UND Başkanlığı için eski ve yeni başkan kılıçlarını çekti
Uluslararası Nakliyecileri Derneği'nin genel kurulu yaklaştıkça başkan adayları arasındaki tartışmalar da büyüyor. 900 üyenin olduğu dernek yeni bir aday çıkmazsa eski başkan Çetin Nuhoğlu ve mevcut başkan Ruhi Engin Özmen ile seçime gidecek.
Murat ERDOĞAN
İSTANBUL - Uluslararası Nakliyecileri Derneği'nin genel kurulu yaklaştıkça eski başkan ve yeni başkan adayı Çetin Nuhoğlu ile mevcut başkan Ruhi Engin Özmen arasındaki söz düellosu da büyüyor. İstanbul'da başlayan sert çekişme, nakliyecilerin de dahil olmasıyla tüm yurda yayılıyor. Gaziantep'te nakliyecilerle buluşan Çetin Nuhoğlu'nun, UND yönetimi hakkındaki iddialarına, Başkan Engin Özmen Hatay ve Mersin bölge toplantılarında cevap verdi.
Murat Erdoğan'ın yorumunu okumak için tıklayın
UND başkanlığına aday olan Nuhoğlu'nun Bolu, Kayseri ve en son Gaziantep'de yaptığı toplantılarda, bölge nakliyecileri UND'den istifa ederek Nuhoğlu'nu desteklediklerini açıkladı.
İstifaları değerlendiren bölge nakliyecilerine göre, Nuhoğlu'nun seçim kampanyasını Anadolu'dan başlatması ve her hafta bir şehirde bölge nakliyecileriyle buluşması seçim sürecine nakliyecilerin de katılmasını sağlıyor. Bu destekten güç alan Nuhoğlu, genel kurula kadar kampanyayı yürütecek yeni rotalar belirlediğini kaydetti. Uluslararası Nakliyecileri Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen ise, UND'nin en güçlü bölgesi Hatay ve Mersin'e kalabalık bir yönetim kuruluyla çıkarmaya yaptı. Özmen, Hatay'da 19 Ocak'taki genel kurulda aday olacağını açıkladı.
Kavganın sebebi UN Ro-Ro davası mı?
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun yeniden UND'ye başkan aday olmasının en büyük nedeni, mevcut dernek yönetiminin UN Ro Ro davasında izlediği politika olduğu kabul ediliyor. Başkan Özmen, Rekabet Kurumu'nun UN Ro-Ro'ya verdiği ceza sonrasında, UN Ro-Ro'ya bir dava
açmayı düşünmediklerini belirterek bu konuyu seçim malzemesi yapmayacağını da sözlerine eklemişti.
Özmen, bu kararının genel kurulda çok eleştirileceğini bilmesine rağmen konuyu geçiştirip genel kurul sonrasına ertelemek yerine, derneğin menfaati gereği böyle bir karar aldıklarını açıklamıştı.
Nuhoğlu ili UND başkanı arasındaki sert çekişme de bu karardan sonra başladı. Çünkü Çetin Nuhoğlu, bu kararın UND ve üyelerinin menfaati için değil bazı büyük firmaların çıkarı için alındığını iddia ediyor.
'Kovboylara Osmalı tokadı atacağım'
[PAGE]'Kovboylara Osmalı tokadı atacağım'
Çetin Nuhoğlu, üçüncü durağı Gaziantep'te de Bolu ve Kayseri'deki konuşmalarına benzer sert ifadelerle UND Başkanı Engin Özmen'i eleştirdi. 200'e yakın nakliyecinin katıldığı yemekte ilk sözü UND Gaziantep Çalışma Grubu Başkanı Melik Hilmi Taner alarak UND'den topluca istifa ettiklerine dair dilekçe verdiklerini açıkladı. Ardından söz alan Nuhoğlu,Engin Özmen'in UN Ro-Ro ile gizli anlaşma yaptığını ve UN Ro-Ro aleyhine açılan ve açılacak davaları engellediğini iddia etti.
UN Ro-Ro'nun uyguladığı zamların Türk nakliyecisinin rekabet gücünü azalttığını söyleyen Nuhoğlu'nun en fazla 1400 euro olması gereken ücretin bugün kaça çıktığı sorusuna salonda bulunan bir nakliyeci 2600, bir diğer nakliyeci ise 2800 euro diye cevap verdi. Dernek yönetiminin bu konuda nakliyecilerin yanında olmadığını söyleyen Nuhoğlu'nun, "Başkan olduğumda gizli anlaşmayı yırtıp tazminat davasını açacağım. Kovboylara Osmanlı tokadını atacağım" sözleri salondan büyük alkış aldı. Nuhoğlu konuşması süresince, UND Başkanı Özmen'in cevaplaması için onlarca soru yöneltti.
