Ucuz kestane şekerinin içeriği ortaya çıkacak

Merdiven altı üretimden şikayet eden kestane şekeri üreticileri, “kaliteli-kalitesiz ürünler birbirinden ayrılsın” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ / BURSA 

Merdiven altı üretimden şikayet eden kestane şekeri üreticileri, “kaliteli-kalitesiz ürünler birbirinden ayrılsın” diyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü yöneticileri kestane şekerlerinin orjin tespiti konusunda sektöre destek olacaklarını duyurdu. 

Kardelen ve Cardelion markalarıyla üretim yapan İlka Şekerleme firmasını ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin, Türkiye’deki kamuya bağlı uluslararası akrediteye sahip tek araştırma enstitüsü olarak özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği protokolleri yaptıklarını söyledi. 

Seçkin, bakanlığa bağlı kurumlardan gelen ürünlerin içeriklerini araştırdıkları gibi özel sektörden gelen talepler üzerine de ürün analiz yaptıklarını belirterek, “Kestane şekeri üreticileri olarak münferiden veya kuracağınız bir dernek ile bize başvurabilir ve ürün analizi isteyebilirsiniz” dedi. Analiz sonrasında kestane şekeri veya çikolatalı kestane şekerinin içeriğinde bulunan tüm hammadde ve orjinlerini tespit edebileceklerini de vurgulayan Seçkin, “Enstitü olarak kendiliğimizden piyasadan ürün toplamıyoruz. Bakanlığa bağlı kurumlardan gönderilen ürünleri analiz ediyoruz. Özel sektör kuruluşlarının taleplerine de cevap verebiliriz. Bu konuda hazırlanmış ve halen uygulanan iş birliği protokollerimiz var. Bu tarz iş birliklerinde devletin önemli destekleri de var” diye konuştu. 

‘Çok ucuza çikolatalı kestane şekeri satılıyor’ 
İlka Şekerleme Genel Müdürü ve şirket ortağı Mümin Akgün de en büyük sorunun merdiven altı üretim yapan firmalar olduğunu vurguladı. “Kaliteli ve kalitesiz ürünler birbirinden ayrılsın” diyen Akgün, piyasada çok düşük fiyatlarla çikolatalı kestane şekeri satıldığını vurguladı. Akgün, “Ham kestanenin kilosu 10 lirayı geçti, çikolatanın kilosu 40 lira, şekerin kilosu da 4 lira. Ama piyasada kilosu 10 liraya çikolatalı kestane şekeri satılıyor. Bu ürünlerin çikolatalı kestane şekeri olması imkansız. İçeriklerinde başka ürünler kullanıldığını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. 

Hangi koşullarda ve içeriğinde ne kullanıldığı bilinmeyen kestane şekerlerinin Bursa’daki tarihi ve turistik mekanlarda işporta tezgâhlarında satıldığına dikkat çeken Akgün, “Kestane şekeri ambalajlı bile olsa açıkta satılamaz. Belirli bir ısıda muhafaza edilmesi tüketiciye ulaşana kadar hijyenin sağlanması ve soğuk zincirin korunması gerekli. Bu nedenle üretim ve satış aşamalarında denetim şart. Halkımız da sağlık açısından risk taşıyan bu tür ürünleri asla almalı” dedi. 

Bu tarz ürünlerin içeriğinin tespit edilmesini istediklerinin altını çizen Akgün, “Piyasada üretilen her marka kestane şekeri analiz edilmeli ve içerikleri kamuoyu ile paylaşılmalı” ifadelerini kullandı. Böyle bir çalışmanın, kaliteli üretim yapan firmaları haksız rekabetten koruyacağını vurgulayan Akgün, “Aynı zamanda da gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından da önemli bir adım olacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir