Varlık barışı terör kaynaklarını aklayabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, varlık barışı ile ilgili olarak kritik bir konuya parmak bastı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, varlık barışının gerekçesinin inandırıcı olmadığını savunarak, "Varlık barışı, Öcalan ve Başbakan arasında yürütülen İmralı müzakerelerinin koşullarından birisi midir? PKK’nın terörden elde ettiği gelirlerin aklanması mı amaçlanmaktadır?" dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin OECD üyesi 36 ülke içinde, vatandaşları en mutsuz ülke olduğunu ifade etti. Otoriter yönetimlerin hakim olduğu ülkelerde insanların mutluluğunun çok zor olduğuna işaret eden Öztrak, "Bu ülkenin Başbakanı, son dönemdeki konuşma ve icraatlarıyla çoğulculuktan ne kadar uzaklaştığını açıkça ortaya koyuyor. Ne içtiğimize, ne giydiğimize, ortak kullanım alanlarımıza ne yapılacağına kendi karar veriyor" şeklinde konuştu. Öztrak, "bu dikta anlayışının bütün acımasızlığıyla bugünlerde Taksim Gezi Parkı’nda dolaştığını" savundu. 

Ekonomi politikasına değinen Öztrak, Türkiye'nin, bu ay gelen not artışlarına rağmen, gelişen ve yükselen ekonomiler içinde piyasaları en çok dalgalanan ekonomi olduğunu kaydederek şunları söyledi: 

"2013’ün ilk üç ayında 12 aylık cari açık 47 milyar dolara inerken, kısa vadeli dış borç 115 milyar dolara çıktı. Cari açıkla kısa vadeli dış borç toplamı da 162 milyar dolara ulaştı. Düşen cari açığa rağmen Türkiye’nin bir yıllık finansman ihtiyacı azalmadı, arttı. AKP politikalarının neden olduğu bu tablonun Türkiye’yi sıcak paracının insafına ve Bernanke’nin iki dudağı arasından çıkacak sözlere mahkum ettiğini defalarca söyledim.

 Bu hafta, önce bir İngiliz Bankası'nın hazırladığı rapordan, FED’in parasal genişlemeye son vermesi halinde bundan en çok etkilenecek finansal varlığın Türk hisse senetleri olduğunu öğrendik.

Hemen arkasından da OECD, yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, ABD Merkez Bankası'nın piyasalara likidite vermeyi yavaşlatmasının yatırımcıların risk tercihlerinde önemli değişime yol açmasının beklendiğini söyledi. Yükselen piyasa ekonomileri içinde ise bu değişimden en olumsuz etkilenecek iki ülkenin Güney Afrika ve Türkiye olduğunun altını çizdi.

Hükümet, bizim uyarılarımızı ciddiye almalıdır. Eloğlu Türkiye’nin yumuşak karnını yoklamaya başlıyor. Kurdaki kıpırdanma, referans borç kağıdının faizindeki artışlar, borsadaki kayıplar bunların işaretleri."

Varlık barışı

AK Parti  iktidarının 8. mali affının 29 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Öztrak, "Hükümet, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Yasası'nı daha üç ay önce çıkardı. Şimdi, 'getir parayı, ver yüzde 2 komisyonu, paranı aklayayım' diyor. Helale haram karıştıranlar ile bu kadar kolay barışan başka bir iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti görmemiştir" dedi. 

Hükümetin af gerekçesinin gülünç olduğunu savunan Öztrak, "Kim ya da kimler Başbakanı bu yasayı çıkarmaya ikna etmiştir? Varlık barışı, Öcalan ve Başbakan arasında yürütülen İmralı müzakerelerinin koşullarından birisi midir? PKK’nın terörden elde ettiği gelirlerin aklanması mı amaçlanmaktadır? Yoksa yakında açıklanacak ‘Off-shore leaks belgeleri' ile ortaya çıkabilecek bazı yandaş hesap sahiplerine şimdiden paralarını aklama imkanı mı sunulmaktadır? Bunu öğrenmek tüm milletin hakkıdır" diye konuştu. 

Dış ticarete de değinen Öztrak, bu sabah açıklanan dış ticaret verilerinden alarm sinyalleri geldiğini belirtti. Piyasaların Nisan ayında 8,2 milyar dolar dış ticaret açığı beklerken, bu rakamın 10,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Öztrak, sınırlı iç talep artışının, ithalat kanalıyla dışarıya transfer edildiğini söyledi.