Ukrayna, piyasalar açısından önemli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat BERK / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Önceki hafta “Kazakistan’ın para birimi tenge yüzde 19 oranında devalüe edilmişti. Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna’nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu hareket, diğer gelişen ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabilir. Bu anlamda diğer piyasaların etkilenip etkilenmeyeceğini izlemek gerekir. Ukrayna’daki son gelişmeler de bu çerçevede değerlendirilmeli. Çin yuanındaki değer kaybının diğer gelişen ülkelerde de “rekabetçi devalüasyon” zincir hareketini tetikleyebileceği ile ilgili soruları artabilir” demiştik.

Özellikle Çin’in yuana değer kaybettirmesi ve Ukrayna’daki gelişmeler sonrası, gelişen ülke para birimlerindeki satış baskısı dikkat edilmesi gereken bir konu haline geldi. Bu anlamda hafta sonu Kırım ve Ukrayna’da yaşananlar piyasaları olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor. Petrol ve buğday fiyatları,da arz tarafında sorun yaşanabilir algısıyla yükseldi. Gelişen ülke para birimleri, özellikle de Rus rublesi, dün sabah itibarıyla tekrar satış baskısı altına girdi. Rus rublesindeki değer kaybı sonucu Rus Merkez Bankası faiz artırdı. Önümüzdeki dönemde piyasalar açısından önemli olacak dört konuyu hatırlatalım. Bunlardan ilki ABD verilerinin hava durumundan ne kadar etkilendiği ve bundan sonraki seyri. Bunun ABD’de faiz artırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı da ayrıca önem taşıyor.

Öte yandan Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, ekonomi üzerine etkisi önemli olacak. Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni ile ilgili gelişmeler de dikkat edilmesi gereken konular. Ayrıca gelişen ülke para birimlerinin de takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.