Uçak krizi sonrası ilk görüşme

Uçak krizi sonrası ilk üst düzey temas Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov arasında gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Belgrad'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 22. Bakanlar Konseyi toplantısının yapıldığı Kombank Arena'da bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, planlandığı üzere Türkiye saati ile 16.30'da başladı ve yaklaşık 40 dakika sürdü. Böylelikle Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından taraflar arasında ilk üst düzey temas gerçekleşmiş oldu.

'Duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmenin iki ülkeye yakışır bir olgunlukta geçtiğini belirterek, ilişkileri rayına sokabilmek için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Her iki tarafın da gerilimi tırmandırmayı istemediğini, farklılıkları gidererek ilişkileri düzeltme arzusunda olduğunu belirterek, "Eminim duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır ve ilişkilerimizi eski günlerine götürürüz" dedi.

Rusya'nın mesnetsiz suçlamalarından vazgeçmesi ve sıcağı sıcağına alınmış kararları gözden geçirmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Şu anda Rusya'ya karşı aldığımız ya da öngördüğümüz bir karar yok. Sabırla ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz ama ömür boyu da böyle gitmeyeceğini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Rus uçağının düşürülmesinin ardında mevkidaşı Lavrov'la görüşmek istediğini ancak teknik sebeplerle bunun mümkün olmadığını ancak ertesi gün, 25 Kasım'da bir saati aşan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, o görüşmede Belgrad'da AGİT Toplantı'sı sırasında görüşme konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını aktardı.

'Olayın sıcaklığı devam ediyor'

Görüşmede iki tarafın da düşüncelerini dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Elbette olayın sıcaklığı halen devam ediyor. Her iki tarafı da üzen bu olaydan dolayı üzüntümüzü daha önce sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız da dile getirmişti, tekrar dile getirdik. Teslim ettiğimiz pilot için de başsağlığı diledik" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin ve iletişim kanallarının hali hazırdaki durumuyla ilgili bir soru üzerine "Kanallar kapanmadı. Söylediğim gibi telefonda görüştük. Burada da görüşme konusunda prensip anlaşmasına varmıştık ve bugün de o görüşmeyi gerçekleştirdik. Askeri anlamda da bilgi oldu biliyorsunuz. Her ne kadar olaydan sonra askeri işbirliği konusunda istediğimiz noktada olmasak bile en azından askeri ataşeyi çağırdık, bilgiler verdik. Yine Bakanlığımızla Rus Büyükelçiliği arasında bilgi alışverişi oldu, mesajlar iletildi ve bugün Lavrov'la da görüştük. Tamamen bağların koptuğunu söyleyemeyiz" cevabını verdi.

Ayrıca Çavuşoğlu, ilk görüşmeden sorunlar aşıldı demenin gerçekçi olmayacağını belirtti

Lavrov: Yeni birşey duymadık 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşme hakkında 'Türk Dışişleri Bakanı'ndan yeni birşey duymadık' dedi

Bakan Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının güvenliği için uluslararası işbirliği çağrısı yaptı.