Özmen Hatay'dan cevap verdi:
Çetin Nuhoğlu, genel kurula kadar İzmir, Trabzon, Ankara, İstanbul, Mersin ve Hatay'a da gideceğini belirterek bu bölgelerdeki, çalışma gruplarının da istifa edeceğini açıkladığı sırada, UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, asil ve yedek 22 kişiden oluşan UND Yönetim Kurulu ile bölge toplantıları için gittiği Hatay ve Mersin'de Nuhoğlu'nun iddialarına cevap verdi.
Nuhoğlu'nun başkanlık adaylığını saygıyla karşıladıklarını söyleyen Özmen, UND 37. Olağan Genel Kurulu'nda teamül gereği ikinci kez aday olacağını açıkladı. Özmen, Hatay'daki bölge toplantısında, Nuhoğlu'nun kendisini eleştirdiği başlıklara, UND Yönetim Kurulu kararlarıyla cevap verdi. Söz konusu olan kararların alınmasında altında imza bulunanları da özellikle basınla paylaştı.
İddialar, sıkıntıların önüne geçti
[PAGE]İddialar, sıkıntıların önüne geçti
Hatay'da 119 UND üyesi olmak üzere toplam 220 civarında uluslararası nakliyeci bulunuyor. 100'ün üstünde nakliyecinin katıldığı toplantıda genel bir sessizlik ve durgunluk hakimdi. Bunun nedeniyse hiç şüphesiz bölge nakliyecisinin Ortadoğu'daki büyük iş kaybıydı. Zaten ekonomik sıkıntı içinde olan bölge nakliyecileri, bir aydır devam eden kavganın birlik bütünlüğe zarar verdiğini düşünüyordu.
Başkan Özmen, bölge nakliyecilerinin sıkıntılarına değinerek konuşmasına başlamış olsa da toplantının gündemini Nuhoğlu'nun iddiaları aldı. Kavganın başlama nedeni olan UN Ro-Ro ile ilgili iddialara cevap veren Başkan Özmen: "1.5 milyon seferi olan, 285 milyon dolar ciro yapan, yaklaşık 2 bin C2'li firmadan bahsettiğimiz bir sektörü sadece Ro-Ro'ya bağlamak doğru bir bakış açısı değildir. Rekabet Kurulu 3/5 çoğunlukla, yıkıcı rekabete sebebiyet vermekten UN Ro-Ro'ya 841 bin lira ceza verdi. Cezanın gerekçeli kararı henüz yazılmadı. Dava açılması için gerekçeli kararın beklenmesi gerekiyor.
UND Deniz 8 milyon 750 bin euro zarara uğratıldı fakat gerekçeli karara bakıp, gerçekten bu 8 milyon 750 bin euronun yıkıcı rekabetten dolayı mı zarar edildiğini yoksa başka nedenlerden dolayı mı zarar edildiğini ve gerçek zararın ne kadar olduğunu görmemiz lazım. Bunu gördükten sonra, yasa, '3 katına kadar tazminat davası açılabilir' diyor" açıklamasında bulundu. Özmen devamla, "Dava gerekçeli karardan sonra her an açılabilir. Bunun önünde hiçbir engel yoktur. Bugün UND ile UN Ro-Ro arasında yapılan sözleşme de buna mani değildir. Bu davadan 27 milyon euro para kazanılamayacağını, böyle bir davaya bir muhatap bulunamayacağını, bunun bir hayal olduğunu söyledim. Benim yaptığım sözleşme gereği de böyle bir davanın açılmasına rıza göstermem kendimi inkar etmek olacaktır. 2 yıl boyunca UN Ro-Ro'ya böyle bir dava açmayacağım konusunu yüz kez söyledim. Bireysel olarak dava açılabilir. O günkü UND yönetim kurulu üyelerinin de yasal hakları nedir bilmiyorum ama varsa açabilirler. Bir kez daha söylüyorum; UN Ro-Ro'ya dava açmanın şahıslara ve sektöre fayda bağlayacağına, söz konusu meblağların tahsil edileceğine inanmıyorum. Bunu kişisel olarak söylemiyorum, hukuksal olarak da mütalaaları var. İnşallah bu dava biri tarafından açılır, 70 milyon lira alınır. Ancak, dava açıp da bu 70 milyon lirayı alamayanların o zamanki halini merak ediyorum" dedi.
Genel Kurula gelen üyelerin masrafları karşılanacak
Hatırlanacağı gibi 22 kişilik UND yönetimi 15 Ocak 2011'de gerçekleşen Genel Kurul'da 215 oyla seçildi. Başkan Özmen'in hedefi ise 19 Ocak'taki Genel Kurul'u daha çok üyenin katılımıyla yapmak.
Bu nedenle Genel Kurul'a davet edilen üyelerin uçak biletleri ve otel giderlerini derneğin ödeyeceğini söyleyen Özmen, "215 oyla seçilmiş olmam bana çok sıkıntı veriyor. Ben aday olsam da olmasam da, tüm üyelerin katılımı ile çok görkemli bir UND Genel Kurulu yapmak istiyorum. Bu isteğim, birincisi sektörün birleşmesinin ardında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nı başta olmak üzere kamuyu davet ederek gücünü göstermesi, ikincisi bir STK olarak İstanbul'un göbeğinde bir mesaj içindi. Bunda bir art niyet yok. Yönetim Kurulu kararı ile alındı" diye konuştu.
Nakliyeciler seçim sürecini nasıl değerlendiriyor?
[PAGE]Nakliyeciler seçim sürecini nasıl değerlendiriyor?
Tırsan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun, 'emeğine, ekmeğine, geleceğine sahip çık' sloganıyla başlattığı başkanlık kampanyasının dernekten uzaklaşmış nakliyecileri de seçime ortak edeceğine inanılıyor. Çetin Nuhoğlu'nun "yalancılıkla" suçladığı UND Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Mersin'deki bölge toplantısında bir soru üzerine "Nuhoğlu'nun son dönemlerde sergilediği tutumu anlamıyorum. Rahmetli Saffet Bey ile aynı hataya düştüğüne ininıyorum" dedi. Babaşkanlık sürecini ve dernekten istifaları değerlendiren bazı nakliyeciler, seçim kampanyasının derneğin bütünlüğüne zarar verdiğini ve ayrıştırdığını belirtiyor.
Başkan adaylarının Anadolu toplantılarının derneğe olan ilgiyi artıracağının ve genel kurulun daha çok katılımla yapılacağını düşünen kesim de azımsanmayacak ölçüde. Adını açıklamak istemeyen bir nakliyeci, Çetin Nuhoğlu'nun yeniden başkanlığını doğru bulmadığını belirterek 900 üyesi bulunan derneğin yeni başkan adayları çıkarabilecek özelliğe sahip olması gerektiğini söyledi. Bir diğer nakliyeci ise iki başkan adayı arasındaki söz düellosu eleştirilse de, görüşleri dikkate alınmayan Anadolu'daki nakliyecilerin seçim arefesinde sıkıntılarını başkan adaylarıyla paylaşma fırsatı bulabildiklerini sözlerine ekledi. Mevcut başkan Engin Özmen'in, eski başkanlara nazaran daha mesafeli olduğunu belirten nakliyeciler, derneğin sektörün sorunlarının çözümünde liderlik edecek bir lidere ihtiyacı olduğunu vurguladılar.
İki başkan adayının da hedefi UND'nin üye sayısını artırmak
Başkan olduğunda Ro-Ro hatlarıyla, lojistik köyleriyle bu sektörün gelişimine katkı sağlayacaklarını söyleyen Çetin Nuhoğlu, Türkiye'deki uluslararası sefer yapan bütün nakliyecileri dernek çatısı altında toplayacaklarını kaydetti. Sektörde bin 980 tane C2 belgeli nakliyecinin hizmet verdiğinin altını çizen Nuhoğlu, "C2 belgeli nakliyecinin nerdeyse yüzde 50'si UND'ye üye değil. UND cazibe merkezi olmaktan çıktığı için bunlar üye olmuyor. Yeni üyelerden gerekirse aidat almayacağım. Tüzüğü onların adaylıklarını teşvik edecek yönde yeniden ele alacağız" dedi. Mersin toplantısında konuşan UND
Başkanı Engin Özmen'in de aynı konuda hedefi olması dikkat çekti. Üye sayısını ikiye katlamak istediklerini dile getiren Özmen, şunları söyledi: "Bugün 2 bine yakın C2 belgeli firma var. Dışarda kalan binden fazla firmayı da kucaklayacak hamleler yapmalıyız. Son zamanlarda 400'e yakın firmanın sektöre girmesi yeni bir giriş değildir. Bakanlığın çıkarmış olduğu yönetmelik gereği, bire bir kiralık çalıştırma sayısının yüzde 50'ye düşürülmesiyle yarı yarıya kiralık kaydedip dışarda kalan
araçların birleşerek kurdukları şirketlerden kaynaklanmıştır. Sektör kendi içinde birleşmeler yaşamıştır. Üye sayımızı herkesi temsil edecek şekilde artırmak için bir çalışma hazırlamalıyız. Ama bunu nasıl yapacağımızı çok net söyleyemiyorum. Daha önce 3 bin lira giriş ücreti ve 1.200 lira aidat ödemiş üyelerimiz haksızlığa uğrayabilirler. Bununla ilgili genel kurulda bir önerge verilerek, 3 ay süreyle giriş aidatı alınmadan sektörün dışındaki tüm arkadaşlarımızın içeri alınmasını sağlayabiliriz. Genel kurul da, rıza gösterirse adaletli bir şekilde bu arkadaşlarımızla birlikte oluruz."