UFO, taklitçilere savaş açtı

Infrared pazarının yarısına ulaşan taklitler, büyük üreticileri bezdirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Infrared ısıtıcı üreticisi UFO'nun başı, taklit ürünlerle dertte. UFO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Yeşil, Türkiye ekonomisine 10 milyon lira üzerinde vergi kaybı yaşatan sahtekarların, 2009-2010 sezonunda toplam satış adedi yaklaşık 1 milyon 250 bin olması beklenen infrared ısıtıcı pazarının yarısına ulaşmak üzere olduğunu belirterek, "Dün akşam bayimize gelen bir telefonla "UFOCAN" diye taklit bir ürünle karşılaştık" dedi.

Yeşil, ısıtıcı sektöründe sayıları her geçen gün artan, devleti, hakkıyla çalışan özel sektör temsilcilerini ve tüketiciyi maddi ve manevi ciddi zararlara uğratan taklitçilere ve sahtekarlara karşı gerçekleştirdikleri mücadeleyi anlatmak amacıyla düzenlediği toplantıda, 200 milyon lira değerindeki ısıtıcı sektörünün, 100 milyon lira ile yarısını işgal eden taklitçi firmalara karşı kamuoyunu, emniyet güçlerini ve hükümeti duyarlılık göstermeye ve birlik olmaya çağırdı.

Son dönemde, emniyet güçleriyle birlikte Türkiye genelinde taklit veya sahte ürün imalatını veya satışını yapan 25 işletmeye yapılan baskınlardan çarpıcı görüntüler yakaladıklarını belirten Yeşil, Marka isimlerinde UFO adı geçen, endüstriyel tasarımları ile UFO'lara benzetilen taklit ürünlerin toplatıldığı bildirildi.

Yeşil, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Yaklaşık 30 yıllık sektör tecrübemizden güç alarak, 7 yılı aşkın süredir değerli tüketicilerimize hizmet verdiğimiz UFO markası adına, ülkemizde böylesi olayların meydana gelmesinden ötürü üzüntü duyduğumu söylemek isterim. Sektörü derinden sarsan ve maddi kayıplara yol açan taklit üretimin önüne geçilmesi gerekliliği acil bir mesele olarak biz, sanayicilerin karşısına çıkmaktadır. Ülke ekonomisine 10 milyon lira üzerinde vergi kaybı yaşatan sahtekarlar, 2009-2010 sezonunda toplam satış adedi yaklaşık 1 milyon 250 bin olması beklenen infrared ısıtıcı pazarının yarısına ulaşmak üzeredir. Bu da demek oluyor ki, yüz binlerce kişi, kullanıldığında mağduriyetlerine yol açabilecek, risk içeren bu ürünleri satın alıyor ve alacaktır. Ekonomik krizin yaralarını henüz saramayan, dar gelirinden ötürü, ucuz fiyatlarına kanarak, bu sahte ürünleri satın alan tüketiciler, ay sonu elektrik faturası geldiğinde yüksek rakamlar ile karşılaşacak demektir. Evlerinde ve iş yerlerinde bu tip sahte ürünler ile ısındığını sanan yüz binlerce kişi ciddi tehlikeler altındadır. Bu gidişe acil dur demeliyiz."

Hukuki mücadele sürüyor

UFO olarak, taklitçilere karşı açtıkları davaların 38'i bulduğunu belirten Abdullah Yeşil, bu davaların henüz 12'sinin UFO lehine sonuçlandığının altını çizdi.

Yeşil, taklitçilerin 80'i aşan taklit ürünler ürettiklerini ifade ederek, taklit ürünlerin infrared ısıtıcı pazarına zarar verdiğini bildirdi.

Taklit ısıtıcı üretimi yapan firmalara karşı devletin caydırıcı önlemler alması gerektiğini vurgulayan Yeşil, şöyle konuştu:

"Bu önlemler cezai yaptırımlar ile desteklendirilmelidir. Yazık ki, devletin, AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartılan yasal mevzuat dışında taklitçilere yönelik aldığı özel bir önlem yoktur. Bu tip suçlar şikayete bağlı suçlardan olduğu için, mağdur olan tarafın bizzat bir başvurusu yoksa, savcılığın ya da emniyet güçlerinin kendiliğinden harekete geçerek bu tür suçları araştırması mümkün değildir. Hatta suçluları bilmek ve bildirmek yetmiyor, işin yolunda gitmesi için adreslerin de bizzat mağdur tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Kısacası, emniyet güçlerinin yasal boşluk sebebiyle bu konuda bir yardımı olamıyor. Tüketici, uygun teknoloji ve teknik donanım ile tasarlanan ısıtıcı ürünleri en az dört yıl kullanması gerekirken, ucuz taklitlerini alarak, karlı bir iş yaptığını sanmaktadır. Ucuz fiyatların cazibesine kapılan halkımız, can ve mal tehlikesinin yanı sıra ay sonu ödediği faturalar ile birkaç ay sonra bozulan bu ürünler ile kandırılmakta, yüksek boyutlarda maddi bedeller ödemektedirler.

