Üniversitelerarası Kurul toplandı

Toplantıda, üniversitelerin bütçelerinin kullanılmasına ilişkin Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından sunum yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Ceylan başkanlığında Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonu'ndaki toplantının ilk bölümü basına açık olarak yapıldı.

Toplantı öncesinde, ÜAK kontenjanından yeniden YÖK üyeliğine seçilen Prof. Dr. Atilla Eriş söz alarak teşekkür etti ve tüm üniversitelerin sorunlarını yakından takip edeceğini söyledi.

Eriş, 20 Ocak 2009'da bir yazıyla üniversitelere Türk Yükseköğretim Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi Ara Raporu'nun sunulduğunu hatırlatarak, bununla ilgili üniversitelerden görüş istediklerini söyledi. Bu konuya ilişkin yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılacağını bildiren Eriş, hedeflerinin 2012 yılı için tüm üniversitelerin yeterliliklerine kavuşmaları ve diplomalarını bu yeterlilikler çerçevesinde vermelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Atilla Eriş, akademik kalite değerlendirmesinin kurumsallaşması açısından da YÖK olarak yeni bir yasal düzenleme hazırlayacaklarını söyledi.

Toplantıda, üniversitelerin bütçelerinin kullanılmasına ilişkin Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından sunum yapıldı.

Sunum öncesinde söz alan, YÖK Genel Kurul üyesi Naci Ağbal, üniversite bütçelerinin Bütçe Kanunu'nda önemli bir yeri olduğunu belirtti. Üniversite bütçeleriyle ilgili Maliye Bakanlığı'nın bir proje hazırladığını kaydeden Ağbal, bunun üniversitelerin bütçe üzerindeki iniyasiyatifini artıran bir çalışma olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılanlardan bu konuda görüş isteyen Ağbal, "Bütçede üniversitenin sadece kendisini göreceğiz. Meslek yüksek okulu ve fakülteleri görmeyeceğiz. Üniversiteye bütçe vereceğiz. Üniversiteler bütçe ödenekleri dağılımını kendisi yapacak. Bu size esneklik getiren bir uygulama" diye konuştu.

Sunumun ardından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın danışmanı Şaban Çalış da üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören "Farabi Programı"nı üyelere anlattı.

Konuşmaların ardından, toplantının 2. bölümü basına kapatıldı.

Toplantıda 1 Martta görev süresi sona eren Prof. Dr. İsa Eşme'nin yerine YÖK üyeliği için aday seçimi yapılacak. YÖK üyeliğine adaylık için aralarında Eşme ile eski YÖK üyelerinden Prof. Dr. Bülent Zülfikar'ın da bulunduğu 11 öğretim üyesinin başvurduğu öğrenildi.