Van'dan Almanya ve Rusya'ya organik sebze ihracatı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Van'ın Gevaş ilçesinde uzun yıllar boş kalan tarım alanları, sağlanan desteklerle sebzeciliğe açıldı.

1-305.jpg

Terör ve şiddet olaylarıyla gündeme gelen, işsizliğin ise Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu kentte son dönemlerde atılan adımlar, uzun yıllar boş kalan tarım alanlarının ekonomiye kazandırılmasını sağladı.

[PAGE]

Gevaş ilçesinde 5 yıl önce 20 dönümlük arazide tek çeşit sebze yetiştiriciliği yaparak işe başlayan Mehmet Gürbüz, aradan geçen süre zarfında 700 dönüme çıkardığı ekim alanında şimdi 17 çeşit sebze üretiyor.

2-295.jpg

[PAGE]

3-259.jpg

Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetiştirdiği sebzelerin analizlerinin Avrupa Birliği (AB) standartlarının üzerinde çıktığını belirterek, bu sayede Van'dan Avrupa ülkelerine sebze ihraç etmeye başladıklarını söyledi.

[PAGE]

Almanya ve Rusya ile yaptığı anlaşmalar gereği bu yıl her iki ülkeye sebze ihraç edeceğini vurgulayan Gürbüz, yetiştirdiği ilk ürünlerin 20 tırla 10 Ağustosta yola çıkacağını ifade etti.

4-196.jpg
Gürbüz, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ilaç kalıntısı olan ve kimyasal madde içeren ürünleri ithal etmediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Avrupa ülkelerinin bu konuda çok katı kuralları var. Bu nedenle biz de yetiştirdiğimiz ürünlerde hiçbir kimyasal madde kullanmıyoruz. Yetiştirdiğimiz sebzeler tamamen organik. Diğer bölgelerde kullanılan ilaç kalıntıları ve aşırı gübre kullanımından dolayı tarım alanları daraldı. Bizim bölge her anlamda bakir kaldığı için toprağı daha verimli. Burada hayvan gübresi dışında hiçbir tarımsal ilaç kullanmıyoruz. 5 yıl önce Van'da üretime başladığımız zaman 'ihracat yapacağız' demiştik ve bu hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek yıl ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Vali Münir Karaloğlu'na ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum."

[PAGE]

5-139.jpg

"Çevredeki çiftçilere örnek olduk"
Üretime başladıkları ilk yıllarda olumsuz bir tabloyla karşılaştıklarını ancak yılmadan yollarına devam ettiklerini anlatan Gürbüz, 20 dönümle başladıkları üretimi 700 dönüme çıkarmalarının çevredeki üreticileri de teşvik ettiğini kaydetti.
İlçedeki üreticilerin bu yıl 4300 dönümlük arazide sebze yetiştiriciliği yaptığının altını çizen Gürbüz, uzun yıllar boş kalan tarım arazilerinin değerlendirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Gürbüz, üretim yaparken özellikle kalifiye eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildirerek, "Bölgede çalışacak işçi bulmak kolay ancak kalifiye eleman sıkıntımız var. Bunun için kendimiz kalifiye elemanlar yetiştiriyoruz. Biz de kendi çapımızda bir şeyler yapıp boş kalan arazileri değerlendirerek çözüm sürecine katkı sunma imkanı yakalarsak gurur duyarız" dedi.

[PAGE]

6-099.jpg

Doğunun en büyük çilek bahçesi
Gürbüz, sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra 71 dönümlük arazide oluşturdukları bahçe ile bölgenin en büyük çilek bahçesini faaliyete geçirdiklerine ve bu yıl üretime başladıklarına değinerek, mevsimin en son çileğinin de kendi bahçelerinde üretileceğini dile getirdi.
Toprağın çilek üretimine elverişli olduğunu anlatan Gürbüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bölgedeki en büyük çilek bahçesi 42 dönümdür. Biz bir ilki gerçekleştirerek 71 dönümlük araziye çilek bahçesi kurduk. Bu yıl dönümden bir ton meyve almayı planlıyoruz. Ama gelecek yıllarda bu verimi artırmayı hedefliyoruz. Bölgenin çilek üretiminde çok başarılı olacağına inanıyorum."
Gürbüz, bu yıl kendilerine ait seralarda üretilen sebze fidelerini toprakla buluşturduklarını vurgulayarak, diğer illerden getirilen fidelerin bölgenin mevsimine uyum sağlamadığı için veriminin düşük olduğunu sözlerine ekledi.