Üniversiteye ilk adım 3 bin YTL

Yaşadığı şehrin dışında öğrenim gören bir üniversite öğrencisinin aylık harcaması 715 YTL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, üniversiteye ilk adımın maliyeti, 2 bin 131 YTL ile 2 bin 954 YTL arasında değişiyor.

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, ailesinin yaşadığı şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması 715 YTL olarak hesaplanıyor. Yurtta kalan öğrencinin bu harcamasına, harç ücreti, yurt, yol, yemek, sosyal faaliyet, ders araç-gereçleri, fotokopi ve kitap da eklenince masrafları, 2 bin 131 YTL ila 2 bin 954 YTL arasında değişiyor. Öğrenci tek başına eve çıkacaksa rakam 3 bin 704 YTL'ye kadar yükseliyor. Mühendislik/Mimarlık fakültesini kazanan bir öğrenci evi iki arkadaşıyla paylaşacaksa; harç, kitap, ders araç-gereç, fotokopi, gıda, giyim, ulaşım, sosyal faaliyet ile birlikte masrafı 2 bin 469 YTL, Tıp Fakültesi'nde okuyan bir öğrencinin toplam masrafı ise 2 bin 737 YTL olarak hesaplanıyor. Öğrenci ikinci öğretimde okuyorsa, maliyet daha da yükseliyor. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nde okuyan ikinci öğretim öğrencisinin masrafı en az 3 bin 466 YTL, en fazla 4 bin 516 YTL olarak tahmin ediliyor.

Akademisyenlerin durumunun da incelendiği araştırmaya göre, ABD'de profesörlerin maaşı ortalama yıllık 76 bin 293 dolar ile 129 bin 527 dolar arasında değişirken, Türkiye'de 31 bin 387 dolar. ABD'de bir asistan yılda 39 bin 834 ila 63 bin 174 dolar arasında değişen ücret alırken, Türkiye'de 4. derecede bir araştırma görevlisi yılda 14 bin 363 dolar kazanıyor. Türkiye'de en üst derecede çalışan bir profesör yıllık 22 bin 319 euro, AB ülkelerinde ise 42 bin euro ile 120 bin euro arasında değişen ücretler alıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, üniversite okumanın oldukça masraflı bir iş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Harç, yol, yemek, giyim, barınma, kitap masrafları derken, öğrencileri uzun bir liste beklemektedir. Bugün elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar düşünüldüğünde, hayatın giderek pahalandığı göz önüne alındığında kıt kanaat geçinen ailelerin çocuklarını ne tür şartlarda okuttuğunu anlamak zor olmayacaktır. Üniversite çalışanları da dünyadaki meslektaşlarına kıyasla düşük ücret almaktadır. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında hem üniversite öğrencilerini, hem de üniversite çalışanlarını ekonomik yönden zor bir yıl beklemektedir."