USD/ TRY yorumu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

 

Türk Lirasında son iki gündür ABD dolarına karşı ani bir güçlenme izliyoruz.  USDTRY kuru dün 2.70 seviyesini görmesinin ardından 2.66 seviyesine doğru hızlı bir geri çekilme gösterdi. Bugün 2.66 seviyesi üzerinde yatay seyir izleniyor ancak zaman zaman 2.66 sınırına doğru geri çekilmeler gözlemliyoruz. Başka deyişle Türk Lirasında, güçlenme eğilimi halen devam ediyor. Gelişen ülke para birimlerine bakıldığı zaman, Türk Lirasında son iki günde net bir pozitif ayrışma görülüyor. Buna karşın Rus Rublesinde ise net bir negatif ayrışma var. Son iki günde ABD dolarına karşı değer kazanan para birimleri olarak TL ve faiz indirimine rağmen Hindistan Rupisi dikkat çekiyor. Türk Lirasındaki güçlenme ile ilgili olarak içeride ikna edici temel bir neden göremiyoruz. Ancak genel seçimler öncesinde dalgalı seyirlerin görülmesini normal karşılıyoruz. 

Türk lirası için kısa vadede yorum yapmak güç. Genel olarak 2.54-2.74 gibi bir aralıkta Mart ayından beri dalgalanma gösteren USDTRY kuru için bu aralığı daha kısa vade için 2.64-2.70 olarak daraltabiliriz. Teknik olarak ara seviye olarak dikkatimizi çeken 2.67 seviyesinin altındaki seyirlerin korunması durumunda 2.64 seviyesine doğru gevşeme potansiyeli devam edebilir. Bununla birlikte konu ABD doları olunca içeriye bağlı olmayan pek çok neden bulunuyor. Bunların en başında Fed ve faiz artırım kararı geliyor. Bununla ilgili olarak bugün gelecek ABD istihdam verisi günün önemli verisi olacak. Beklentiler ABD ekonomisinin 225 bin kişi istihdam yaratacağı yönünde bulunuyor. Son açıklanan Mayıs ayı hizmetler PMI raporunun detaylarında istihdam ile ilgili olarak oldukça olumlu gözlemler mevcut. Bu veriler dikkate alındığında beklentilerin üzerinde istihdam verisi gelme olasılığı ortaya çıkıyor. Beklentilerin çok üzerinde 270 bin-300 bin gibi bir istihdam verisi gelmesi durumunda ABD doları büyük ihtimalle  global piyasalarda değer kazanacaktır ve bunun yansıması olarak da içeride USDTRY’de 2.70 seviyelerine doğru hareketler görebiliriz. Buna karşın beklentilerin altında 200 bin kişiden bile az bir veri karşısında ise büyük ihtimal ABD dolarında değer kayıpları gözlenecek ve içeride USDTRY kurunda 2.64 desteğine doğru TL’de güçlenme oluşabilecektir. Ancak seçim öncesi olmasının TL’deki güçlenmeyi ne kadar sınırlandıracağı hakkında yorum yapmak kolay değil. En azından bugün ve Pazartesi günü Türk lirasında oluşabilecek muhtemel sert dalgalanmalara karşı dikkatli olmakta fayda olacaktır. 

USDTRY orta vadeli grafik

a26d.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/