TZD'den DÜNYA'ya ödül

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, 'TZD Ödülleri'nde yazılı basın dalında ödül aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Et ithalatının üreticiyi haksız rekabete soktuğunu dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, gümrük vergilerinin en az yüzde 85'e çıkarılması gerektiğini belirterek, "10 liraya ithalat izni veriyorsun. 1 kilo etin maliyeti en az 15 lira değil mi? Sen 90 kiloluk bir boksörle 48 kilodaki hafif sıklet boksörü dövüştürüyorsun" dedi.

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, TZD'nin gerçekleştirdiği geleneksel 'TZD Ödülleri'nde yazılı basın dalında ödüle layık görüldü. TZD'nin 62'nci kuruluş yıldönümü, tarım sektörünün önde gelen kuruluşları ve çeşitli illerden gelen çiftçilerin katıldığı bir törenle kutlandı.

'Tarım ve gıda sektörünün önemi artarak devam ediyor' Toplantıda konuşan DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, Birleşmiş Milletler Nüfus Vakfı'nın 2050

yılında dünya nüfusunun 8,9 milyara yükseleceğinin tahmin ettiğini dile getirerek "Bu da tarım ve gıda ürünlerine olan ihtiyacın önümüzdeki dönemde de artacağını ortaya koyuyor. Bütün bunlar tarım ve gıda sektörünün öneminin dün olduğu gibi bugünde aratarak devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Tekstil ve konfeksiyon sanayisi açısından büyük önem taşıyan ve stratejik bir ürün olarak ele alınması gereken pamuk konusuna da değinen Arolat, 2006 yılında pamuk üretiminin 950 bin ton seviyesine ulaştığını kaydetti. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 20 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline ulaşırken pamuk tüketiminin ise son yıllarda 1 milyon 300 bin tonlara yükseldiğini kaydeden Arolat, pamuk ekim alanlarına mısır ekimi yapılması ile pamuk üretiminin 350-400 bin tonlara kadar gerilediğini vurguladı. Arolat, tarım politikasının baştan sona gözden geçirilip sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinden yararlanarak yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan CHP Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın ise, 2003 ve 2010 yılları arasına Türkiye'nin tarım ithalatına ödediği paranın 70 milyar doların üzerinde olduğunu dile getirerek 100 milyar liradan fazla paranın tarım ürünü ithalatı için harcandığını kaydetti. Günaydın, ithalata 20 milyar lira para harcandığını ama aynı dönemde üreticiye verilen desteğin 5.5 milyar TL olduğunu söyledi. Tarımla sanayiyi buluşturmak gerektiğini vurgulayan Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan ise Türkiye'nin yarışabileceği yegane ürünün şeker pancarı olduğunu vurguladı.

TZD Ödülleri'ni alanlar

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat ödülünü TZD Başkanı İbrahim Yetkin'den aldı. Törende ödül alan diğer isimler şöyle:

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Sönmez, Radikal Gazetesi Muhabiri Hacer Boyacıoğlu, Star TV, Anchorman ve Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, TRT'de Bu Toprağın Sesi Program Yapımcısı Esin Çağlar, FOX TV Haber Merkezi Müdürü Enis Ersoy, NTV Muhabir Ahmet Ergen.

Tarımsal Üretim Dalında ise, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, RİTO Tohumculuk AŞ Yön. Kur. Başkanı Hasan Ünal ödül alırken tarımsal ticaret dalında ALARA Fidancılık CEO'su Yavuz Taner, tarımsal sanayi dalında Erkunt Traktör Sanayi AŞ Yön. Kur. Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, Tire Süt Kooperatifi Yön. Kur. Başkanı Mahmut Eskiyörük, tarımsal finansman dalında TC. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ödül aldılar. TZD Özel Onur Ödülünü ise, Pankobirlik Yön. Kur. Başkanı ve AB Holding ve Konya Şeker AŞ Yön. Kur. Başkanı Recep Konuk aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir