Vatandaşın 50 yıllık tapu hasreti sona eriyor

Beyoğlu ve Şişli ilçelerini kapsayan, Okmeydanı Tarihi Sit Alanı Koruma Planı'nın oy çokluğuyla kabul edilmesiyle elinde tapusu ve imar planı olmayan vatandaşın tapusu garanti altına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Beyoğlu ve Şişli ilçelerini kapsayan Okmeydanı Tarihi SİT Alanı Koruma Planı'nı oy çokluğuyla kabul etti.
Raporun oylanması öncesinde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 1/5000'lik planlanın kabul edilmesiyle vatandaşların bölgede yaşayacağına ve burada ev yapacağına inanacağını belirterek, "Okmeydanı'ndaki vatandaşların, 50 yıllık hasretinin sona erdiği bir gün" dedi.
Demircan, vatandaşların 50 yıl önce yerleştiği bölgenin hayrat olarak vakıf arazisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tapu tahsisi verilmiş, ancak hayrat olduğu için vatandaşa satılamıyor. Sayın Başbakanımız bu bölgenin insanı olduğu için iktidara gelir gelmez yaptığı işlerden biri de buradaki arazilerin Hazine ile takasını gündeme getirecek bir kanuni düzenleme oldu. Bu kanuni düzenleme yapıldıktan sonra da bölge Hazine ile takas edildi. Yani Hazine, buradaki 160 hektarlık alanın karşılığında alan verdi. Vakıflar da burayı kendi mülkiyetine geçirdi. 
Bunun yapılmasındaki tek amaç, buradaki vatandaşı mağdur etmemek, kendi arsasını ona vermekti. Kanunen insanların hakları garanti altına alındı. Burada yaşayan ve geçmişte tapu tahsis belgesi alan bütün vatandaşların tapuları hazır, elimizde bekliyor. Ancak bölgedeki imar uygulamasını yapmadan tapuyu veriyor olmak 'gelecekte yol ya da yeşil alanda evi kalacak insanların mağduriyetine sebep olur' düşüncesiyle, birçok seçim geçirilmesine rağmen popülist yaklaşılmadı ve bugün beklenildi. Onlarca geniş katılımlı toplantıların ardından netleştirildi.
Bölge aynı zamanda sit bölgesi olduğu için Yüksek Kurulda bu bölge, sit alanından çıkarıldı. Bölgedeki herkes bu planı hasretle bekliyor. Bundan sonraki işimiz bölgedeki en küçük hak sahibi vatandaşın bile hakkını koruyacak 1/1000'lik planı yapmak. 
Vatandaşlarımız, buradan çıkacak kararı bekliyorlar. Bugüne kadar vatandaşımız hep yıkım olacak korkusuyla bekledi. Çünkü elinde ne tapusu ne imar planı vardı. Bugün tapusu garanti altına alındı. İçindeki korku sona erdi."
Bu konularda ilginizi çekebilir