Unutulan değerlerin emanetçisi: YÖREX

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

Tarih 28 Nisan 2010… Batı Akdeniz'in ortak akıl temsilcileri, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla çıktığı yolda, Türkiye'nin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini unutmadıklarını hatırlatarak, milli duyguların zirveye çıktığı bir organizasyonla Antalya'da 1. Yörex Yöresel Ürünler Fuarı'na ev sahipliği yaptı.

O gün, 780 bin metrekarelik Türkiye'yi 3 bin metrekareye sığdırdı YÖREX. 42 ilden gelen oda ve borsa yetkilileri, kendi kültürünü dünyaya tanıtmak için özenle hazırladığı standlarının başındaydı. Fuar alanının bir ucundan diğer ucuna varmak bir hayli zordu. Alışılagelmiş fuarlardan farklıydı çünkü. Yöresel yiyecekler, yöresel kilimler- halılar, yöresel müzik aletleri, yöresel kıyafetler, yöresel ev gereçleri ve el sanatları ürünleri… Sivas kangalımız, Denizli horozumuz ve Van kedimiz de oradaydı hatta. Fuarın amacı, 'ne çok kültürel değerimiz varmış meğer' dedirtmekti, bu değerler için farkındalık yaratmaktı. Mutlu son, amacına ulaştı...

Fuarda sergilenen bir ürün THY'nin catering firmasıyla anlaştı. Bu anlaşma çerçevesinde THY uçuşlarında yolcular, bu yöresel ürünümüzü tadacaklar. Antalya yöresinde çomaklı bardağını üreten tek usta kalmıştı, ustamız bu fuardan cesaret aldı, deyim yerindeyse Çomaklı bardağı ışıldadı. Fuar öncesi 116 tane coğrafi işaretli ürün vardı Türkiye'de. Fuar sonrası sayı 136'ya yükseldi, coğrafi işaret haritamıza yeni renkler eklendi. 'Nasıl olur acaba' çekincesiyle fuara katılan iller, daha fuar bitmeden bir sonraki yıl katılımlarını netleştirdi, katılmayan illerden keşkeler duyuldu.

Gelelim bu yılki çalışmalara... Fuarın ikincisi için hazırlıklar hızla devam ediyor. TOBB yine en büyük destekçimiz. Geçen yıl 41 ilden bine yakın ürün vardı fuarda, bu yıl 81 il ve coğrafi işaret olmayı hak eden 3 bine yakın ürün hedefleniyor. Hatta yavru vatan Kıbrıs'ın kültürel, yöresel renkleri de… YÖREX ekibi 17 Şubat'ta 81 ilin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerini keşfe çıkıyor tüm Anadolu'ya. 8 pilot ile gidip, bu illerde komşu illerin temsilcilerinin de katılımıyla 'coğrafi işaret' olması gereken ürünleri tespit edip, bu ürünlerin hak ettiği konuma gelmesi için kolları sıvayacak. Büyük emek, büyük hizmet doğrusu…

25 bin kişinin ziyaretiyle son bulan ilk fuarda bu yıl hedef 60 bin ziyaretçi. Yurt dışından da yoğun katılım bekleniyor. Bunun için de destek TOBB'dan gelecek. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, fuara yurt dışından satın alma heyetlerini getirebilmek Adına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'yla görüşmesini yaptı.

28 Nisan tarihini takviminizde işaretlemenizde fayda var. O gün çok daha renkli, çok daha zengin bir YÖREX için Antalya kapılarını sonuna kadar açacak.

Unutulan değerlerin emanetçisi YÖREX, 'kültürel değerlerimizden vazgeçmedik mesajıyla' birlikte hareket etme gücünü sergileyecek yine.