Vade tahvilde artıyor, bonoda düşüyor

DİBS alımında bankaların payı azalırken, özel sektör ve resmi kuruluşlar öne çıkmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hazine'nin yaptığı iç borçlanma ihalelerinde ortalama vade, geçen yıl sonuna göre tahvilde artarken, bonoda düştü.

Hazine Müsteşarlığı'nın 23 Temmuz itibarıyla yayımladığı devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) geçici istatistiklerine göre, geçen yıl sonu itibariyle tahvilde 39,9 ay olan ortalama vade, bu yıl Haziran sonu itibariyle 45,3 aya çıktı. Ancak, aynı dönemler itibariyle bonoların ortalama vadesi, 8,7 aydan 6,8 aya geriledi.

Diğer taraftan, toplam borçlanma içinde payı çok düşük olmakla birlikte, nakit dışı borçlanmada ortalama vadenin 16,2 aydan 60,7 aya kadar çıktığı kaydedildi.

Verilere göre, bu yıl Haziran sonu itibariyle, toplam borçlanma, 86 milyar 888,5 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bunun 86 milyar 165,2 milyon lirasını nakit borçlanma, 723,3 milyon lirasını nakit dışı borçlanma oluşturdu. Nakit borçlanmanın 76 milyar 964,7 milyon lirası tahvil ihracı, 9 milyar 200,5 milyon lirası da bono ihracı şeklinde oldu.

Hazine verilerine göre, bu yıl Haziran sonu itibariyle gerçekleştirilen DİSB ihraçlarının yüzde 82,7'sini bankalar, yüzde 16,3'ünü resmi kurumlar, yüzde 1'ini özel sektör alırken, bireysel yatırımcıların doğrudan aldığı DİBS'ler çok düşük düzeyde kaldı.

Bankaların payı azaldı

Geçen yıl sonuna göre rakamlar dikkate alındığında, ihraç edilen DİBS'lerin alımı açısından bankaların payı azalırken, özel sektör ve resmi kuruluşların payının arttığı dikkati çekti. Özellikle bu yıl Haziran ayında, bankaların payı yüzde 55,9'a kadar düşerken resmi kuruluşların payı yüzde 44'e çıktı.

Verilere göre, geçen yıl sonunda yüzde 2,53 olan iç borç stokundaki DİBS'lerin reel faizi, bu yıl içinde yüzde 1,54'e kadar gerilemesine karşın, Mart ayından itibarin yükselmeye başladı ve Haziran'da yüzde 2,61'e çıktı.

Geçen yıl sonunda 330 milyar lira olan iç borç stoku, bu yıl Haziran sonunda, yüzde 3,9 artışla 343 milyar 142 milyon liraya yükseldi. İç borç stokunun 328,6 milyar lirasını tahvil, 14,5 milyar lirasını da bono cinsinden borçlar oluşturdu. Borçlanmada ortalama vade, geçen yıl sonunda 35,3 ay iken, Haziran sonunda 41,3 aya ulaştı.

Hazine açıklamasında, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kamuoyunu bilgilendirme ilkeleri doğrultusunda ekonomi ve finans çevrelerinin ihtiyaç duyduğu Devlet İç Borçlanma Senetlerinin nominal stoklarının yayınlanmasına karar verildiği, bu verilerin haftalık dönemler itibarıyla güncellenerek cuma günleri kamuoyunun bilgisine sunulacağı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir