Ülkeyi doyuran il Balıkesir'in 2023 vizyonu
BALIKESİR'DEN / E. Sultan AZİZOĞLU
Plakasının 10 olmasından dolayı 10.10.2010 tarihinden itibaren "Türkiye'yi Doyuran İl" sloganıyla tanıtımlarına yön veren Balıkesir, Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde kendisine yeni hedefler belirliyor. Bu tanıtımlarda Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın katkısı tartışılmaz. Göreve geldiği günden bugüne Balıkesir'in ülke çapında duyulmasında büyük rol oynayan bir isim. Sanayicinin yatırımlarında prosedür işlemlerini minimize etmek için sarf ettiği çabalar da takdire şayan. Türkiye'nin 2023 vizyonunda Balıkesir'in de en iyi şekilde adını duyurabilmek adına bir hedef belirlemiş durumda. Plaka kodundan yola çıkarak, 2023 yılında Türkiye'nin 10. büyük ekonomisine sahip ilin Balıkesir olması gerektiğini her platformda dile getiriyor. Sanayiciye birlikteliğin önemini vurgulamaktan da vazgeçmiyor. Markalaşmanın öneminin de altını çiziyor. Vali Bey'in bu kararının hiç de haksız olmadığını bize rakamlar gösteriyor. Sizlere Balıkesir'in rakamlarla Türkiye'de 2011 yılında geldiği noktayı ve zenginliklerini aktarmak istiyorum.
Tarım ve hayvancılık bilinçli yaklaşımlarla gerçekleştiriliyor. Tarımda makine ve gübre kullanımında oldukça ileri düzeyde. Hayvancılık potansiyeli yüksek olan Balıkesir'in 358 bin adeti aşan büyükbaş, 638 bini bulan da küçükbaş hayvan varlığı mevcut.
Kültür ırkının gelişimi ile de Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 yılı verilerine göre 1 milyon tona ulaşan süt üretimiyle Türkiye'de birinci. Üretilen sütün miktarına ve kalitesine oranla süt ürünlerini en fazla üreten yörelerden biri. İlçesi Bandırma'da faaliyet gösteren entegre tavukçuluk işletmeleri ile Türkiye'deki beyaz et üretiminin yüzde 20'sinden fazlasını gerçekleştiriyor.
300 bin hektar sulanabilir tarım arazisine sahip olan Balıkesir'in, tarıma dayalı sanayisi de oldukça gelişmiş. Balıkesir ekonomisinde un, yem, zeytin, zeytinyağı, salça, konserve, nebati yağ ve şeker üretiminin yeri büyük. Balıkesir'in tarımdaki gelişiminde en büyük sorunu 300 bin hektar sulanabilir arazisi olmasına karşın bunun sadece üçte birini sulayabiliyor olması. 100 bin hektar sulanan arazi ile Türkiye'yi doyurabilen bir il olması, topraklarının verimini bir kez daha gözler önüne sermesine neden oluyor. Ürettiği ürünlerin kalitesi ile de bunu bir kez daha kanıtlıyor. Ancak üretimin artırılması için en önemli nokta tüketimin artırılmasından geçiyor.
10 milyon zeytin ağacı ile zeytin üretimi önemli bir yer tutuyor. Özellikle Ayvalık, Burhaniye, Edremit ve Havran ilçelerinde asırlardan bu yana devam eden zeytin ve zeytinyağı sanayi kökleşmiş ve standartları açısından dünyada aranır ve ödüllendirilir duruma gelmiş.
Yer altı zenginlikleri bakımından da çok önemli bir yere sahip olan ilimiz, bor, kömür ve demir başta olmak üzere krom, mermer, kurşun, çinko gibi mineralleri yurtdışına ihraç ederken, diğerlerini ülke sanayine hammadde olarak veriyor.
Yenilenebilir enerji sektöründe özellikle RES yatırımlarında Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yatırım merkezi olmaya başladı.
Gıda sektöründeki üretimini artırmayı ve Türkiye'nin ihracat payındaki yerini yükseltmeyi hedefleyen Balıkesir'in markalaşmada da 2023 yılına kadar büyük mesafe kat edeceğine inanıyorum.