Taklitçiliği o kadar ileriye götürdüler ki ayırt edilebilecek tek özellik filamentinin üzerindeki lazer teknolojisiyle yazılmış "UFO" yazısı. Sahtekarların bunu taklit edebilmesi için 250 bin dolarlık bir yatırım yapması gerekiyor. Dünyaca ünlü bir alışveriş merkezinde bir tanıtım elemanı taklit ürünü UFO'nun ürünüymüş gibi tanıtıyor. Satıcı bile ona verdikleri eğitimle taklit ürünün UFO tarafından üretildiğini sanıyor. Geçenlerde bize bir telefon geldi komşusu taklit olan 'UFOXA'nın bayisi olmuş. Adam bende sizin bayiniz olmak istiyorum diyor. Sahte ürünler bizim teknik servislerimize geliyor. Bizim ürünlerimizin bütün parçaları kalite kontrolden geçiyor. Tespit ettiğimiz yerlerde kalite kontrol cihazı bile yok. Kablo bağlantıları çok zayıf olduğu için yangına bile sebebiyet verebiliyor. Biz insanları bilinçlendirmek istiyoruz. Ürünlerin girdiği büyük marketler uluslararası markalar. Zincir marketlere UFO ürünlerini bayilik sistemiyle satıyoruz. Alf markasını özellikle zincir mağazalar için ürettik. Ama ne yazık ki biz zincir marketlerdeki çalışma koşulları açısından yanılmışız. Zİncir marketler bizden ürünü alamazlarsa sahtesini alıyorlar. Dün akşam bayimize gelen bir telefonla 'UFOCAN" diye taklit bir ürünle karşılaştık. UFOxa, UFOmax, UFOraks, Yusufoğlu'nun içindeki 'ufo'yu bile kırmızı ile yazanlar var."

Niagara'dan Paris'e UFO'lar ısıtıyor

Yeşil, Türkiye'nin dünyada taklit ve sahtecilik konusunda Çin'den sonra geldiğini belirterek, "Bu durum, Çin hükümetinin bir politikası ama ülkemizde niye bu durum ağırdan alınıyor bilmiyoruz" dedi.

Taklitçilerin İnfrared ürün pazarının ÖTV'ye tabii olduğunu bile bilmediğinin dile getiren Yeşil, uluslararası bir marka olmayı hedeflediklerini ancak, taklitçilerle uğraşmaktan işlerine bakamadıklarını söyledi.

"Türkiye'den uluslararası markalar çıkması için kanunlarımızın düzenlenmesi gerekiyor" diyen Abdullah Yeşil, sahtekarların da merhamete gelmesini beklediklerini ifade etti.

Abdullah Yeşil, UFO'nun 2009-2010 sezonundan beklentisinin 150 milyon lira ciro ve pazardaki liderliğini korumak olduğunu belirterek, sigara yasaklarından sonra açık havaya uygun "IP34" uluslararası güvenlik standartlarına sahip ürünleriyle çok kısa bir zamanda yüksek satış elde ettiklerini belirtti.

Açık hava UFO'larının, genel satışın yüzde 25'ini oluşturduğunu belirten Yeşil, bu durumun, yurt dışı tecrübelerinin bir sonucu olduğunun altını çizdi.

Amerika ve Avrupa'da başta olmak üzere, UFO'nun dünya genelinde 37 ülkede distribütörlüğü bulunmakla birlikte, toplam 50 ülkeye UFO ihraç ettiklerini ifade eden Yeşil, 50 ülkede sokakları UFO ile donattıklarını ve hedeflerinin daha çok ülkeye yayılarak, dünya markası haline gelmek olduğunu kaydetti.

Yeşil, artık zincir otel gruplarının satın alma şartnamelerinde "UFO" olması yönünde maddelerin bulunduğunu dile getirerek, "Niagara şelalesinin etrafı, Fransa'daki barlar sokağı şu anda UFO'larla ısıtılıyor" diye konuştu.

Sinema filmlerinin ve tekstil sektörünün de sahtecilikle boğuştuğunu ancak, kendi sektörlerinde taklitçiliğin organize olarak yapıldığını belirterek, "Bu taklitçiliği organize suçlara sokmak lazım" dedi.

Yeşil, bu sene ürün adetlerinin 500 bini geçtiğinin ve 2010 senesinde daha çok üretim adedine ulaşacaklarını öngördüklerinin altını çizerek, Taklitçiliğin satışlarını yüzde 30 oranında düşürdüğünü, ancak açık alan ısıtıcıların yüzde 25'nin üzerinde satılmasının bu farkı kapattığını belirtti.