”Venezuela ile ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor ”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Türkiye ile Venezuela ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ve Venezuela ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve iki ülkenin birbirini tamamlayıcı nitelikte enerji potansiyeline sahip olduğunu" söyledi.
Davutoğlu, Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros ile Bakanlık'ta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Venezuela ile 11 yıl aradan sonra ilk ikili görüşmeyi gerçekleştirdiklerine işaret ederek, Maduro'nun ziyaretinin de Venezuela'dan Türkiye'ye yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi.
Davutoğlu, bu arayı kısa sürede kapatmak istediklerini ifade ederek, ayrı coğrafyalarda bulunsalar da iki ülke arasında çok kapsamlı işbirliği alanlarının mevcut olduğunu belirtti.
Venezuela'nın bağımsızlığının 200. yıldönümünün kutlandığına işaret eden Davutoğlu, görüşmede iki ülke arasında kültürel anlamda yapılacak faaliyetleri de ele aldıklarını kaydetti. Geçen yıl yapılan siyasi iştiralerde iki ülke arasında "işbirliği çerçeve anlaşması" imzaladıklarını anımsatan Davutoğlu, bu çerçevede ortak çalışma komisyonu oluşturmaya karar verdiklerini bildirdi.
Dışişleri bakanlıkları arasındaki ilişkileri geliştirme amacıyla genç diplomatların karşılıklı eğitimi konusunda çalışacaklarını söyleyen Davutoğlu, TBMM'de Venezuela dostluk grubu bulunduğunu, aynı şekilde Venezuela parlamentosunda da bir Türkiye dostluk grubu oluşturulması yönünde karar aldıklarını söyledi.
İki ülke ilişkilerini üst düzey ziyaretleri artırarak devam ettireceklerini dile getiren Davutoğlu, Maduro'nun kendisini Venezuela'ya davet ettiğine işaret ederek, gelecek yıl içinde bu ziyareti gerçekleştirmeyi ümit ettiğini söyledi.
Davutoğlu, görüşmede karşılıklı olarak imza aşamasına gelen anlaşmaları gözden geçirdiklerini, işbirliği zeminin arka planını ele aldıkları ve finans alanında iki ülke arasında işbirliği konusunu görüştüklerini kaydetti. 
Enerji alanında işbirliği anlaşması imzalandı
Davutoğlu, özellikle enerji alanında iki ülke ilişkilerinde büyük bir potansiyelin bulunduğunu belirterek konuk bakan ve beraberindeki heyetin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya geldiğini anımsatarak, bugün iki ülke arasında enerji alanında işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlattı.
Konuk bakan ile hava ve deniz ulaşımı imkanlarının geliştirilmesi ve artırılması konusunda mutabık kaldıklarını dile getiren Davutoğlu, hem deniz hem hava ulaşımında karşılıklı seferlerin artırılması ve bu konuda bir altyapının oluşturulması konusunda anlaştıklarını ifade etti.
Kültürel işbirliği
İki ülke arasında yapılacak kültürel faaliyetlere ilişkin bilgi veren Davutoğlu, konuk bakanla görüşmesinde Türk dili ve kültürünün Venezuela'da eğitimi ve üniversiteler arasındaki işbirliği imkanlarını gözden geçirdiklerini kaydetti.
"Konuk bakanın, Venezuela'nın 200. bağımsızlık yıldönümünde kalıcı bir Türk dostluk anıtının kurulması için gerekli destek vereceğini belirttiğini" dile getiren Davutoğlu, görüşmede bölgesel işbirliği olanaklarını da ele aldıklarını kaydetti. Venezuela'nın, Latin Amerika ve Karayipler'de merkezi bir noktada olduğuna işaret eden Davutoğlu, konuk bakanın Türkiye'nin Latin Amerika açılımı konusunda desteği vereceğini ifade ettiğini aktardı.
Benzer şekilde Venezuela'nın Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'da yapabileceği faaliyetlerde de Türkiye'nin destek vereceğini ifade eden Davutoğlu, aynı doğrultuda uluslararası örgütlerde karşılıklı desteklerini artırarak, devam ettireceklerini ifade etti.
Davutoğlu, bir gazetecinin, Venezuela'nın stratejik durumunu Türkiye'nin nasıl değerlendireceğine ilişkin sorusu üzerine, "Venezuela ile yürüttüğümüz ilişkilere hem ikili, hem de bölgesel bağlamda büyük önem veriyoruz. İki ülke ekonomileri birbirini tamamlayıcı nitelikte ekonomilerdir. Birbirini tamamlayıcı nitelikte enerji potansiyeline sahipler. Venezuela bir enerji üreticisi, Türkiye de önemli bir enerji terminal ülkesi" dedi.
Bakan Davutoğlu, Venezuela'nın Suriye'de rafineri çalışmaları, Türkiye'nin ise Bakü-Tiflis-Ceyhan etrafında petrol ürünleri ile ilgili sanayi altyapısı olduğuna işaret etti.
İki ülke arasındaki ticaretin son 4-5 yılda 120 milyon dolar seviyesinden 250 milyon dolar seviyesine çıktığını dile getiren Davutoğlu, ticareti de geliştirmek istediklerini vurguladı.
Kuzey ve Güney Amerika hattında Venezuela'nın coğrafi konum olarak orta yerde olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bu konumu ulaşım hatları noktasında değerlendirmek istediklerini söyledi.
Davutoğlu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılında bu ilişkilerimizi ele alıp gelecek yılların planlamasını yaptıklarını da kaydetti.
İran'ın nükleer programı 
Başka bir soru üzerine, İran'ın nükleer Başmüzakerecisi Celili'nin Yardımcısı Ali Bageri ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında bilgi veren Davutoğlu, Bageri'nin nükleer müzakareler konusundaki son gelişmeleri, son dönemde Ashton ve Celili arasında yürütülmekte olan görüşmeleri aktardığını söyledi.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bizim bu konudaki tutumumuzun açıktır; müzakerelerin bir an önce başlamasını istiyoruz. Bu müzakerelerin başlaması suretiyle ile hem İran'ın nükleer programı ile ilgili konuların daha barışçıl bir ortamda ve karşılıklı anlayış içerisinde çözülebileceğine inanıyoruz, hem de muhtemel bir gerginliğin zeminin ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ayrıca yaptırımların ortaya çıkardığı, Türkiye ekonomisini de etkileyen olumsuz atmosferin ortadan kalkabileceğini düşünüyoruz. Müzakerelerin bir an önce başlaması için biz elimizden geleni geçmişte de yapmıştık, şimdi de yapmaya kararlıyız."
"P5 1" ile İran arasında müzakerelerin 10 Kasım'dan hemen sonra yapılmasının bütün herkesin yararına olduğunu belirten Davutoğlu, Bagheri'nin müzakerelerin zamanı ve yeri konusunda görüşlerini ifade ettiğini, kendilerinin de bu konuda her türlü katkıyı verebileceklerini aktardıklarını söyledi.
Aqua tankeri 
Venezuela limanlarının Türk gemiciliğine daha uygun şartlarda sunulması konusunu da görüştüklerine işaret eden Davutoğlu, Venezuela'de bir süredir tutulan Aqua isimli Türk tankerindeki 23 denizcinin ailelerine de sevinçli bir haber verdi. 
Davutoğlu, "Aqua adlı Türk tankeri ve 23 denizci uzun süredir Venezuela'da bir suçlama üzerine bulunuyordu. Ben bu konuyu da kendisi ile çok dostane şekilde paylaştım. Bu insani durumun da bir an önce çözüme kavuşturulması konusunda ellerinden geleni bir an önce yapacaklarını teyit ettiler. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
Bu arada, Bakan Davutoğlu'nun Aqua adlı tankerin mürattabatındaki tek kadın personelin kız kardeşini arayıp bilgi verdiği, öğretmenlik yapan kişinin çok sevindiği ve teşekkürlerini ilettiği öğrenildi.
Maduro: Türkiye'nin Venezuela'daki yatırımlarının artmasını istiyoruz
Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros, "Türk şirketlerinin Venezuela'daki Orinoco bölgesine yatırım yapmasını, Türkiye'nin bölgedeki yatırımlarını artırmasını istediklerini" söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Maduro, enerji, tarım, ticaret ve sanayi bakanlığından yetkililerle geldiği Türkiye'de görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ekibi ile görüştüklerini söyledi. Maduro, ülkeler arasında ilk enerji anlaşmasını da imzaladıklarını anımsattı.
Davutoğlu ile görüşmelerinde de çok geniş bir işbirliği olanakları haritası üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Maduro, öncelikle ticari işbirliğini artırmak istediklerini söyledi.
Maduro, sanayi alanındaki işbirliğini de artıracaklarını belirterek, Türkiye'nin inşaat ve altyapı sektörü firmalarının en kısa sürede Venezuela'ya gelmesini istedikleri ifade etti.
Ticarette yerel para birimi 
Gıda ve tekstil gibi daha ileri işbirliği alanlarında çok önemli programların başlangıcında olduklarını söyleyen Maduro, mali alanda da çalışacaklarını, iki ülke arasındaki ticaretin yerel para birimleri ile yapılması fikrini değerlendirdiklerini bildirdi.
Sağlam mali işbirliğinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Maduro, bunların Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in düşünceleri olduğunu, "Chavez'in, Türk tarihinin hayranlarından biri olarak, Türkiye'nin bugünkü dünyadaki siyasi gücünü çok iyi takip eden bir insan olduğunu" kaydetti.
Chavez'in Türkiye'ye gelmeyi çok istediğini belirten Maduro, bütün işbirliği alanlarını geliştirmek, Hugo Chavez'in hükümeti olarak bütün Türk halkına saygılarını sunmak istediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin de bağımsızlık için savaştığını belirten Maduro, kendilerini Türk tarihine çok yakın bulduklarını ifade ederek, "Chavez'in Türkiye'ye tutkusunu paylaşıyoruz" dedi.
Maduro, yarın İstanbul'da Türk şirketleri ile bir çalışma yapacaklarını, bu şirketlerle işbirlikleri yaparak iki ülke ilişkilerini geliştireceklerini kaydetti.
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Maduro, iki ülke arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşmasının detayları ve TPAO'nun yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Venezuela'nın, dünyadaki en büyük petrol rezervlerine sahip ülke olarak tanındığını söyleyen Maduro, "Türk şirketlerinin gelerek Venezuela'daki Orinoco bölgesine yatırım yapmasını istiyoruz. Gelecek hafta Türk şirketlerini ağırlayacağız. O petrol kuşağında Türkiye'nin yatırımlarını artırmasını istiyoruz" diye konuştu.
İki ülke arasında ilk ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalandığına dikkati çeken Maduro, petrokimya, petrol ve petrol türevleri ürünlerin Venezuela'dan Türkiye'ye tedarikinin sağlanacağını da söyledi.