TZD Başkanı Yetkin: Hal Kanunu, sebze ve meyve fiyatlarını artıracak

İbrahim Yetkin, "Yeni Hal Kanunu, sebze ve meyvenin toptancı hallerine girmemesini özendiriyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yeni Hal Kanunuyla ilgili olarak, "Getirilen yasa sebze ve meyvenin toptancı hallerine girmemesini özendiriyor. Fiyatları belirlemede haldeki komisyoncular değil, büyük tüccar ve süpermarketler etkili olacak, yasayla takip eden yıllarda sebze ve meyve fiyatları artacak" iddiasında bulundu.

Yetkin, Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen ve TBMM Genel Kurul'unda geçtiğimiz günlerde kabul edilen "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Türkiye'deki sebze ve meyve ticaretinde kayıt dışılık oranının yüzde 70 düzeyinde olduğunu vurgulayan Yetkin, büyük marketlerde satılan yaş meyve ve sebzenin yüzde 100-300 arasında fiyat artışı ile üreticiden tüketiciye ulaştığını söyledi.

Yetkin, "toptancı haller yasası böylesine sorunlara çözüm bulması beklenirken, getirdiği bazı yeni hükümlerle sorunları daha arttırdı" dedi.

Yasanın üreticilerden yapılan toptan alımların toptancı hali dışında da yapılabilmesini getirdiğini ifade eden Yetkin, yasanın küçük üreticiyi değil, büyük toptancıları koruduğunu söyledi.

Yetkin, "Getirilen yasa sebze ve meyvenin toptancı hallerine girmemesini özendiriyor. Fiyatları belirlemede haldeki komisyoncular değil, büyük tüccar ve süpermarketler etkili olacak, yasayla takip eden yıllarda sebze ve fiyatları artacak" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir