasına değinerek, neden kapandığını açıkladı

 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Twitter'ın kapatılması yasakçı bir zihniyetten kaynaklanmıyor, bu bir mahkeme kararının uygulanması" açıklaması yaptı

'Yasakçı zihniyet değil mahkeme kararı'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi mahkemelerce alınmış bir karardır, siyasi bir karar değildir" dedi

'Mahkemenin aldığı bir karar'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Twitter'ın mahkeme kararını uygulaması halinde erişimin açılabileceğini söyledi

"Mahkeme kararı uygulanırsa açarız"

Kapatmaya karşı sadece tepki değil, somut adımlar da atıldı. Türkiye Barolar Birliği, Twitter'a erişimi engelleme kararının kaldırılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

TBB, Twitter yasağı için mahkemeye başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de "Erdoğan hakkında bireysel özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle bugün suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Erdoğan'a suç duyurusu

En son açıklama ise yasak kararı aldığı söylenen savcıdan geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Twitter ile ilgili bir kapatma kararı almadıklarını söyledi.

Başsavcılık: Kapatma kararı yok

"Twitter'ın kapatılması kanuna aykırı"Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), "Twitter'a erişimin engellenmesi, yenilenen 5651 sayılı İnternet Kanunu'na aykırıdır" açıklamasını yaptı.

"Twitter'ın kapatılması kanuna aykırı"

Bu konularda ilginizi çekebilir