U.N RO-RO 200 milyon euro ciro hedefliyor

Deniz taşımacılığı şirketi, 2011 yılında 250 bin araç taşıyarak hedefini tutturmaya çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRİESTE - Türkiye'den Ro-Ro ile deniz taşımacılığının yüzde 85'ini yapan U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş, 2011 yılında, yıllık 240 bin araç taşıma ve 200 milyon euronun üzerinde ciro elde etmeyi hedefliyor.

Balkanlar'da iç savaş sırasında görev yaparken hayatını kaybeden gazeteci Marco Luchetta'nın anısına İtalya'nın Trieste kentinde düzenlenen ''Marco Luchetta Dünya Basın Ödülleri Töreni'ne sponsor olan U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş üst düzey yöneticileri, etkinlikte şirketin yeni yatırımları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) üst yönetiminin de katıldığı basın gezisinde U.N Ro-Ro'nun Trieste limanında bulunan UND Birlik gemisinde bilgi veren, U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Sedat Gümüşoğlu, İstanbul ve Mersin limanlarından İtalya'nın Trieste ve Fransa'nın Toulon limanları arasında deniz taşımacılığı yapan U.N Ro-Ro'nun Akdeniz'in en genç filosundan biri olduğunu söyledi.

Bu hattan haftada 3 kez kalkacak gemilerle 30 bin civarında araç taşımayı hedeflediklerini ifade eden Gümüşoğlu, şu bilgileri verdi:

''Deniz taşımacılığında gidecek daha çok yol var. Türkiye, toplam ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya yapıyor. Bunun yüzde 50'si de deniz yoluyla gerçekleşiyor. Deniz taşımacılığının yüzde 42'sini U.N Ro-Ro, yaklaşık yüzde 8'ini de Ulusoy Ro-Ro yapıyor. Dolayısıyla Türkiye'den Ro-Ro ile yapılan deniz taşımacılığının yüzde 85'ini U.N Ro-Ro yapıyor. Mevcut hatlarımızda, UN Ro-Ro taşımalarının yüzde 70'i Trieste'ye, yüzde 30'u Toulon'a yapılıyor. Şu anda 250 bin civarında araç çift yönlü olarak şirketimiz tarafından Avrupa'ya ve Avrupa'dan tekrar Türkiye'ye taşınıyor. Malların yüzde 50'si ise kara yoluyla taşınıyor."

Büyüme oranı yüzde 17

Gümüşoğlu, U.N Ro-Ro olarak kriz öncesi rakamları yakaladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

''2011'de yaklaşık 240-250 bin arası araç taşımayı ve 200 milyon euronun üzerinde ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Bizim pazarımızdaki büyüme oranı yüzde 17 civarında. U.N Ro-Ro'nun büyüme oranı ise yüzde 30 civarında. Önümüzdeki 3 yıl boyunca yüzde 10 civarında dış ticarette büyüme bekleniyor. Biz de orta vadeli planlarımızı onun üzerine kurduk. Görünün o ki ilk yarı performansı olarak onun üzerinde gidiyoruz. Bizim 2023 hedefimiz de bu hedefler doğrultusunda gelişmek zorunda. Biz topalladığımız zaman ihracat topallıyor. Bugün 300 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz 1,2 trilyon dolara çıkacaksa, bu hatlar, bu gemiler yetmez. Bunun çok daha fazlasının yapılması lazım. Biz bunun için çalışıyoruz. Romanya'da Köstence hattını bunun için açacağız. Pendik-Köstence hattında haftada 3 seferle yılda 30 bin araç taşımayı hedefliyoruz. Bizim dışımızda da müteşebbisler çıkacaktır. Biz şunu söylüyoruz. Biz imkan sağlandığı sürece Trieste şehrine yatırım yapmaya da hazırız. Çünkü daha fazla liman alanına ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla biz gemi ve hat yatırımı yapmayı kafaya koymuş bir şirketiz.''

Trieste limanı pazar payını yüzde 7 artırdı

Gümüşoğlu, deniz yolu taşımacılığında şoförden tasarruf edildiğini ama asıl tasarrufun 80-100 bin euro maliyeti olan çekiciden sağlandığını belirterek, Ro-Ro ile sadece dorselerin taşınması nedeniyle nakliyeci şirketin 1 milyon euro yatırım yapmak yerine 600 bin euroluk yatırım yapar hale geldiğini anlattı.

Gümüşoğlu, Trieste limanından batıya giden ticarette bazı kısıtlamalar olduğuna da işaret ederek, o kotaların aşılması için Türkiye'nin Roma Büyükelçisiyle konuştuklarını ve sorunların aşılmasını beklediklerini vurguladı.

Bu sorunları aşmak için Toulon'a hat açtıklarını ve şu anda 3 geminin haftada 3 sefer yaptığını belirten Gümüşoğlu, bu hattın kendilerine yaklaşık yüzde 6-7 pazar payı getirdiğini, onun da genişleyeceğine inandıklarını söyledi.

Şirketin ortaklık yapısı hakkında da bilgi veren Gümüşoğlu, yüzde 98,8'inin 2007 yılı sonunda Amerikan menşeli KKR adlı fon kuruluşu tarafından satın alınan şirketin yüzde 1,2 hissesinin de Uluslararası Nakliyeciler Derneğinde bulunduğunu ve KRR'nin Türkiye'nin gösterdiği performanstan memnun olduğunu vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir