Üç ortak, 'aşkın markası'na bayi arıyor, hedef hızlı büyüme

Fırat İşbecer: Kendini genç, dinamik hisseden, çalışan, trendy fit kadınların beğenisini kazanmaya çalışıyoruz. Bir giyim markası olmanın yanında trendlere hızlı reaksiyon veren, moda algısını yaşam tarzıyla birleştiren bir mağazacılık geliştiriyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim Ekinci

İSTANBUL - Shakespeare in Love'ın ortağı, yönetim kurulu üyesi Fırat İşbecer, Shakespeare in Love'ı 'aşkın markası' olarak niteliyor. Markanın sahibi Maremo Tekstil, 2009'da, 30 yıllık üretim ve perakende tecrübesiyle ürettiği 'Shakespeare in Love' markasını Türkiye genelinde yaygınlaştırma kararı almış. Marka, özgün bir mağaza konsepti içinde, plaj giysileri, ev tekstili ürünleri ve pijamalardan, mobilya, dekoratif objeler, aydınlatma ürünleri ve peştamal / havlu koleksiyonuna kadar geniş ürün yelpazesi sunuyor. 15-45 yaş arası bayanlara hitap eden 'Shakespeare in Love' kendini, kalite / fiyat oranı yüksek, dinamik, değişken, ergonomik ve aşk dolu bir yaşam biçimi olarak tanımlıyor. 
 
Fırat İşbecer'le markayı konuşuyoruz. İşbecer'de gazetecilik de var. Robert Kolej'den sonra Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde okumuş. Hürriyet Gazetesi'nde teknoloji yazıları yazmış, Radyo Kozmos'ta programcılık yapmış. Halen de Lig radyo ve çeşitli TV kanallarında futbol üzerine programlar da hazırlayıp sunuyor. İşbecer'in ilk iş deneyimi Shakespeare in Love değil. Paris'te Universite Paris-Sorbonne ve Ecole Normale Superieure'de master eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönerek yazılım firması Pozitron'da operasyon ve iş geliştirmeden sorumlu yönetici ortak olarak çalışmış. Halen faaliyete olan Pozitron'un hikayesi de ilginç. Firma kısa zamanda 20 kat büyümesiyle Harvard Business School'da iş planı ödülü kazanmış. 2011'de Deloitte tarafından EMEA bölgesinde en hızlı büyüyen Fast500 teknoloji şirketleri grubu arasına girmiş. İşbecer, aynı zamanda Endeavor Derneği danışma kurulu ve Galata İş Melekleri Derneği üyesi. Şimdi Shakespeare in Love markasını büyütme peşinde. Bunun için geliştirdikleri franchising modeli var. Bayi olmak isteyenden franchise bedeli almıyor. Konsinye ürünlerle donatılmış konsept mağazalarda, tüm danışmanlık ve tanıtım hizmetlerinin bedelsiz veriyor.
 
İşbecer'in, "Bu markanın özelliği nedir? Nasıl tanımlıyor kendini?" sorusuna yanıtı şöyle:
"Biz kendini genç, dinamik hisseden, çalışan, trendy,fit bayanların beğenisini kazanmaya çalışıyoruz. Bir giyim markası olmanın yanında; trendlere hızlı reaksiyon veren, kaliteli moda algısını yaşam tarzıyla çevreleyen bir mağazacılık anlayışı geliştiriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin en popüler yaz noktalarına (Çeşme, Marmaris, Bodrum) konsept mağazalarıyla girdik." 
 
Şirket üç ortaklı. Fırat ve Fatih İşbecer ile Cem Çetin ortaklığı. Şirketin kendi üretimi yok. Denizli'de, Ege'nin çeşitli kentlerinde üretim yaptırıyor. "Yaz markası" olarak da tanımlanan Shakespeare in Love'un koleksiyonlarını, tasarımlarını kendileri hazırlıyor. Bugünlerde şirket önemli bir atılım içinde. "40 Boyner mağazasına giriyoruz" dedi Fırat İşbecer, planlarını şöyle anlattı:
"Morhipo'da da mağaza açtık. Bayilikte hızlanıyoruz. Yüzde 100 konsinye çalışıyoruz. Yani, ürünü mağazasına koyan bayi, sattıkça parasını ödüyor. Faturalama merkezden. Yeni bayilikler için öncelikle İstanbul ve Ankara hedefimizde. Yaz markası olduğumuz için ağırlıkla sahil şeridinde konumlanmış durumdayız. Bayilere tanıdığımız kar marjı piyasanın çok üstünde, yüzde 45'leri buluyor. Reklam ve tanıtım katkısı da almıyoruz. Mağaza konsepti, mal dizim ve yerleşimi merkez tarafından yapılıyor. Haftada 2 kez ürün dağıtımı yapıyoruz. Satılmayan mal merkez firmaya ait, dolayısıyla bayi herhangi bir risk taşımıyor. Yerine göre değişmekle birlikte 100 -150 bin lira ile bir mağaza açılabiliyor. Shakespeare in Love markası halen 14 bayi ile Türkiye'de aktif satış yapıyor. 2012 yılı sonu itibarı ile bayi sayısını 20, shop in shop sayısını ise 40 olarak hedefliyoruz." 
 
Shakespeare in Love bayi arıyor
Şirketin Yönetim Kurulu ortağı Fırat İşbecer, özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında bayilik vereceklerini söyledi. İşbecer, bayilik koşullarını şöyle açıkladı: "Bayinin mağazasına 100 bin liralık mal koyabiliyoruz. Mağaza dekorasyonu için harcama 500 dolar ile 700 dolar metrekare arasında. 45-70 m2'lik bir mağaza için 25 – 45 bin lira arasında bir harcama gerekebiliyor. Mağaza ürün kapasitesinin perakende fiyat üzerinden toplam değerinin yüzde 60'ını kontrat süresi, artı 6 ay kadar karşılayabilecek bir teminat mektubu (35 bin lira civarında) alıyoruz.Bayinin perakende bilgisi ve tecrübesi, moda algısına dikkat ediyoruz. Ürünlerimiz yüzde 100 konsinye. İlk 12 ay sıfır Franchise Fee. Yüzde 50'ye varan gelir paylaşımı modeli, her hafta yeni ürün, her ay yeni koleksiyon. AVM ve Lokasyon danışmanlığı, sürekli destek ve eğitim gibi fonksiyonları sağlıyoruz."