”Uzlaşma adına girişimlerim olabilir”

Toptan, Bahçeli'nin, Anayasa değişikliği konusundaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, "zaman içinde Anayasa değişikliği dahil, uzlaşma adına bir takım girişimleri olabileceğini" belirtti.

Toptan, eski Aydın Milletvekili Mustafa Şükrü Koç için TBMM'de düzenlenen cenaze töreninin sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Anayasa değişikliği konusundaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Toptan, "Benim daha önce Anayasa değişikliğiyle ilgili bir açıklamam olmuştu. Sayın Bahçeli de bunu teyit etti. Benim hedeflediğim geniş kapsamlı bir anayasa değişikliği... Bunun içinde neler olabilir, o zaman içinde ortaya konulan görüşler, öneriler, talepler doğrultusunda değerlendirilir. Benim zaman içinde konuyla ilgili sadece bu konuyla ilgili değil, uzlaşma adına bir takım girişimlerim olabilir" diye konuştu.

CHP'nin tutumu

CHP'nin, Anayasa değişikliklerine ilişkin bir oluşumda kesinlikle yer almayacaklarını açıkladıkları anımsatan gazeteciye Toptan, "Ortaya konulmuş henüz bir tutum yok. Bu nedenle CHP'nin de 'Ne gelirse gelsin, ne önerirse önersin karşı çıkarız' diye bir tutumu da olmaz, şimdiye kadar da olmadı. Geçen dönem hatırlayacak olursanız özellikle AB'ye uyum adına çıkarılan 7 paket, CHP'nin büyük desteğiyle büyük katkısıyla çıkarılmıştı. O nedenle şimdiden hiç bir parti için ön yargılı olmamak lazım" dedi.

Mecli 1 Ekim'de toplanacak

Toptan, bu girişimlerine ne zaman başlayacağı sorusunu, Meclis'in 1 Ekim'de açılacağını anımsatarak yanıtladı.

Bir gazetecinin, 1 Ekim'in Ramazan Bayramına denk geldiğini belirterek, bu tarihte Meclis'in toplanıp toplanmayacağını sorması üzerine de Toptan, Anayasanın, TBMM'nin çağrı olmaksızın 1 Ekim'de toplanmasını düzenlediğini belirtti. Toptan, "O nedenle biz, 1 Ekim 2008 günü TBMM'yi toplayacağız. O gün, gündemde muhtemelen benim kısa açış konuşmam olur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın konuşması olur. Bir sonraki gün yine bayram olduğu için zorunlu olarak tatile gireriz. TBMM, 7 Ekim Salı günü olağan çalışmalarına devam eder" dedi. "Resepsiyon olacak mı?" sorusuna da Toptan, "Yaparız" karşılığını verdi.