UniCredit büyük özelleştirmeler bekliyor

UniCredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran, 2012'de yerli yatırımcıyı olduğu kadar yabancı yatırımcı ve fonları harekete geçirecek büyük ölçekli birkaç özelleştirme beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de finansal danışmanlık ve koordinatör banka olarak yetkilendirildiği projelerin büyüklüğü 18 milyar doların üzerinde olan UniCredit Menkul Değerler, bu yıl Başkent Gaz, köprü ve otoyollar ile İGDAŞ gibi yerli ve yabancı yatırımcıları ve fonları harekete geçirecek büyük özelleştirmeler beklerken, altyapı, enerji, sağlık ve gıdada şirket birleşmelerinin artmasını ve yılın tamamında 11 ila 15 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşmesini bekliyor.

UniCredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran, düzenledikleri basın toplantısındaki konuşmasında, "2011'de satış devri onayı alınan ve sözleşmesi imza aşamasında olan, yani 2012'de gelir olarak yazılması beklenen özelleştirmeler toplam 8.6 milyar dolar büyüklüğünde. 2012'de yerli yatırımcıyı olduğu kadar yabancı yatırımcı ve fonları harekete geçirecek büyük ölçekli birkaç özelleştirme bekliyoruz. Bunların başında da Başkent Gaz ve yılın ortalarına doğru gündeme oturacak köprü ve otoyollar ile İGDAŞ özelleştirmesi yer alıyor" dedi.

Başaran 2011'de özelleştirme gelirlerinin büyük ölçüde 2012'ye ertelendiğini ve gelirlerin 410 milyon dolar seviyesinde kaldığını hatırlattı.

Enerji yatırımları 2012 yılında gözde olacak

Enerji yatırımlarının 2012 yılında gözde olacağını söyleyen Başaran, Hattat Holding'in 1,320 MW enerji üretimine sahip olacak maden ve enerji yatırımına stratejik yabancı ortak getirmek için danışmanlık yaptıklarını söylerken, söz konusu proje için kullanılacak hammaddenin çıkarılması için rezerv bazlı finansal danışman olarak görev yaptıklarını açıkladı.

Turcas Petrol'ün Azeri Socar'ın ortaklığındaki STAR Rafineri Projesi'nin finansal danışmanı olarak, 5 milyar dolarlık yatırımın finansmanı için kredi paketi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Başaran, projenin ithalat bağımlılığını ortadan kaldırarak Türkiye'nin cari açığını azaltmaya pozitif etki göstereceğini ifade etti.

Sağlıkta 24 proje ile 10 milyar doların üzerinde yatırım finansmanı gerekecek

Sağlık yatırımlarının enerjiden sonraki ikinci önemli başlık olduğunu söyleyen Başaran, önümüzdeki dönemde sağlık alanında yaklaşık 24 proje ile 10 milyar doların üzerinde yatırım finansmanının gerekli olacağını, Sağlık Bakanlığı tarafından ihalesi yürütülen bu projelerin 2012-2016 yılında tamamlanacağını ve sermaye gereksinimi yaklaşık 2-2.5 milyar dolar tutarında olacağını belirtti.

Başaran, UniCredit olarak bu yatırımlarda hem proje finansmanı hem de sermaye ve sermaye benzeri finansmanın bulunması konularında aktif rol oynayacaklarını söyledi.

Başaran'ın verdiği bilgiye göre 2011 yılında toplam proje finansmanı ihtiyacı 2 milyar dolar olan dört projenin finansman danışmanlığını yapan UniCredit ayrıca, Zeytinburnu Port projesinde Rönesans Holding'e stratejik danışmanlık yapıyor.

L Capital Orka Grup'ta ortaklık için görüşüyor

UniCredit Menkul'ün hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Orka Grubu'nun azınlık hisselerine ortaklık konusunda danışmanlık yaptığını söyleyen Başaran, "Louis Vuitton'un finansal yatırım yapan şirketi L Capital, ortaklık sürecinin içinde ciddi ilgilenen gruplardan bir tanesi. L Capital'ın dışında da çoğunluğu Avrupa ve ABD'li yatırımcılar var. Orka Grubu'nun büyüme devinimine katkıda bulunabilecek finansal yatırımcı olursa bir ortaklık söz konusu olur" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir