”Ulaşım ve yenilenebilir enerjiye ilgi duyuyoruz”

Hochberg, "Projelendirme ve finansman sağlanmasında sınırımız yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- ABD Eximbank Başkanı Fred P. Hochberg, ABD Eximbank olarak Türkiye'ye halihazırda sağladıkları 1,6 milyar dolar tutarındaki ihracat kredilerini, en kısa zamanda ikiye katlayarak 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Hochberg, Ankara'da Sheraton Oteli'nde bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, temasları hakkında bilgi verdi.

Hochberg, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile dün yaptığı görüşmenin çok verimli geçtiğini, kendisiyle aynı vizyonu paylaştıklarını belirterek, "önemli olan başlamaktır. Küçük bir proje de olsa başlamak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de, özellikle ulaştırma alanında otoban ve demiryolları, enerji alanında yenilenebilir enerji projelerine ilgi duyduklarını anlatan Hochberg, tarihsel olarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin askeri alanda olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkileri ticari ve ekonomik alana taşıma zamanının da geldiğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile 2022-2023 yılına kadar yapılması öngörülen 350 milyar dolar değerinde 100 proje belirlediklerini ve söz konusu projeler hakkında bilgi verdiğini anlatan Hochberg, Bakan Yıldırım'ın, projeleri ABD'li firmalara tanıtmak amacıyla ABD'ye gelmesini beklediklerini söyledi.

Bu konuda herhangi bir tarihin belirlenmediğini, ancak Türkiye ile ABD arasında imzalanan çerçeve anlaşması uyarınca Washington'da 17 Ekim'de gerçekleştirilecek toplantılarda bu projelerin tanıtılabileceğini kaydeden Hochberg, kendisi ile Bakan Yıldırım'ın, bu toplantılarda somut adımların atılmasını bekledikleri konusunda ortak görüşte olduklarını bildirdi. Hochberg, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmelerde İstanbul Boğazına yapılacak 3. köprü projesi hakkında bilgi aldığını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Hochberg, Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda beraber çalışmak istediklerini, bunun Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığın azaltılması ve çevre açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Hochberg, yenilenebilir enerji projeleri konusunda ABD Eximbank'ın ilk etapta 1 milyar dolar tutarında kredi ile başlamak istediğini bildirdi.

"Projelendirme ve finansman sağlanmasında sınırımız yok"

Türkiye'deki temaslarının ulaştırma ve yenilenebilir enerji konularında yoğunlaştığını kaydeden Hochberg, Bakan Yıldız ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin nükleer enerji projeleri konusunun da gündeme geldiğini, Westinghouse ve General Electric (GE) firmalarının bu tür projeye faydalı olabileceğini söylediğini kaydetti. Hochberg, görüşmede Bakan Yıldız'a, Westinghouse ve GE'nin karbonsuz çözüm olan yenilenebilir enerji konusunda Hindistan'da yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdiğini anlattı.

ABD Eximbank olarak 9 ülke seçtiklerini, bunu seçerken de ekonomilerine, alt yapı yatırımlarına, gelişme potansiyellerine baktıklarını belirten Hochberg şöyle dedi:

"Bu ülkelere bakarken herhangi bir projelendirme ve finansman sağlanması konusunda bir sınırımız yok. Her ülkeyi, her projeyi farklı değerlendireceğiz. Buradaki amacımız bu projeleri bitirmek, bize olan ilgiyi gözlemlemek, beraber çalışabilme ortamlarını gözetlemektir.

Türkiye'de şu anda yardımcı olduğumuz projelerdeki ihracat finansman bedelimiz 1,6 milyar dolar. Bu konuda bizim için iyi bir hedef bunu en kısa zamanda ikiye katlayıp 3 milyar dolara çıkarmaktır. Bu hedefe 2011 yılında Türkiye'ye gelmeden önce ulaşmak istiyoruz. Ayrıca, burada önemsediğimiz bir konu daha var. Türkiye ve bizim çok önemsediğimiz bir alan olan KOBİ'lere yardımdır. Yenilenebilir enerji, ulaştırma ve KOBİ' ler ile çalışırsak bu hedefe çok kısa sürede ulaşacağız."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir