Üniversiteler, Göktürk-2 göstericilerini kınadı

Göktürk-2 uydusunun fırlatılması sırasında ve sonrasında yaşananlar, üniversitelerden tepki topladı. YÖK ise Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

İSTANBUL - Göktürk-2'nin Çin'den fırlatılması sırasında ODTÜ'de yapılan gösterilere ve sonrasındaki gelişmelere üniversiteler tepki gösterdi.
 
24 Aralık 2012'de öğleden sonra başlayan açıklamalarda, gösteri hakkının şiddet katılmadan kullanılması gerektiği, Göktürk-2 uydusunun bir övünç kaynağı olduğu gibi konular ön palan alındı ve gösteriler kınandı.
 
Üniversitelerden yapılan açıklamalar şöyle:
 
Bingöl Üniversitesi Senatosu:
"Demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde yapılan eylemler asla şiddet içermemeli ve kamu malına zarar vermemelidir"
 
BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi Senatosu'nca, Göktürk-2 uydusunun fırlatılması sırasında ODTÜ'de yerleşkesinde yaşanan olaylara ilişkin, yapılan açıklamada, "Demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde yapılan eylemler asla şiddet içermemeli ve kamu malına zarar vermemelidir" denildi.
Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş başkanlığında toplanan Senato, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında çıkan olaylar ile ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, üniversitelerin, bir ülkenin gelişimindeki lokomotif güç olmanın yanında demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin beşiği konumunda olduğu belirtildi.
Başbakan Erdoğan'ın da üniversitelerin daha özerk ve özgürlükçü olmasını arzu ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ancak demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde yapılan eylemler asla şiddet içermemeli ve kamu malına zarar vermemelidir. 18 Aralık 2012 günü Göktürk-2 uydusunun fırlatılması münasebetiyle ülkemizin önemli üniversitelerinden birinde Sayın Başbakanımızın katılımıyla yapılan ve gurur duyulması gereken bir gün ve etkinlikte Sayın Başbakanımıza yönelik tutumu anlamakta güçlük çekiyoruz. Oysa ülkemiz açısından son derece mutluluk ve gurur verici bir olay gerçekleşmekteydi. Bunun ideolojik ve siyasi mülahazalara kurban edilmesini anlamlı bulmuyoruz. Evrensel bilimin üretildiği bir yuvada bu üretime zemin oluşturan ve destek olan bir siyasi irade tenkide değil ancak takdire şayandır.
Hükümetimizin son dönemlerde yükseköğretime rekor düzeyde kaynak aktarması (2002 cari fiyatıyla 2,5 milyar, 2012 de 12,5 milyar liraya çıkartılmıştır) Doğu ve Güneydoğu'daki üniversiteler başta olmak üzere tüm üniversitelerimize çok önemli ve anlamlı destekler sağlanması takdirle karşılanması gerekirken, Sayın Başbakanımıza bu nevi muamelenin reva görülmesini doğru bulmadığımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."
 
 
Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosu:
 
[PAGE]
 
Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosu:
"GÖKTÜRK-2'nin fırlatılması sırasında ODTÜ'de meydana gelen olaylar ve sonrasında kamuoyunda yapılan tartışmalar, konuyu asıl mecrasından saptırmış ve millet olarak haklı bir gururu paylaşacağımız bu günlerde kamuoyu olumsuz bir atmosfere doğru yönlendirilmiştir"
 
AFYONKARAHİSAR - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Senatosu'ndan yapılan açıklamada, GÖKTÜRK-2 uydusunun fırlatılması sırasında ODTÜ'da meydana gelen olaylar ve sonrasında kamuoyunda yapılan tartışmaların, konuyu asıl mecrasından saptırdığı belirtilerek, "Millet olarak haklı bir gururu paylaşacağımız bu günlerde, kamuoyu olumsuz bir atmosfere doğru yönlendirilmiştir" ifadesi kullanıldı.
AKÜ'den üniversite senatosu adına yapılan yazılı açılamada, GÖKTÜRK-2 uydusunun, Türkiye'de uzay teknolojisi alanında yeri bir sayfa açtığı bildirildi.
Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan, yüksek resim depolama kapasitesine ve 20 kilometrekarelik alanda 2,5 metre çözünürlükte fotoğraflama özelliklerine sahip GÖKTÜRK-2'nin en önemli özelliklerden birinin, yazılımların tamamının, donanımın ise yüzde 80'inin Türk mühendisleri tarafından yapılması olduğu vurgulandı.
Dünyada 56 ülkenin uydusunun bulunduğu ve bunlardan 25'inin kendi uydusunu üretebildiği bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"GÖKTÜRK-2'nin fırlatılması sırasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde meydana gelen olaylar ve sonrasında kamuoyunda yapılan tartışmalar, konuyu asıl mecrasından saptırmış ve millet olarak haklı bir gururu paylaşacağımız bu günlerde kamuoyu olumsuz bir atmosfere doğru yönlendirilmiştir. Halbuki, son 10 yılda, birçok ülkede yaşanan ekonomik krizlere karşılık, ülkemizde diğer birçok alanla beraber, özellikle yükseköğretimdeki okullaşma oranlarında, kadro aktarımı ile öğretim elemanı sayılarında, fiziki alan tahsislerinde ve araştırma faaliyetlerine yapılan kaynak aktarımındaki artış gözle görülür seviyelerdedir. Bu katkılar yükseköğretim alanının gelişmesi açısından takdire şayandır.
Hem yapılan eylemlerin hem de bu eylemlerden hareketle kamuoyu oluşturmaya çalışan odaklarda yapılan tartışmaların böylesi güzel çalışmayı gölgelediği, maksadını aştığı ve yapılan katkıyı göz ardı etmeye dönük girişimler olduğu kanaatimizi üniversite senatosu olarak kamuoyuna saygıyla duyururuz."
 
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tuncer:
 
[PAGE]
 
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tuncer:
"Demokratik bir hak olan protestonun, şiddet kullanılarak ortaya konulması kabul edilemez"
 
ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer, demokratik bir hak olan protestonun, şiddet kullanılarak ortaya konulmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ'de Göktürk-2 uydusu için düzenlenen törende yaşanan olaylarla ilişkin, "Tamamen kendi üretimimiz olan Göktürk-2 uydumuzun başarıyla fırlatılması sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet içeren olayların, Türkiye'nin gurur duyacağı bu başarıyı gölgede bırakması üzüntü vericidir. Demokratik bir hak olan protestonun, şiddet kullanılarak ortaya konulması kabul edilemez. Güvenlik güçlerimizi ve öğrencilerimizi birbirlerinin karşıtı değil, ülkemiz için çaba gösteren paydaşlar olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Senatosu:
 
[PAGE]
 
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Senatosu:
"Bilime ve gelişmeye karşı yapılan bu anlamsız protesto girişimlerini kınıyoruz"
 
İSTANBUL - Uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması ihtiyacını karşılamak amacı ile üretilen Türkiye'nin ilk milli keşif uydusu Göktürk-2 ve TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilen Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE, ülkemizin çağdaş medeniyeti yakalamasında önemli bir adım oluşturmaktadır.
Böyle önemli projeleri destekleyen hükümet ve araştırma kurumlarına teşekkür ederiz.
Göktürk-2'nin uzaya fırlatılması törenine, tüm öğrenci ve öğretim elemanlarının da coşkuyla katılmaları beklenirken, bilime ve gelişmeye karşı yapılan bu anlamsız protesto girişimlerini kınıyor ve kamuoyuna ilan ediyoruz.  
 
Diğer üniversiteler
 
Marmara, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray ve Mimar Sinan üniversitelerinin yaptığı ortak açıklamada, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında yaşanan şiddet olaylarının üzüntüyle karşılandığını bildirildi.
Konuya ilişkin 5 üniversitenin yaptığı ortak açıklamada, 18 Aralık'ta Göktürk-2 uydusunun Çin'deki Jiuquan hava üssünden fırlatılarak yörüngesine oturtulduğu, uydunun yörüngeye oturtulması dolayısıyla ODTÜ yerleşkesi TÜBİTAK Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir tören düzenlendiği anımsatıldı.
Türkiye'nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında gösterdiği tarihi başarının, ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Üniversiteler öğrencilerin ve bilim adamlarının fikir ürettiği, düşüncelerini özgürce paylaştığı, farklı, hatta katılmadığı düşüncelere tahammül etmeyi içselleştirdiği ortamlar olmalıdır. Şiddet içeren eylemlerin, fikirlerin önüne geçmemesi esastır. Öğrencilerin tek protesto aracı, eleştirel fikirleri olmalı, taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz.
Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi olarak, ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştirilen tören sırasında yaşanan şiddet olaylarını üzüntüyle karşılıyoruz.
Toplumun her alanda bir adım daha ileriye gidebilmesinin, üniversite öğrencilerinin eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle mümkün olacağına inanıyoruz. Üniversiteler olarak öğrencilerimizin kamuoyunda başarılarıyla gündeme gelmeleri en büyük arzumuzdur.''
Açıklamada, ülkede heyecan uyandıran ve tüm dünyanın ilgisini çeken bilimsel ve teknolojik başarının gerçekleşmesinde katkısı olan bilim adamları ve diğer yetkililere teşekkür edildi.
Ayrıca, İstanbul, Bezmialem Vakıf ve İstanbul Sabahattin Zaim üniversiteleri de konuya ilişkin birer yazılı açıklama yaptı.
 
İstanbul Üniversitesi
 
[PAGE]
 
İstanbul Üniversitesi
 
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, yaptığı yazılı açıklamada, Göktürk-2 uydusunun yazılımlarının tamamının, donanımının ise yüzde 80'inin Türk mühendisleri tarafından yapıldığına dikkati çekerek, şunları belirtti:
''Bu başarı, üniversitelerin gerçekleştirdiği araştırmalar ve yaptıkları bilimsel çalışmalarla gündeme gelmesi gerektiğini savunan biz bilim insanları ve Türkiye için büyük bir öneme sahipti. Bu başarıyı ülke olarak hep birlikte yaşamamız gerekirdi. Ancak bu başarılı bilimsel çalışma gerçekleşirken ne yazık ki diğer taraftan da bir üniversitede olmasını asla kabul edemeyeceğimiz görüntülere hep birlikte şahit olduk.''
Söylet, Göktürk-2 uydusunun, Türkiye için gurur vesilesi olduğunu vurgulayarak, ''Bu tutum geleneksel misafirperverliğimizle de hiçbir biçimde bağdaşmamaktadır. Artık önümüzde yepyeni bir dünya var. Bu yüzyılın gerçekleri ve dinamikleri çok farklı. Bilim yuvası olan üniversiteler, değişimi en yakından takip eden kurumlar olmalılar. Bu yüzden çok küçük bir azınlığın, ODTÜ gibi ülkemizin en önemli bilim ve eğitim kurumlarından birinin imajını olumsuz şekilde etkilemesine izin verilmemelidir'' ifadelerini kullandı.
 
Bezmialem Vakıf Üniversitesi
 
[PAGE]
 
 
Bezmialem Vakıf Üniversitesi
 
Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise milletin her ferdinin heyecanla karşıladığı gurur verici bir olay karşısında, bilim öğreten ve bilim öğrenen herkesin takınması gereken tavrın belli olduğu belirtilerek, ''Üzücü olan, aklıselim sahibi herkes tarafından kınanması gereken böyle bir eylemin bazı kişi ve kuruluşlar tarafından basit 'özgürlük ortamının bir parçası' olarak gösterilmek istenmesi, hatta siyasi ve ideolojik kamplaşmanın ve yaratılmak istenen kargaşa ortamının bir aracı olarak kullanılmaya çalışılmasıdır'' denildi.
Açıklamada, olayı istismar etmek isteyenlerin esefle kınandığı aktarıldı.
 
YÖK, Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi

 

[PAGE]

YÖK, Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ'deki olayları incelemek üzere Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın, ODTÜ kampüsü'nde geçen hafta Göktürk-2 uydusunun fırlatılması nedeniyle düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden grupların çıkardığı olayların incelenmesi için 21 Aralık'ta YÖK Denetleme Kurulu'nu görevlendirdiği öğrenildi.

YÖK Başkanı Çetinsaya, üniversite kampüslerindeki şiddet içeren olayların üzüntüyle karşılandığını ifade etti.

Üniversite kampüslerinde şiddet, hoşgörüsüzlük ve baskının asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Yükseköğretim Kurulu olarak vazgeçemeyeceğimiz en temel ilkemiz akademik özgürlüktür. Akademik özgürlük, hem öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kendilerini özgürce ifade edebilmelerini, hem de kampüse gelen misafirlerin ifade özgürlüğünü gerektirir. Bunu ihlal eden her davranış, akademik özgürlüğü ihlaldir ve kabul edilemez. Şiddete başvurarak akademik özgürlükleri sınırlamak, eğitim ve öğretimi engellemek asla mazur görülemez.'

Üniversitelerin en önemli fonksiyonu olan eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal hizmet faaliyetlerinin engellenmesinin düşünülemeyeceğini belirten Çetinsaya, özellikle yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmaya çalışıldığı ve üniversitelere daha fazla özerklik ve yetki devri çabası içinde olunan dönemde, müzakere kültürü çerçevesi içerisinde her tür farklılığın kendisini ifade etmesine imkan tanınması gereğine dikkati çekti.

Çetinsaya, "Bu çerçevede üniversite yöneticileri, öğretim elemanları ve öğrencilerimizden beklentimiz, üniversite kampüslerinde şiddet içeren olayların vuku bulmaması için azami gayret göstermeleridir" ifadesini kullandı.