Venezuela ile ilişkilerde yeni dönem

Erdoğan ve Maduro ikili ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını açıkladılar. Türk yatırımcıları ülkesine davet eden Venezuela devlet başkanı, altın ticaretinin ilişkilerin bir parçası olduğunu, buna kimsenin karışmaya hakkı olmadığını söyledi. Görüşmeler neticesinde 10 anlaşma imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'den Venezuela'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, baş başa görüşmelerinin ardından Miraflores Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin son dönemde büyük bir gelişme kaydettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bugünkü ziyaretimle birlikte artık yeni bir safhaya geçtiğimize inanıyorum" dedi.

Erdoğan, "2017'de 154 milyon dolar civarında olan ikili ticaret hacmimiz 2018'in daha ilk 9 ayında 1 milyar doları aşmış vaziyette" bilgisini verdi.

Türk Hava Yolları'nın 2016 yılından bu yana İstanbul-Havana-Karakas-İstanbul güzergahında haftada 3 sefer düzenlediğini dile getiren Erdoğan, yüksek doluluk oranlarıyla yapılan bu seferlerden memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Venezuela'da Atatürk, Türkiye'de Bolivar kürsüsü kurulacak

Erdoğan, şunları söyledi: "Altyapı, inşaat, sivil havacılık, savunma sanayi, enerji, madencilik, sağlık, tarım ve turizm gibi pek çok alanda bilgi ve tecrübelerimizi paylaşabiliriz. Venezuela'nın talebi üzerine Caracas'ta iki ülke dostluğuna yaraşır bir cami inşa etmeyi planlıyoruz"

Erdoğan, Venezuela Bolivarcı Üniversitesinde Mustafa Kemal Atatürk kürsüsü, Ankara Üniversitesinde de Simon Bolivar kürsüsü kurulması kararından da ayrıca memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"Darısı başımıza"

Simon Bolivar'ın kabrini ziyareti sırasında çocuk ve gençlerden oluşan büyük bir konser ekibi gördüğünü anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Sordum, dedim ki kaç kişi? Bana bilgi veren arkadaşımız şunu söyledi: '1 milyon 48 bin Venezuela genelinde bu şekilde yetiştirmekte olduğumuz çocuklarımız var.' Bu hakikaten sosyal devlet anlayışında çok muhteşem bir tablo. Çünkü nüfus ve buna baktığımız zaman 32'de bir gibi bir orana tekabül ediyor. Böyle bir adımı atmak, her devlette rastlanan bir şey değil. Bu çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan çekerek müzikle, sanatla iç içe olmasını sağlaması bakımından büyük önem arz ediyor. Darısı başımıza..."

İki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmalar imzalandı.

İmzalanan anlaşmalar şöyle: "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması", "Madencilik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı", "Deniz Taşımacılığı Anlaşması", "Ankara Üniversitesi ile Venezuela Bolivarcı Üniversitesi Arasında Akademik İşbirliği Protokolü", "Türkiye Maarif Vakfı ile Venezuela Eğitim Bakanlığı Arasında Anlaşma", "İstanbul Valiliği ile Miranda Eyalet Valiliği Arasında Kardeş Şehir Anlaşması", "DEİK ile Dış Ticaret ve Uluslararası Yatırımlar Bakanlığına bağlı BANCOEX arasında Ortak İş Konseyi Kurulmasına Dair Anlaşma", "TPIC ile Venezuela Petrol Şirketi PDVSA arasında Hidrokarbon Sahalarında İşbirliği Anlaşması", "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmasına Dair Mutabakat Muhtırası", "Savunma Sanayii Başkanlığı ile Venezuela Savunma Bakanlığı Arasında İşbirliği Niyet Mektubu"

"Harika dizi Ertuğrul'u çok seviyoruz"

Venezuela ile Türk halkının yakınlığına vurgu yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, "Türk halkına büyük hayranlık duyuyor ve Venezuela'da gösterilen harika dizi Ertuğrul'u çok seviyoruz. Bu şekilde Türk halkına gönlümüzü açıyor ve bu resmi ziyaretten ötürü teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Maduro, Erdoğan ile görüşmenin olumlu geçtiğine işaret ederek "Ekonomik, iş, iktisadi, askeri, madencilik, eğitim ve kültürel alanda gelişmeye devam etmek için anlaşmalar imzaladık. Gelişmiştik ve daha da gelişeceğiz. Buradan çıkan her şey hakkında 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Karşılıklı yatırımcıların, güçlü ekonomik temelinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2025, 2030 ve daha ilerisine dayandığını gördük" değerlendirmesini yaptı.

İlişkilerde yeni bir safhaya geçiliyor

Türkiye tarafından Venezuela'ya ilk defa devlet başkanlığı düzeyinde ziyaret olduğunu hatırlatan Maduro, "Türkiye ve Venezuela olarak inşa etmemiz gereken büyük ve muhteşem bir geleceğe sahibiz. Bu ziyaret, 21'inci yüzyılın kalanı için Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkilerde yeni bir safhaya geçilmesine imza attı" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkler petrol ve altına yatırım yapsın"

Maduro, Türkleri ülkesine yatırım yapmaya teşvik ederek "Venezuela, her alanında Türk yatırımcıya açıktır, bunu böyle imzaladık, böyle anlaştık ve böyle duyuruyoruz. Türk yatırımcılar, petrol üretiminde, rafinesinde, altın üretmek için petrokimyada, elmasta, koltanda, demirde, alüminyumda ve turizmin ilerlemesinde ticareti geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edecekler" açıklamasında bulundu.

"Türk şirketinin inşaatları Ankara'dakilere benziyor"

Ülkesindeki çalışmalara değinen Maduro, şöyle devam etti: "Venezuela konut meselesinde bir mucize gösterdi, bu yıl halkımıza teslim edilmek üzere 250 bin ev hedefine ulaşacağız. Türk inşaat şirketleri Venezuela'da çok güzel inşaatlar yaptı. Havalimanına inerken Türk şirketinin yaptığı inşaatları görebilirsiniz. Ankara'dakilere benziyor"

"Altın ilişkilerimizin bir parçası, kimse karışmasın"

Venezuela ve Türkiye'nin başarılı ilişkilere sahip olduğunun altını çizen Maduro, şunları söyledi: "Venezuela ve Türkiye olarak şeffaf, başarılı her seferinde daha başarılı ve bağımsız ekonomik ilişkilere sahibiz. Altın, bizim ilişkilerimizin bir parçası. Biz, ABD ve diğer ülkelerin yaptığı ticarete karışmıyoruz, kimse de bizim ticari ve ekonomik faaliyetlerimize karışmasın. Venezuela'nın ürettiği şeyi dünyaya satmaya hakkı vardır. Gelecek yıl bir rekor kıracağız ve altın üretimini üçe katlayacağız ve dünyanın en büyük ikinci altın rezervine sahip olduğumuzu tasdik edeceğiz. 'Bu servet nereye gidiyor, Maduro'nun cebine mi?' Siz çok iyi biliyorsunuz ki bu zenginlik eve, eğitime dönüşüyor. Bu zenginlik müziğe, kültüre, sağlığa, iş istihdamına, sosyal güvenceye, mutluluğa ve halkın yaşamına dönüşüyor"