Üst kurul başkanlarının süreleri adım adım şekilleniyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üst kurul başkanlarının görev süreleriyle ilgili yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

TBMM (AA) - 10.04.2012 - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı üst kurul başkanlarının görev süreleriyle ilgili yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplanan Komisyon, Ak Parti milletvekillerinin, bazı üst kurul başkanlarının görev sürelerini 5 yıl indiren ve ikinci kez atamalarına imkan veren yasa tekliflerini birleştirerek görüştü.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, "yeni bir AKP klasiği ile karşı karşıya" olduklarını, çok sayıda AK Parti milletvekilinin aynı içerikte teklifler verdiğini belirterek, iktidar partisinin kendi çıkardığı yasalar konusunda da özensiz davrandığını söyledi.

Görev süresi dolan üst kurul başkanlarıyla ilgili farklı amaç ve hesapların olduğunu savunan Ayaydın, şöyle konuştu:
"Sayın Babacan TMSF'nin başına şu anki üyelerden birini geçirmek isterken, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kendisi gibi maliye müfettişi olan şu anki Başkana atama yolu açmak istediği aşılıyor. TMSF Başkanı Ercan Gül'ün, hemşehrilik bağı, etkili ve yetkili kimi ortak dostlarıyla Başbakan nezdinde kulis yapmak üzere kendisine ziyaretlerde bulunup, oradan da 'olur' aldığı, gelen bilgiler arasında. BDDK Başkanı'nın görev süresi bu hafta doluyor, bir üyelik ise uzun süredir boş. TMSF Başkanı'nın ve bir üyenin görev süresi ise Şubat sonu itibarıyla bitti. Ancak Başkan, görev süresi bitmesine rağmen odasını boşaltmamış, her gün Kuruma gidiyor. Peki Hükümet ne yapıyor? Bekliyor, atamaları yapmıyor. Bugün TMSF'nin Başkan ve bir üyeliği atama bekliyor. 7 üyeli bu kurumda Fon Kurulu en az 5 üye ile toplanıyor. Kanuna göre en az haftada bir defa olmak üzere, gerekli hallerde toplanmak durumunda olan TMSF'de bir üye rahatsızlandığında kurul toplanamayacak duruma gelmiştir. Benzer durum BDDK için de geçerli olacaktır. Çünkü şu an zaten bir üye yok, ay sonunda da Başkan gidiyor ve böylece BDDK da 5 üyeye düşüyor. Bu mudur sizin devlet ciddiyetiniz, kurumlara, ülkeye saygınız, ekonomiye hassasiyetiniz?"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, şahsa ait düzenlemenin sadece üst kurul başkanları için yapılmadığını belirterek, Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik içeren madde ile de ayrıca "kişiye özel başka bir düzenleme yapılmak istendiğini" ileri sürdü.

Türk Ticaret Kanunu çıkarken Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün "imtiyazlı hisse senetleri" ile ilgili maddeyi uzun uzun savunduğunu ifade eden Günal, "Bir tek kişi için kanun kadük ve hükümsüz hale getiriliyor. Maddeyle, 2 Temmuz getiriliyor. 2 Temmuz ne? Kim yazdı bunu? Altın hisseyi kurtardığınızın farkında mısınız? Bu kendi çıkardığınız yasa. Daha önceki Sayın Hayati Yazıcı'ya verilmiş olmasına rağmen kendisi bu yetkiyi kullanmadı, 3 aylık uzatmayı kullanmadı. Yeni düzenlemeyle kanun hükmünü geçersiz hale getiriyorsunuz. Bu konuda devam eden soruşturmalar var, suç duyurusunda bulunulmuş. Ama bir anda çıkardığınız kanun hükmü bununla kadük olacak" diye konuştu.

Düzenlemenin teklif metninde kalmasında ısrar edilmesi halinde konuyla ilgili başka bilgiler de vereceğini belirten Günal, madenin tekliften çıkarılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, KİT Komisyonu'nda kamu bankalarıyla ilgili sorulara "bankacılık sırrı" gerekçe gösterilerek yanıt alamadıklarını anlatarak, bu nedenle kamu bankalarının denetlenmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Bankacılık sektöründe BDDK'nın bağımsızlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğdu, "Eğer siz BDDK için ikinci kez atama hakkını verirseniz, bağımsızlığı ortadan kalkar. BDDK, Hükümetin gözüne girerek görevde kalan bürokratlar sayesinde fonksiyonunu yitirmiş olacak. Kanunlar şahsa göre yapılmamalı. 75 milyonluk ülkede biz BDDK üyesi buluruz. BDDK'ya yapılan atamalarda bağımsızlığını zedeleyecek görüntü verilmemeli. Can Akın Çağlar veya başka üyeleri BDDK'ya atanmadan önce haklarında başlamış ve bankalar yeminli murakıpları tarafından yürütülen soruşturmaları var mı, varsa bunların atanmaları etik mi?" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Türkiye'deki faaliyet gösteren yabancı bankaların yönetimlerindeki kişiler için "zimmet" düzenlemesi bulunmadığını, ancak Türk bankalarındaki görevliler için olduğunu belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.

"Farklı düzenlemeler vardı"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, soru ve eleştirileri yanıtlarken, üst kurul üyelerinin görev süresiyle ilgili olarak, "Tekliften önceki uygulamamızda farklı kurumlarda farklı düzenlemeler vardı. Hükümet olarak bunu değerlendirdik. Sürenin 5 artı 5 olarak düzenlenmesinin daha doğru olacağına karar verdik. Ne ucu açık ne tek bir defa gibi katı bir yaklaşım yerine bunu benimsedik. Görevlendirdiğimiz arkadaşlara ikinci defa süre vermek istemezsek başka birinin ataması yapılır. İkinci dönem şart değil" dedi.

Türk Ticaret Kanunu ile ilgili düzenlemeye de işaret eden Babacan, şöyle konuştu:
"İmtiyaz uygulamasını ortadan kaldıran kanunun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilip yürürlüğe girmesinden hemen önce, KHK ile uygulanmasının önüne geçecek bir düzenlemeyi zaten yapmıştık. Bunun da asıl nedeni... Ama halka açık şirketler açısından ciddi komplikasyonlara neden olacağı SPK tarafından bize bildirildi. Biz de Hükümet olarak KHK ile kanunun uygulanmamasıyla ilgili kararımızı almış olduk. Gümrük ve Ticaret Bakanı'nın 3 ay uzatma yetkisi var. o yetkiyi de sayın bakanımız kullanmıştır, dün Başbakanlığa gönderdiği yazıyla...1 Temmuz'dan da öteye yürürlüğü devam edecek. KHK ile yapılanın biraz daha rafine edilmesi ve uygulama için bir adım daha ileriye gidilmesidir."

Komisyon'da, Babacan'ın, kendisine yöneltilen soruları yanıtlaması sırasında CHP'li Aslanoğlu'nun araya girerek soru sorması üzerine tartışma çıktı. Babacan'ın, "zimmet" düzenlemesinin yabancılara da aynen uygulandığını söylemesi üzerine Aslanoğlu, itiraz ederek "nasıl uygulanıyor, adam malını satıp gittiyse nasıl uygulanacak?" dedi.

Babacan, kendisinin tüm milletvekillerinin sözünü kesmeden dinlediğini belirterek, "Bu şekilde karşılıklı soru cevaba girmeyeceğim. Böyle sürdürürseniz sorularınıza yanıt vermiyorum" karşılığını verdi. Aslanoğlu, "Bize posteki saydırıyorsunuz. Vermezseniz vermeyin" dedi.
AK Parti'li milletvekilleri de Aslanoğlu'na, "İstediğiniz cevabı vermek zorunda mı?" diye tepki gösterdi.

Komisyon Başkanı Elvan, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Elvan, aranın ardından tümü üzerinde görüşmeleri tamamlanan teklife yarın devam etmek üzere toplantıyı sona erdirdi.