Ulusoy rakibi Varan'ı alıyor

Varan Turizm, ezeli rakibi Ulusoy'un oluyor. Dünya Gazetesi'ne Varan'ın satın alınması ile ilgili protokolün yapıldığını açıklayan Ulusoy Seyahat Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, "Aile bireyleri bizi uygun gördüler. Rekabet Kurumu'nun onayını bekliyoruz" de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Leyla İLHAN
İstanbul - Daha önce Metro Turizm'e satışıyla gündeme gelen 65 yıllık otobüs işletmesi Varan Turizm, Ulusoy Seyahat tarafından satın alındı. Konuyla ilgili Dünya Gazetesi'ne açıklama yapan Ulusoy Seyahat Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, Varan'la görüşmelerin devam etiğini aktararak "Protokol yapıldı, imza aşamasına gelindi. Rekabet Kurumu'yla ilgili konular var onları bekliyoruz" dedi.
Şu anda yapılan sözleşmeyle Varan otobüslerinin Ulusoy sisteminde çalıştığını aktaran Yıldırım, servis araçlarıyla ilgili düzenlemeleri de yaparak alt yapıyı kurduklarını söyledi. Varan'ın kendilerini tercih etmelerini konusuna da değinen Yıldırım şöyle konuştu: "Varan 65 yıllık bir şirket. Bu nedenle aile bireyleri de şirketin daha iyi temsil edileceği bir yapıda olmasını istediler. Bundan dolayı bizi uygun gördüler diye düşünüyoruz." Yıllardır Varan'la paralel  giden iki şirket olduklarını kaydeden Yıldırım, iki markanın yan yana gelmesinin daha iyi bir sinerji yaratacağını belirtti.
Varan Turizm geçtiğimiz haziran ayında, 1992 yılında kurulan ve hızlı büyümesi ile dikkat çeken Galip Öztürk'ün şirketi Metro Turizm tarafından satın alınması ile gündeme gelmişti. Ancak şartları uymadığı için Varan ve Metro Turizm anlaşamamış ve satış gerçekleşmemişti.
Varan markası devam edecek
Varan markasının yok olmayacağını dile getiren Yıldırım, bu satın almayla birlikte yeni bir oluşuma daha gideceklerini belirterek, "Ulusoy Holding çatısı altında Ulusoy-Varan-Bosfor üçlüsü olarak UVB adıyla yeni bir oluşum kuracağız. Bu oluşumla HAVAŞ ve Çelebi'de olduğu gibi yer hizmetleri alanında hizmet vereceğiz" diye konuştu. Yer hizmetlerini böylece ayrı bir şirkete yükleyeceklerini anlatan Yıldırım, "Her bir marka şehirlerarası yolcu taşımayı kendi isimleri ile yapacak ama yer hizmetleri UVB'den verilecek" açıklamasını yaptı.
"Bölgesel şirketleri alacağız"
Karayolu pazarında küçük firmaların giderek yok olduğunu söyleyen Mustafa Yıldırım, "Bizde ya büyüyecek ya da küçülecektik. Varan'ın yanı sıra başka bölgesel şirketleri alarak büyümeyi hedefliyoruz" dedi. Varan'ın 120 ve Ulusoy'un 300 otobüsü olduğunu, satın almayla ellerindeki otobüs sayısının 420'ye çıktığını belirten Yıldırım, hedeflerinin bu sayıyı 3 yıl içinde 800'e çıkarmak olduğunu dile getirdi.  
Varan'ı eski Varan haline getirmeyi düşündüklerini aktaran Yıldırım, bu satın almayla sektöre fiyat rekabeti yerine, kalite ve hizmet anlayışını getirmeyi düşündüklerini kaydederek şunları söyledi: "Bugün deniz yoluyla düşündüğümüz entegrasyonunu yarın demiryolu ile yapacağız. Karayolu taşımacılığındaki kaynakların diğer taşıma sistemlerine aktarılması bizim temel politikalarımız arasında yer alıyor. 
Bu konuyla ilgili özelleştirmeleri takip ediyoruz. Demiryolunun özelleştirilmesi ile burada da kendimize bir rol biçiyoruz."
İDOBÜS'le İDO'ya yolcu taşıyacak
Gündemlerinde ayrıca demiryolu taşımacılığı ve İDO’yla ortak yapacakları bir çalışma daha olduğunu kaydeden Yıldırım, 
"Bu amaçla Kamil Koç, Ulusoy ve İDO ortaklığıyla kurulacak İDOBÜS diye yeni bir şirket kurulacak. Türkiye’de entegre taşımacılığının başlaması için bir çalışma olacak. Önümüzdeki günlerde imzalanacak projeyle deniz yoluyla seyahat edecek yolcuların karayolu ayağını İDOBÜS taşıyacak. Biz kendilerine yer hizmetleri konusunda toplama ve ulaştırma alanında hizmet vereceğiz. 
Böylece insanlar tek biletle İstanbul’dan İzmir’e, Ayvalık’a, Akçay’a gidebilecekler. Bu hizmet mart ayında başlayacak ve giderek büyüyecek bir sistem. Belki Akdeniz’e kadar uzayacak bir taşıma modeline dönüşecek" dedi. 
Bu durumun ulaşımda dönüşüm ve değişim adına önemli bir çalışma olacağını belirten Yıldırım, bu çalışmanın daha önce parça parça başka firmalar tarafından yapıldığını ancak bunun bir politika haline gelemediğini kaydederek, "Şimdi yönetmeliği çıktı. Onun için bir problem yok" diye konuştu.
Borsaya açılmayı hedefliyor
Mustafa Yıldırım, 1991 yılında satın aldıkları ve daha çok Almanya ulaşımı için hizmet veren Bosfor markasıyla UVB bünyesinde uçaklara hizmet verileceğini böylece bu markanın da 30 otobüsle bu alanda hizmet vereceğini açıkladı. 
"Bölgesel anlamda daha büyük şirket haline gelecek" diyen Yıldırım, "Bu sistem çok farklı bir modelle olacak. Kendi bünyemizdeki eğitim kurumlarıyla da elemanlarımızı yetiştireceğiz. Borsaya açılmaya kadar gidebilecek bir sistem içindeyiz" dedi. 
Küçük markaların mevcut ekonomik koşullarda büyümesinin zor olduğunu büyük firmalarla işbirliği yaparak ve bölgesel çalışmalar yapmasını öneren Mustafa Yıldırım, bu durumun da sektörde kurumsallaşma adına önemli olduğunu savundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir