Uludere kararına ailelerden tepki

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞIRNAK - Uludere ilçesinde 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, Uludere'deki olay hakkında görevsizlik ve dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesi kararına tepki gösterdi. 

Gülyazı köyünde yaşayan aileler adına açıklama yapan Ferhat Encü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının olayla ilgili verdiği kararın hukuk ve adalet ile bağdaşmadığını savundu. 

Çözüm sürecinde böyle bir karar verilmesinin, sürece yönelik sabotaj olduğunu ileri süren Encü, bu olayla yüzleşilmesi gerektiğini dile getirdi. Encü, şöyle dedi:

"Bir yandan barıştan bahsederken diğer yandan bilinçli ve planlı bir katliamın üzerini örtmeye yönelik bir karar veriliyor. Artık hükumetin bu sürecin ruhuna uygun hareket etmesi gerekiyor. Askeri kurmaylar, bazı hukukçular darbe yapan askeri yetkililerin askeri mahkemelerde yargılanması gerektiğini ifade ederken başbakan buna karşı sert tutum sergileyerek bunun sivil idareye yönelik bir girişim olduğunu belirterek sivil mahkemelerin bu olaya bakması gerektiğini ifade etmişti. Uludere'de katledilenlerin herhalde sivil oldukları kabul edilmiyor ki dosyanın askeri savcılıkta yürütülmesi istenmiştir. Diyarbakır'da verilen karar, toplum vicdanında mahkum olacak bir karardır. Biz aileler bu kararı tanımıyor, bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. 18 aydır bu acılar ve hukuksuzluklarla yaşıyoruz."

Olayda oğlu Serhat Encü'yü kaybeden Halime Encü de karara tepki göstererek, haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacaklarını söyledi.