Üç ayda bin 715 organizatör yakalandı

İçişleri Bakanı Ala, yasa dışı göçle ilgili, "2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır. Üç aylık sürede bin 715 organizatör yakalanmıştır." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İçişleri Bakanı Efkan Ala, yasa dışı göçle mücadele çalışmaları kapsamında, bu yılın ilk üç ayında 64 bin 891 kişinin yakalandığını belirterek, "Bu, 2015'in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır." dedi.

Bakan Ala, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Yasadışı Göçle Mücadele İstişare Toplantısı" öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, terörle mücadelede millet, memleket ve değerleri için şehit olanları rahmetle andı.

Şehitlerin ailelerine ve millete başsağlığı dileklerini ileten Ala, "Bugün de şehitlerimiz var. Onlar, milletin evladı. Onlar, milletin değerleri. Kendi değerleri için, bu memleket ve millet için hayatlarını feda ediyorlar. Umarım, Rabbim onların makamlarını en yüksek derecede lütfeder. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu mücadele Türkiye’nin başarabileceği bir mücadeledir." ifadesini kullandı.

Türkiye AB mutabakatı

Ala, öte yandan yasa dışı göçle etkin mücadele kapsamında Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mutabakata varıldığını anımsattı.

Söz konusu mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren yeni kabullerin başlayacağını belirten Ala, Türkiye'de 2 milyon 749 bin Suriye uyruklu sığınmacının misafir edildiğini ifade etti.

Bu sayıya başka ülkelerden Türkiye'ye gelenlerde eklendiğinde 3 milyon 69 bin 640 kişinin göçmen olarak ülkede bulunduğunu açıklayan Ala, "Bu miktar aslında bazı ülkelerin nüfusundan fazladır. Türkiye, bu kadar kişiyi gerçekten takdire layık bir şekilde misafir etmektedir. Ben milletimize buradan teşekkür ediyorum. Kendi geçmişine, kendi büyüklüğüne yakışır bir tavır içerisinde misafirlerine muamele etmektedir. Onları bağrına basmaktadır. Bugüne kadar 10 milyar dolar civarında bir harcama yaptık Türkiye olarak. Bu konularda uluslararası birtakım yapıların, kuruluşların ya da başka ülkelerin maalesef henüz 450 milyon civarında bir yardımı olmuştur. Avrupa Birliği'yle yaptığımız görüşmeler sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde yapacağını taahhüt ettiği yardımlar henüz ulaşmamıştır ama ulaşacaktır. Ondan sonra da ulaştığı andan itibaren onu da zikrederiz." diye konuştu.

"Üç ayda bin 715 organizatör yakalandı" 

Bakan Ala, Türkiye'de sadece Ege Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin kıyı uzunluğunun 3 bin 463 kilometre olduğunu, buna rağmen etkin ve sonuç alıcı güvenlik politikası izlendiğini açıkladı.

2016'nın ilk üç ayında 64 bin 891 kişinin yakalandığı bilgisini paylaşan Ala, "Bu, 2015'in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır. Sadece üç aylık bir sürede bin 715 organizatör yakalanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Ala, 18 Mart'ta AB ile yapılan mutabakat çerçevesinde yasa dışı göçle mücadelede caydırıcılığı artıracak ve geçiş rotasını önleyecek diğer önlemleri aldıklarını, bu tedbirlerin yasal göçün önünü açacağını vurguladı.

Geri kabul 4 Nisan'da başlıyor

"Bizim de lehimize Avrupa Birliği ülkelerinin de lehine olan işleri yapıyoruz" ifadesini kullanan Ala, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede 4 Nisan Pazartesi gününden itibaren geri kabul başlayacaktır. Yani pazartesi ilk geri kabulümüzü yapacağız. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Yani daha önceden ayrılmış olanlar değil. 20 Mart'tan sonra ayrılanlar ülkemize geri gelecekler, biz onları alacağız. Suriyelilerin dışındaki yani başka ülkelerden Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler Yunanistan adalarından aldığımız andan itibaren geri gönderme merkezlerine intikal ettirilecekler. Geri gönderme merkezlerinden de bu ülkelere gerek ikili ilişkilerimizle gerekse geri kabul anlaşması olan ülkelere iade edilecekler. Geldikleri ülkelere gönderilecekler ama önce buradan alacağız ve içeride bizim Türkiye'nin çeşitli illerinde geri gönderme merkezlerimiz var. Kıyı şeritlerinde yok, içerilerde var. O geri gönderme merkezlerinden dağıtımlarını yapacağız ve kendi ülkelerine geri göndereceğiz."

Bakan Ala, konuşmasına şöyle devam etti:

"Suriyelilerle ilgili ise geçici koruma altına alacağız, Suriyeli olup Yunanistan'a geçmiş olanları pazartesiden itibaren geri alınca Türkiye'ye, onları geçici koruma merkezlerine alacağız, kamplara ve uygun yerlere göndereceğiz. Biliyorsunuz bunlara ilişkin Türkiye'nin daha çok güneydoğusunda, doğuda ve Suriye'ye yakın bölgelerde kurduğumuz kamplarımız var. Şu anda 250 bin kişiye yakın kamplarda duruyorlar. Kamplara uygun merkezlere göndereceğiz, birebir aldığımız Suriyeli kadar da Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye'de bizim seçtiğimiz, bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenlerden göndereceğiz. Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor."

Yunan adalarına 25 irtibat görevlisi

Yunan adalarına 25 irtibat görevlisi gönderildiğini, Yunanistan'dan da Türkiye'ye 5 irtibat görevlisi geldiğini, karşılıklı ikili ilişkiler çerçevesinde bu süreci yönettiklerini belirten Ala, şu bilgileri verdi:

"Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. Onda bire düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin, ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli için bir Suriyeli Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur. Yunanistan'dan kabul ettiğimiz her bir Suriyeli için Avrupa Birliği ülkelerine bir Suriyeli yerleştireceğiz. İlk grup olarak biz pazartesi 500 kişiyi istedik. Biz de planımızı programımızı yapıyoruz, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. Yunan makamlarına ilettik, 500 kişi alabileceğimizi onlar şu an itibarıyla 400 kişiyi bildirebildiler, bize 400 kişinin ismini verdiler. Yarın belki bu sayı değişebilir. Bunlardan pazartesi günü bize gönderilecekler içerisinde Suriyeli olanları birebir formülü gereğince Avrupa Birliği ülkelerine göndereceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir