Vakıfbank'ın 756 milyon TL borcu silindi iddiası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, hükümetin Vakıfbank'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne olan 756 milyon TL borucunu sildiğini iddia etti. 
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üye milletvekilleri TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, çeşitli iddialarda bulundular. 2008 yılında, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na eklenen 28. madde ile 'Ülkemizin kültür mirası niteliğinde olan Vakıflara ait, taşınır ve taşınmaz eski eserlerin restorasyonunda kullanılmak üzere Vakıfbank'ın her yıl kurumlar vergisi matrahının yüzde 10'nunun Vakıflar Genel Müdürlüğüne aktarılması' hükmünün getirildiğini hatırlatan Ayaydın, düzenlemeye göre Vakıfbank'ın 2008 yılından itibaren her yılki kurumlar vergisi matrahının yüzde 10'unu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarması gerektiğini söyledi. 
 
Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nün bu yasal zorunluluğu olan bu aktarımı yapmadığını vurgulayan Ayaydın şöyle devam etti: 
"Vakıfbank Genel Müdürlüğü 5737 Sayılı Kanun'un 28. Maddesine göre ödemesi gereken 756 milyon TL'yi Vakıfbank Genel Müdürlüğü'ne hukuku hiçe sayarak aktarmamıştır. Dönemin Vakıflar Genel Müdürlüğü, temsil ettiği mazbut vakıflar ile mülhak vakıfların Vakıfbank sermayesindeki oranı yüzde 58,5 iken, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gerçek dışı bildirimle Vakıflar Genel Müdürlüğü payının yüzde 43 olduğu için, yani yüzde 51'in altında olduğu için bu ödeme yapılmaması sağlanmıştır. Dönemin Vakıflar Genel Müdürlüğü KAP'a gerçek dışı bildirimle Vakıflar Genel Müdürlüğünün payının yüzde 43 olduğu için, yani yüzde 51'in altında olduğu için bu ödeme yapılmaması sağlanmıştır. Dönemin Vakıflar Genel Müdürlüğü KAP'a yaptığı bildirimde gerçek dışı bilgi vermek hem küçük yatırımcı aldatılmış hem de Vakıf Bank Genel Müdürlüğünün 2008 yılından bu güne kadar Vakıf eserlerinin onarımında kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğüne aktarılması gereken 756 milyon TL'nin aktarılması önlenmişti." 
 
Plan Bütçe Komisyonu'nda dün kabul edilen Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Tasarı ile Vakıflar Kanununun 28. Maddesi kanunu AK Parti milletvekilleri tarafından metinden çıkarıldığını hatırlatan Ayaydın, "Böylece Vakıfbank'ın vakıf eserlerinin onarımı için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarılması zorunluluğu ortadan kaldırıldı" dedi. Yürürlük tarihinin 5 yıl geriye yönelik olarak yapılmasının hem Anayasa'ya hem de hukuka aykırı olduğunu iddia eden Ayaydın şöyle devam etti: 
 
"Her konuşmalarında ecdadlarını dilinden eksik etmeyen AKP'nin ecdatlarının miraslarına sahip çıkmayarak, Vakıf Bank'tan yasal olarak gelmesi gereken 756 milyon TL'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarılmaması sonucu Vakıf eserlerinin restorasyonları yapılmayacak ve yıkıma terk edilecektir. Vakfedenlere ait olan mazbut ve mülhak vakıfların Vakıfbank'taki yüzde 58,5 payın yani Vakıfbank'ın blok satış yöntemi ile satılmasıdır. Bu mevcut hüküm bu satışı engellediği için Vakıfbank'ın kılçıksız olarak satılması hedeflenmiştir. Üstelik hukuk katledilerek, Anayasa çiğnenerek bu yapılmaya çalışılmıştır. 
CHP'nin Plan Bütçe Komisyonu üyeleri olarak, KAP'a gerecek dışı bildirimde bulunan dönemin Vakıflar Genel Müdürü olmak üzere, yasal yükümlülükleri yerine getirmeyen Vakıfbank yöneticileri ile bu işleme seyirci kalan siyasi ve bürokratik kadroları hakkında her türlü yasal işleme başvuracağız, yasanın Anayasa'ya aykırılığı da partimizin hukukçuları tarafından incelenmeye başlanmıştır."